Μπορούμε να προβλέψουμε το επόμενο μεγάλο internet trend;

14 Ιουλίου 2017

 

Σε μια κοινωνία που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τόσο μεγάλη δυναμική όσο σήμερα, παρατηρούμε συχνά κάποια online trends. Ορισμένα από αυτά αποκτούν τεράστια δημοτικότητα εν μία νυκτί, γίνονται viral, και συχνά δεν καταλαβαίνουμε καν πότε πρόλαβαν να «ξεχαστούν». Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί τη θέση τους έχει πάρει κάποιο καινούριο trend που διαδίδεται και αυτό τάχιστα, σαν πιο καίρια πληροφορία της ιντερνετικής κουλτούρας.

Τι είναι όμως εκείνο που προσδίδει μεγαλύτερη διάρκεια σε ένα meme ή ένα online trend, από ό,τι σε κάποιο άλλο;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Manchester μαζί με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Spectra Analytics συνεργάστηκαν για τη μελέτη 26 δημοφιλών memes, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων το planking και τα cat beards, τα οποία και εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο από το 2011 μέχρι σήμερα. Η μελέτη τους αυτή, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, αφορά τη συλλογή δεδομένων για ανάλυση, σχετικά με το πόσο μεγάλο αντίκτυπο απέκτησαν καθώς και τη διάρκεια της δημοφιλίας τους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα Cat beard.

 

Σχετική εικόνα
Planking… σε σκαλιά.

 

Η «Πολυσύνθετη Μεταδοτικότητα» (Complex Contagion) είναι το μοντέλο που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Thomas House, και βάσει του οποίου μπορεί να περιγραφεί ο ρυθμός διάδοσης του διαμοιρασμού και κοινοποίησης ενός meme. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι καινούριο αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν Μαθηματικά και Ανάλυση Δεδομένων ώστε να περιγράψουν το φαινόμενο του πολλαπλού διαμοιρασμού μιας πληροφορίας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (Complex Contagion Theory). Με τη χρήση του μοντέλου της Πολυσύνθετης Μεταδοτικότητας, ο Δρ. Thomas House και ο συνεργάτης του Δρ. Dan Sprague, παρείχαν εμπειρικά δεδομένα για τις συνέπειες του φαινομένου στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης  Ηλεκτρική ενέργεια από τη βροχή
Advertisements
Ad 14

Στα παρακάτω video ο Δρ. Thomas House, μεταξύ άλλων, εξηγεί πώς η κοινωνική επιρροή μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικές τάσεις και trends που αποκτούν ξαφνικά μεγάλη δημοφιλία, αλλά σύντομα η καιριότητά τους εκπνέει.

 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το μοντέλο και πού αλλού μπορεί να χρησιμεύσει;

Το μοντέλο της Πολυσύνθετης Μεταδοτικότητας εξηγεί γιατί τα online trends έχουν μικρή βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι μελετάται μέσω αυτού η ανθρώπινη συμπεριφορική τάση διαμοιρασμού της πληροφορίας και ο ρυθμός που αυτή μειώνεται. Μέχρι σήμερα, διάφορες θεωρίες και μοντέλα είχαν προταθεί για την περιγραφή της διαδικτυακής συμπεριφοράς των χρηστών, ποτέ όμως πριν δεν είχε υπάρξει ένα εργαλείο πρόβλεψής της, και στο οποίο μάλιστα να έχουν χρησιμοποιηθεί εμπειρικά δεδομένα.

Για τον έλεγχο του μοντέλου και της ικανότητάς του να προβλέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ο Δρ. House και ο Δρ. Sprague, το εφάρμοσαν σε ένα από τα μεγαλύτερα trends των social media, το Ice Bucket Challenge.  Το μοντέλο τους προέβλεψε την έκταση που έλαβε το συγκεκριμένο trend καθώς και την διάρκειά του, με ποσοστό ακριβείας 95%.

Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους διαφημιστές και τους marketers. Σύμφωνα με τον Δρ. Thomas House, η Πολυσύνθετη Μεταδοτικότητα μας δίνει τη δύναμη της πρόβλεψης. Η γρήγορη διάδοση και η μεγαλύτερη διάρκεια των τάσεων, μεταβλητές που μπορούν να ελεγχθούν από το μοντέλο της Πολυσύνθετης Μεταδοτικότητας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, στην καλύτερη προώθηση μιας φιλανθρωπικής καμπάνιας. Ο Δρ. House προσθέτει ακόμα πως η σημαντικότητα της μελέτης αυτής δεν έγκειται απλά και μόνο στο να καταλάβουμε γιατί ακολουθούμε ένα online trend, αλλά να καταλάβουμε πλήρως την κοινωνική επιρροή που η διαδικτυακή συμπεριφορά των άλλων έχει πάνω σε εμάς τους ίδιους. Η εις βάθος κατανόηση αυτού του φαινομένου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόβλεψη φαινομένων από διάφορα άλλα πεδία ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης  Sci-fi ή επιστημονικές ανακαλύψεις;

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.research.manchester.ac.uk/portal/en/publications/evidence-for-complex-contagion-models-of-social-contagion-from-observational-data(f904bd72-7db5-4d51-a659-be8c8c179a41).html

https://www.research.manchester.ac.uk/portal/en/researchers/thomas-house(6e2d9079-e979-4aa1-b00d-9e720745fc54).html

http://www.amazinginfographics.com/wp-content/uploads/2012/01/History-Internet-Memes.jpg

Σπούδασα Χρηματοοικονομικά αλλά πάντα με γοήτευαν οι επιστήμες γιατί είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος να καταλάβεις τον κόσμο καθώς και η ψυχολογία, γιατί είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος να καταλάβεις τον άνθρωπο. Λατρεύω τις γάτες, τις καρφίτσες πέτου, τη μυρωδιά του καφέ και τη Νέα Υόρκη. Εκτιμώ τους ευγενικούς ανθρώπους και τους διαλόγους με επιχειρήματα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,