Ως «βιολογικά» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων ή άλλων ορμονών. Σε μερικές χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε έλεγχο από το κράτος προκειμένου να διαπιστευτεί ο όρος «βιολογικό».
Κατηγορίες βιολογικών τροφίμων
Στα βιολογικά τρόφιμα ανήκουν:
- Ορισμένα ψάρια.
- Ψωμί, φρυγανιές και αλεύρι.
- Ελαιόλαδο.
- Προϊόντα τομάτας.
- Φρούτα και λαχανικά.
- Διάφορα είδη κρέατος όπως το μοσχαρίσιο, το χοιρινό, ή το κοτόπουλο.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως φρέσκο γάλα, κάποια τυριά και γιαουρτάκια.
- Αυγά.
- Όσπρια.
- Μέλι.
- Ξηροί καρποί.
- Κρασί.
- Φυτικά γάλατα.
Χαρακτηριστικά βιολογικών τροφίμων
Ακριβώς επειδή τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται απαλλαγμένα από χημικές ουσίες είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά. Τα θρεπτικά τους συστατικά προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό στο ακέραιο, χωρίς ταυτόχρονη λήψη χημικών ουσιών. Ταυτόχρονα, έχουν μειωμένη ποσότητα νιτρικών αλάτων τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του στομάχου.
Σύμφωνα με την μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, καθώς έχουν έως και 40% μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ενώ το βιολογικό γάλα έχει έως και 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωση σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και χρώμιο. Η καλλιέργεια και η παραγωγή τους είναι πιο φιλική για το περιβάλλον ακριβώς λόγω της αποφυγής χρήσης χημικών ουσιών για την παραγωγή τους. Βέβαια, στα αρνητικά τους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι αρκετά συχνά το σχήμα τους είναι πιο άσχημο από τα συμβατικά λόγω της έλλειψης χημικών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του σχήματός τους.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Οι καταναλωτές που αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:
- Τα λαχανικά και τα φρούτα να πωλούνται στην εποχή τους.
- Να αγοράζουν προϊόντα που έχουν ένδειξη ότι είναι βιολογικά.
- Θα πρέπει να αγοράζουν τρόφιμα συσκευασμένα τα οποία έχουν ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής παραγωγής.
- Θα πρέπει σε εμφανές σημείο να έχουν διαθέσιμα τα χαρακτηριστικά του οργανισμού πιστοποίησης για την ποσότητα και την ημερομηνία παραγωγής.