Ο Άρης σχηματίστηκε στη ζώνη των αστεροειδών (;)

ΆρηςΟ Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο και λόγω του χρώματός του συχνά αναφέρεται και ως “κόκκινος πλανήτης“. Το ιδιαίτερο χρώμα του οφείλεται στην παρουσία σιδήρου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη Γη, οι δύο πλανήτες διαφέρουν σημαντικά. Το γεγονός αυτό οδήγησε πρόσφατα τους επιστήμονες στην ιδέα ότι ο Άρης σχηματίστηκε σχετικά πιο μακριά από τη Γη και συγκεκριμένα…στη ζώνη των αστεροειδών.

Ένα αστέρι γεννιέται!

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και με τους αστέρες λέμε ότι γεννιούνται,ζουν και πεθαίνουν. Η “γέννηση” ενός αστέρα γίνεται από ένα νέφος σκόνης υπό την επίδραση της βαρύτητας και της πίεσης.

Μέχρι σήμερα,σύμφωνα με τη πιο δημοφιλή θεωρία, ο Άρης σχηματίστηκε ανάμεσα στον Ήλιο και τη ζώνη των αστεροειδών, και ειδικότερα “κοντά” στη Γη. Εάν ισχύει όμως αυτό τότε δεν θα υπήρχαν σημαντικές διαφορές γεωλογικού χαρακτήρα ανάμεσα στον Άρη και τον πλανήτη μας. Οι κυριότερες τέτοιες διαφορές είναι:

  • το νερό που υπάρχει σε “αφθονία” στον πλανήτη μας
  • διαφορετικά ισότοπα/ατομικές μάζες σε στοιχεία όπως το χρώμιο και το τιτάνιο

Οι διαφορές αυτές μπορούν να εξηγηθούν θεωρώντας ότι ο κόκκινος πλανήτης “γεννήθηκε” μέσα στη ζώνη των αστεροειδών.

Η ζώνη των αστεροειδών και ο ρόλος της βαρύτητας

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του Brasser και της υπόλοιπης ομάδας, ο Άρης σχηματιστήκε μέσα στη ζώνη των αστεροειδών. Εξαιτίας όμως της βαρύτητας μέσα στη ζώνη λόγω των πλανετοειδών, ο κόκκινος πλανήτης βρέθηκε τελικά ανάμεσα στη Γη και το Δία. Η θεωρία αυτή που στηρίζεται φυσικά σε υπολογιστικά μοντέλα, ερμηνεύει και το γεγονός της μικρής σχετικά μάζας του Άρη,καθώς αποτελεί το 1/9 της Γης.

Διαβάστε επίσης  Άρτεμις: Η NASA στέλνει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι,εκτός από υπολογιστικά μοντέλα, που στηρίζονται σε υποθέσεις και ευρήματα,σημαντικές πληροφορίες  μας παρέχουν οι διαστημοσυσκευές  Curiosity & MAVEN. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως αναμένεται να είναι η πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη το 2020. Αναμένουμε…

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι