Κρίσεις πανικού: Μύθοι και πραγματικότητα

πηγή εικόνας: unsplash.com

Ο πανικός τις περισσότερες φορές μοιάζει με μία θύελλα. Μια χαοτική αναπόδραστη θύελλα του μυαλού, η οποία ξεσηκώνει και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της. Ανθίζει όποτε εκείνη αισθανθεί έτοιμη, δίχως να νοιάζεται για το μέρος και την περίσταση. Φθείρει τις σκέψεις του ατόμου και επιτρέπει στον φόβο να γεννιέται σαν δαίμονας μέσα στο σώμα του. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα συχνό φαινόμενο και όπως είναι λογικό έχουν ορισμένους μύθους αλλά και την πραγματικότητα τους.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού

Η προσβολή (ή αλλιώς κρίση πανικού) είναι ένα απότομο ξέσπασμα φόβου ή έντονης δυσφορίας της οποίας η κορύφωση εμφανίζεται μέσα σε μόνο λίγα λεπτά. Το άτομο νιώθει την καρδιά του να σφυροκοπά στο στήθος του, τον εαυτό του να ξεγλιστράει μέσα από το σώμα του. Νιώθει επίσης έντονο τρέμουλο στα άκρα του, ναυτία και αίσθημα ζάλης καθώς ο θάνατος είναι εκείνη η σκέψη που προκαλεί τον περισσότερο φόβο. Μπορεί επίσης να νιώσει έντονους πόνους στο στήθος αλλά και παραισθησίες που συνήθως έχουν να κάνουν με μούδιασμα στα άκρα και στα δάχτυλα.

Advertisements
Ad 14

Το απότομο ξέσπασμα μπορεί να έρθει μετά από μία κατάσταση ηρεμίας, για παράδειγμα όταν το άτομο ξαπλώνει στο κρεβάτι του και διαβάζει το αγαπημένο του βιβλίο. Μπορεί να έρθει όμως και μετά από μία αρκετά αγχωτική κατάσταση. Πέρα από τον φόβο για θάνατο, υπάρχει και ο επίμονος φόβος για την επερχόμενη τρέλα. Το άτομο μέσα από αυτή την θύελλα, νιώθει ότι θα χάσει το μυαλό του. Θα τρελαθεί.

Διαβάστε επίσης  Η Θεωρία της Προσκόλλησης

Αν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε πολύ πιθανό να πρόκειται για διαταραχή πανικού. Στο διάστημα αυτό, η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει ώστε να αποφύγει με κάθε τρόπο την κρίση και ο φόβος μήπως ξανά συμβεί υποβόσκει στις πιο σκοτεινές άκρες του μυαλού του.

Μύθοι και πραγματικότητα

Ο μεγαλύτερος και ο πιο σημαντικός μύθος γύρω από τις προσβολές και αντίστοιχα τις διαταραχές πανικού, είναι πως το άτομο που προσβάλουν είναι αδύναμο και δεν μπορεί με τίποτα να βρει τον έλεγχο του μυαλού του. Ο μύθος αυτός μπορεί ουσιαστικά να τσακίσει το άτομο και να ρίξει σημαντικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του. Στην πραγματικότητα, η διαταραχή πανικού δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ψυχική διαταραχή. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν στον καθένα.

Ένας ακόμα μεγάλος μύθος είναι πως η κρίσεις πανικού ανθίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους μόνο όταν το άτομο είναι ξύπνιο. Είναι σίγουρα πιο συχνό, αλλά στην πραγματικότητα, μία κρίση πανικού μπορεί να συμβεί και κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια και μπορούν να ξυπνήσουν το άτομο ή να μοιάσουν με έναν φρικτό εφιάλτη. Όπως και να ‘χει, ο τρόμος κυριαρχεί.

Τέλος, ένας ακόμα συχνός μύθος είναι ότι κάποιος μπορεί να πεθάνει από μία κρίση πανικού. Στην πραγματικότητα, όλα τα συμπτώματα μπορούν να κάνουν το άτομο να νιώθει έτσι, όμως σε καμία περίπτωση δεν απειλούν την ζωή του. Οι κρίσεις πανικού νομίζουν ότι έχουν την δύναμη, ότι μπορούν να σε ξεγελάσουν αλλά στην πραγματικότητα είναι μία θύελλα. Μία θύελλα που δεν μπορεί να σε σκοτώσει, ούτε να σε αποδυναμώσει. Κάποια στιγμή θα χαθεί και ο ουρανός θα ξανά γίνει γαλανός, όπως πριν.

Διαβάστε επίσης  Φαινόμενο Zeigarnik: τι είναι και πώς βελτιώνει τη ζωή μας

Πηγές

  • Ann M. King, Gerald C. Davison, John M. Neale, Sheri L. Johnson (2007). Abnormal Psychology.

 

Ως συγγραφέας και φοιτήτριας ψυχολογίας, λατρεύω τα βιβλία, οτιδήποτε αφορά τον κλάδο και ειδικά αν αυτά τα δύο συνδυάζονται. Σπουδάζω στο τµήµα του Παντείου Πανεπιστηµίου και αγαπώ τον κινηµατογράφο και τις σειρές που την κάνουν να γελάω µε την ψυχή μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και