Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ:
Το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.
Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό , στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ τα συμπτώματα ακολουθούν προοδευτικά επιδεινούμενη πορεία:
- Διαταραχή της μνήμης: Ο ασθενής αρχίζει να μη θυμάται την καθημερινή ρουτίνα του. Πράγματα που του έχουν συμβεί, που πάρκαρε το αυτοκίνητο του, που έβαλε τα κλειδιά του, τι έφαγε το πρωί. Όταν η μνήμη διαταράσσεται πρώτα χάνονται οι πρόσφατες μνήμες.
- Διαταραχή του λόγου: Οι ασθενείς δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Εμφανίζουν δυσκολία στην εύρεση λέξεων και μείωση της ευφράδειας. Εμφανίζουν γραμματικά και συντακτικά λάθη που με την προοδευτική επιδείνωση γίνεται δύσκολά ακόμα και η απλή επικοινωνία.
- Διαταραχή της αντίληψης του χώρου: Εμφανίζεται νωρίς στην πορεία της νόσου και έχουν πρόβλημα με τον προσανατολισμό. Σε προχωρημένο στάδιο δεν μπορούν να προσανατολιστούν και μέσα στο σπίτι τους. Με αυτήν την διαταραχή κινδυνεύουν να χαθούν αν ξεφύγουν της προσοχής.
- Διαταραχή των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου: Οι λειτουργίες που επιτρέπουν τον άνθρωπο να ανταποκρίνεται σε μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προσαρμόζει την συμπεριφορά του ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει.
- Διαταραχή του προγραμματισμού της κίνησης: Η αδυναμία εκούσιας εκτέλεσης μιας ενέργειας. Η απραξία μπορεί να λάβει πολλές μορφές ‘όπως ο ασθενής να μη γνωρίζει να χρησιμοποίηση κάποια ηλεκτρική συσκευή.
- Συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα: Σε πρώιμο στάδιο έχουμε κάποιο είδος απάθειας από τον ασθενή. Έλλειψη ενεργητικότητας και αποχή από ενδιαφέροντα και ασχολίες. Επίσης παρατηρούμε άγχος, κατάθλιψη, ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, διαταραχή ύπνου.
Τα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ είναι τρία το πρώιμο, το μεσαίο και το τελικό:
- Στο πρώιμο στάδιο ο ασθενείς δεν θυμάται αυτά που έχει κάνει πρόσφατα, δεν μπορεί να θυμηθεί πρόσωπά και αντικείμενα, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις μέχρι τότε δραστηριότητες του, έχει εκνευρισμό και κατάθλιψη.
- Στο μεσαίο στάδιο της νόσου ο ασθενείς ξεχνάει πιο συστηματικά, δυσκολεύεται να βρει λέξεις για να εκφραστεί, χρησιμοποιεί λάθος λέξεις, χρειάζεται βοήθεια για την καθημερινή του υγιεινή , μπορεί να χαθεί και μέσα στο σπίτι, έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά, είναι επικίνδυνο για εκείνον να κυκλοφορεί έξω μόνος του, έχει ψευδαισθήσεις.
- Στο τελικό στάδιο ο ασθενής δεν μπορεί καθόλου να αυτοεξυπηρετηθεί, είναι αδρανείς και δεν γνωρίζει κανέναν, δεν μπορεί να κατανοήσει ή να ερμηνεύσει γεγονότα, δεν μπορεί να βρει τον δρόμο του μέσα στο σπίτι, δυσκολεύεται να περπατήσει, έχει ακράτεια, μπορεί να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι ή σε καρότσι.
Πώς θα προστατευτείτε από το Αλτσχάιμερ:
Η συστηματική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση, φαίνεται ότι προστατεύουν από την άνοια σε αντίθεση με εκείνους που κρατούν το μυαλό τους σε αδράνεια. Οι δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα πνευματικά παιχνίδια, λύση σταυρολέξων, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης.
Να γυμνάζεστε συστηματικά. Η καλή διατροφή συμβάλει και αυτή στην προστασία του οργανισμού μας και του μυαλού μας. Μια σωστή και πλήρεις διατροφή πρέπει να συμπεριλαμβάνει ψάρια, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αποφύγετέ το κάπνισμα. Φροντίστε να έχετε μια δραστήρια κοινωνική ζωή.
Επιστήμονες από την Αργεντινή ανακοίνωσαν στο παγκόσμιο συνέδριο της “Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρίας”, που έγινε στην Πράγα. Το 73% των ασθενών με Αλτσχάιμερ βρίσκονταν κάτω από έντονο ψυχολογικό στρες. Παράγοντες κινδύνου για την νόσο είναι η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η σωματική και πνευματική νωθρότητα. Σύμφωνα με την ομάδα των Αργεντίνων επιστημόνων, ο αντίκτυπος περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το στρες, στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Η πράξη διαφέρει:
Όταν συνυπάρχεις με μια τέτοια νόσο χρειάζεται πολύ προσπάθεια και κουράγιο. Προσπάθεια να βοηθήσεις περισσότερο και από τις δυνάμεις σου κουράγιο γιατί βλέπεις να “χάνεις” καθημερινά τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Το τέρας που κλέβει την ζωή του ασθενή αργά και βασανιστικά γι’ αυτούς που είναι δίπλα τους.