Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο ήπαρ. Είναι σημαντική για τη λειτουργία όλων των κυττάρων του οργανισμού και για τη σύνθεση βιταμίνης D, ορμονών, χολικών αλάτων, καθώς και για την κατασκευή μεμβρανών των κυττάρων. Όταν, όμως, τα επίπεδα χοληστερίνης είναι μεγαλύτερα από το κανονικό, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τι είναι η κακή και η καλή χοληστερίνη
Η χοληστερίνη διακρίνεται:
- στην καλή χοληστερίνη HDL, η οποία συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς με τη μεταφορά της χοληστερίνης από τις αρτηρίες προς το ήπαρ.
- στην κακή χοληστερίνη LDL, η οποία μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς του οργανισμού. Αν τα επίπεδά της είναι υψηλά, συσσωρεύεται στις αρτηρίες και είναι επιβλαβής για την καρδιά.
Παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της χοληστερίνης
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών.
- Η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.
- Η κληρονομικότητα.
- Η κακή φυσική κατάσταση και η έλλειψη άσκησης.
- Το κάπνισμα.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη
Η χοληστερίνη, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα και ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πώς μπορούμε να τη μειώσουμε όμως; Σίγουρα, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Πιο αναλυτικά:
- Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, χαμηλά σε λιπαρά.
- Βάζουμε στο διαιτολόγιό μας το πράσινο τσάι.
- Μειώνουμε τη ζάχαρη.
- Αποφεύγουμε τα τηγανιτά φαγητά. Επιλέγουμε το ψήσιμο στη σχάρα.
- Απομακρύνουμε το ορατό λίπος από το κρέας.
- Προτιμάμε μαύρο ψωμί και ζυμαρικά.
- Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά.
- Καταναλώνουμε ψάρια και τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3.
- Μειώνουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
- Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας . Ειδικότερα, η άσκηση με βάρη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καλή χοληστερίνη.
- Από κρέας προτιμάμε να καταναλώνουμε κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς, όμως, την πέτσα.
- Καταναλώνουμε δημητριακά.
- Καταναλώστε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και αμύγδαλα χωρίς αλάτι.
- Αντικαθιστούμε στη μαγειρική το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
- Καταναλώνουμε φαγητά τα οποία αποδίδουν τουλάχιστον 20 με 25 γραμμάρια φυτικών ινών.
- Αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λιπαρά από τα μονοακόρεστα.
- Κάνουμε τακτικά αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.