Μουσική: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

πηγή εικόνας: https://unsplash.com/

Τα συναισθήματα του ανθρώπου, τις περισσότερες φορές, εκφράζονται ως νοητικές αλλά και ψυχοσωματικές καταστάσεις. Κάτι το οποίο βιώνουμε, συμβαίνει βαθιά μέσα μας και μας χαρίζει ένα είδος εμπειρίας. Ωστόσο, αν έπρεπε να τα παρομοιάσουμε με τρόπο πιο ποιητικό, θα λέγαμε ότι μοιάζουν με την μουσική. Το σώμα του ανθρώπου είναι ένα μουσικό όργανο που αποτελείται από χιλιάδες πλήκτρα και τσακισμένες χορδές. Αν κάποιος ανακαλύψει τα ραγίσματα και τα σπασμένα μας κομμάτια, τότε το πιο πιθανό είναι να γεννήσουμε μελωδίες θλιμμένες. Αν πάλι παίξει κανείς με τις κουρδισμένες φωτεινές χορδές μας, τότε θα χαρίσουμε χαμόγελα πιο λαμπερά και από τον ήλιο. Στην πραγματική ζωή λοιπόν, τι επίδραση μπορεί να έχει η μουσική στην ψυχή μας;

Μουσική και άγχος

Η μουσική, μεταξύ άλλων, είναι ένας περίτεχνος συνδυασμός νώτων. Σκέψου τις νότες ως λέξεις οι οποίες δημιουργούν ένα βιβλίο. Ή ως παλιά ραγισμένα τούβλα που αργά μπορούν να κτίσουν ένα όμορφο σπίτι. Στην σύγχρονη εποχή, όπου όλοι τρέχουν και ζουν με γρήγορους ρυθμούς, το άγχος μπορεί να γίνει δαίμονας που σχίζει τον ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας. Η μουσική, οι στίχοι και οι νότες της μπορούν όμως να τον δηλητηριάσουν. Μπορούν να κάνουν τον ήλιο να μοιάζει φωτεινός και την ελπίδα να ανάψει σαν σπίρτο μέσα μας.

Γενικότερα, η μουσική μπορεί να φανεί αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους. Αρκεί να της το επιτρέψουμε. Μπορούμε να την βάλουμε με πολλούς τρόπους στην ρουτίνα μας: να την ακούμε το πρωί καθώς ετοιμαζόμαστε για την δουλειά, στον δρόμο και στα μέσα ακόμα και πριν πέσουμε για ύπνο. Τα πάντα γύρω μας χρωματίζονται με φως όταν το αγαπημένο μας τραγούδι παίζει στα ακουστικά μας.

Διαβάστε επίσης  Προμνησία: H σωσίας μιας στιγμής

Μουσική και Υγεία

Η ψυχολογία μοιάζει τις περισσότερες φορές με ένα ψηλό γέρικο δέντρο. Ένα δέντρο που αποτελείται από πολλά κλαδιά και παρακλάδια. Ένα από αυτά είναι η Ψυχολογία της Υγείας. Ο συγκεκριμένος κλάδος στηρίζει την ολιστική ευεξία του ανθρώπου, σε μυαλό δηλαδή αλλά και σώμα. Μελετά ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών.

Advertisements
Ad 14

Έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική μπορεί να κατευνάσει τον πόνο ενός ατόμου, να βοηθήσει στην ανάρρωση αλλά και την αντιμετώπιση μιας σωματικής ασθένειας. Μάλιστα σε μία συγκεκριμένη έρευνα έβαλαν διάφορους ασθενείς να ακούσουν μουσική πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά το χειρουργείο. Τα αποτελέσματα ήταν πως η μουσική μείωσε τον πόνο αλλά και το άγχος τους.

Μουσική και έμπνευση

Η έμπνευση είναι μία φυλλωσιά που απλώνεται σε κάθε πτυχή και κάθε τομέα της ζωής μας. Στην δουλειά μας, στο σπίτι μας αλλά και στα πράγματα που κάνουμε για προσωπική μας ευχαρίστηση. Η μουσική μπορεί να είναι το συστατικό εκείνο που θα βοηθήσει την έμπνευση μας να ανθίσει με τον πιο εντυπωσιακό, τον πιο όμορφο τρόπο. Ως συγγραφέας, έχουν υπάρξει πολλές φορές που η μουσική έχει γίνει το σπίτι μου. Ή έχει πάρει το σώμα μου και το έχει ρίξει ανέλπιστα σε νότες και κόσμους και ιστορίες που ήθελα πολύ να γευτώ. Να βιώσω.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η μουσική μπορεί να σταθεί το αντίδοτο σε πολλούς πόνους, εμπόδια αλλά και σκοτάδια που απειλούν την ψυχή μας. Εντάσσοντας την στην καθημερινότητα μας, της δίνουμε την ευκαιρία να μας βοηθήσει και να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή. Και σίγουρα να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία αλλά και την ευεξία μας.

Διαβάστε επίσης  Elisabeth Kübler-Ross: η εισηγήτρια των 5 σταδίων θλίψης

Βιβλιογραφία

  • https://www.verywellmind.com/how-to-use-music-for-stress-relief-3144689
  • https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866
  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

Ως συγγραφέας και φοιτήτριας ψυχολογίας, λατρεύω τα βιβλία, οτιδήποτε αφορά τον κλάδο και ειδικά αν αυτά τα δύο συνδυάζονται. Σπουδάζω στο τµήµα του Παντείου Πανεπιστηµίου και αγαπώ τον κινηµατογράφο και τις σειρές που την κάνουν να γελάω µε την ψυχή μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία!

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία

Η ευεξία αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τόσο η
τρόμος

Ιδιοπαθής τρόμος: τί είναι και πώς θεραπεύεται

Ο Ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί νευρολογική πάθηση, που προκαλεί ακούσιο και