
Τι είναι το χρώμιο;
Το χρώμιο είναι ένα ίχνος μετάλλου, το οποίο ο οργανισμός μας απαιτεί σε ελάχιστες ποσότητες, αλλά έιναι σημαντικό για λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός. Το χρώμιο βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα. Επίσης συνεργάζεται με άλλα ιχνοστοιχεία για τη διάσπαση των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.
Τα οφέλη του χρωμίου στην υγεία περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη του διαβήτη
- Μείωση της χοληστερόλης
- Προστασία του δέρματος από την ακμή
- Βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου
- Υγιής μεταβολικός ρυθμός
- Υγιές ήπαρ
- Συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών
- Προστασία της οστικής πυκνότητας
Τι προκαλεί η ανεπάρκεια χρωμίου:
Μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι περίπου το 20% έως 50% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανεπάρκεια σε ιχνοστοιχεία. Με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού στη καθημερινή διατροφή, η έλλειψη χρωμίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ινσουλίνης και διατηρεί μία κατάλληλη μεταβολική διαδικασία. Η έλλειψή του έχει οδηγήσει σε αύξηση του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου. Με ανεπάρκεια χρωμίου, οι ενήλικες και τα παιδιά είναι πιθανό να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα κόπωσης και άγχους. Ακόμη επηρεάζει την απορρόφηση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών στο σώμα, η οποία παρατηρείται ότι εμποδίζει τη διαδικασία ανάπτυξης σε νέους ενήλικες και προ-εφήβους. Επίσης η ανεπάρκεια του χρωμίου μπορεί να επιταχύνει την αθηροσκλήρωση και να καθυστερήσει αρκετά την επούλωση των πληγών.
Πηγές χρωμίου:
Στο top 10 των πηγών χρωμίου βρίσκονται: τα λιπαρά ψάρια και κυρίως ο τόνος (90 mg), αυγά (35 mg), μοσχαρίσιο συκώτι (32 mg), κοτόπουλο (28 mg), καλαμπόκι (22 mg), παντζάρι (20 mg), φασόλια σόγιας (16 mg), χοιρινό (15 mg), ροδάκινο (14 mg).
Επίσης καλές πηγές χρωμίου αλλά σε μικρότερες ποσότητες είναι: το μπρόκολο, κριθάρι, φασόλια, φασολάκια, ντομάτες, μαρούλι, μαύρο πιπέρι, χυμός σταφύλι, πατάτες, αποξηραμένο σκόρδο.
Τέλος, τρόφιμα που περιέχουν έως και 2 mg χρωμίου είναι: στήθος γαλοπούλας, μπανάνες, χυμός πορτοκάλι, δαμάσκηνα, κρόκος αυγού, φουντούκια, ρέγγα, οργανικά κρέατα και σπαράγγια.
Επομένως βλέπουμε πως το χρώμιο έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, καθώς βοηθά το σώμα να ασκεί βασικές λειτουργίες, με σκοπό τη διατήρηση της γενικής υγείας.
Ιώδιο: Πηγές πρόσληψης και ανεπάρκεια
Ωμοφαγική διατροφή: Οδηγός για αρχάριους
Λιπίδια αίματος και υπερλιπιδαιμίες: Αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;
https://www.bestrong.org.gr/el/health/healthydiet/basicsinfo/alimentaryelements/minerals/