Κινηματογράφος: Ποια είναι η επιρροή του στον άνθρωπο

πηγή εικόνας: https://unsplash.com/

Τα βιβλία είναι ένα συνονθύλευμα από λέξεις και προτάσεις και χιλιάδες συναισθήματα. Αντίστοιχα η μουσική μοιάζει με μία θάλασσα από νότες και μελωδίες και άπειρους στίχους. Τα ίδια βήματα ακολουθούν και οι ταινίες. Φαντάσου ένα δέντρο με αμέτρητα καταπράσινα φύλλα, που το κάθε ένα από αυτά απεικονίζει κάτι. Μία σκηνή, ένα συναίσθημα, ακόμα και ένα τοπίο. Αν αυτά συνδυαστούν, καταφέρνουν να γεννήσουν μία ταινία. Μία ταινία που μπορεί να βάλει στην αγκαλιά της ένα άτομο, να το αφήσει να ξαποστάσει κάτω από το φύλλωμα της. Μία ταινία που μπορεί να βοηθήσει την διάθεση μας αλλά και την ίδια την ψυχολογία μας.

Οι ταινίες στην ψυχολογία μας

Μία ταινία μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στον οργανισμό μας. Πέρα από την ζεστασιά και την ηρεμία που μπορεί να μας χαρίσει κατά την διάρκεια της, μπορεί να έχει πολλές και διάφορες επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Στον τρόπο που νιώθουμε αλλά και στον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Καταρχάς, μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων μας. Διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανά τον κόσμο, πέρα από την μουσική και την τέχνη, χρησιμοποιούν τις ταινίες ως μέσο για καλύτερη έκφραση και κατανόηση των συναισθημάτων. Μια ταινία μπορεί να συμπεριλαμβάνει μία ποικιλία έντονων εκφράσεων και συναισθημάτων, με τα οποία μπορεί κανείς να ταυτιστεί. Ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσουμε και ονομάσουμε αυτό που νιώθουμε. Μπορεί να είναι λύπη αλλά να μοιάζει περισσότερο με θυμό. Μπορεί να είναι άγχος αλλά να φαίνεται περισσότερο με φόβο. Μέσω μίας ταινίας και των χαρακτήρων της, μπορεί να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το συναίσθημα αλλά και να το εκφράσουμε με πιο υγιή τρόπο.

Διαβάστε επίσης  Σεξ και γνωστικές λειτουργίες

Επιπλέον, πέρα από τα δικά μας συναισθήματα, μία ταινία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και τα συναισθήματα των άλλων. Το μαγικό με τον κινηματογράφο είναι ότι καλούμαστε να παρακολουθήσουμε πολλούς και διάφορους χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Να εκφράζουν συναίσθημα. Οι χαρακτήρες αυτοί μπορεί να μας βάλουν στη δική τους θέση, να μας χαρίσουν ένα ταξίδι στο δικό τους ψυχικό κόσμο και έτσι να νιώσουμε ότι εκείνοι νιώθουν. Να κατανοήσουμε καλύτερα συναισθήματα και καταστάσεις που ίσως δεν είχαμε βιώσει ποτέ ως τώρα.

Advertisements
Ad 14

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, οι ταινίες μπορούν να συμβάλλουν στην συναισθηματική μας ωρίμανση. Ο κινηματογράφος είναι μία εμπειρία που μπορεί να αυξήσει την συμπόνια που νιώθουμε για τους άλλους αλλά και την δική μας συναισθηματική ευφυΐα.

Οι ταινίες στην καθημερινή μας ζωή

Οι ταινίες, πέρα από τον ψυχικό και συναισθηματικό μας κόσμο, μπορούν να φανούν πολύ βοηθητικές στην καθημερινή μας ζωή και ρουτίνα. Μία ταινία, η ζωή των χαρακτήρων αλλά και η πλοκή που ακολουθεί, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή έμπνευσης. Η δυναμικότητα και το κουράγιο ενός χαρακτήρα να ακολουθήσει τα όνειρα του, μπορεί να βοηθήσει και να εμπνεύσει εμάς να κάνουμε το ίδιο. Υπάρχουν αμέτρητες φράσεις από ταινίες που μπορεί να έχουμε ράψει στην καθημερινότητα μας και να τα έχουμε ως οδηγό.

Επιπλέον, μία ταινία μπορεί να μας ρίξει στα νερά ενός άλλου πολιτισμού ή μιας άλλης κουλτούρας. Είναι στα αλήθεια μαγικό πόσες γνώσεις και πόσες εμπειρίες μπορεί να αποκτήσει κάνεις με μία μόνο επίσκεψη στον κινηματόγραφο. Ειδικότερα, οι ξένες ταινίες μπορεί να μας βοηθήσουν να μάθουμε ευκολότερα μία ξένη γλώσσα αλλά και να έρθουμε κοντά με έναν άλλο πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης  Τα σφάλματα της μνήμης

Τέλος, οι ταινίες μπορούν να μοιάσουν με μία μεγάλη αγκαλιά. Μπορούν να σταθούν ως αντίδοτο απέναντι στην μοναξιά. Η εμπειρία μας από μία ταινία και η ταύτιση με τους χαρακτήρες της μας δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλα άτομα στον κόσμο που αισθάνονται το ίδιο. Που βιώνουν ότι βιώνουμε εμείς. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε μόνοι μας.

Πηγές

https://pbi.uii.ac.id/2022/03/24/five-reasons-why-watching-movies-is-beneficial-to-our-personal-development/

https://www.theguesthouseocala.com/what-is-cinema-therapy-and-how-can-watching-movies-be-therapeutic/

Ως συγγραφέας και φοιτήτριας ψυχολογίας, λατρεύω τα βιβλία, οτιδήποτε αφορά τον κλάδο και ειδικά αν αυτά τα δύο συνδυάζονται. Σπουδάζω στο τµήµα του Παντείου Πανεπιστηµίου και αγαπώ τον κινηµατογράφο και τις σειρές που την κάνουν να γελάω µε την ψυχή μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό