Η επίδραση της άσκησης στην αρτηριακή πίεση

 

Πηγή εικόνας: picsunday.com

Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «έχω πίεση». Πάμε λοιπόν να δούμε πότε πραγματικά υφίσταται αυτή η φράση και αν μπορεί να συνδεθεί με την άσκηση προς όφελος μας.

Η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές, ονομάζεται αρτηριακή. Διακρίνεται σε συστολική (η μεγάλη) και διαστολική (η μικρή), ενώ οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).
Συστολική ονομάζεται η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά και ωθεί μέσω της κοιλιακής σύσπασης το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα. Διαστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά χαλαρώνει μετά τη συστολή, δηλαδή μεταξύ δύο χτύπων. Μεταξύ δύο παλμών η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα και απλά σκεφτείτε ότι μέσα σε μια μέρα χτυπά πάνω από 100.000 φορές.
Η ιδανική και υγιής πίεση σε κατάσταση ηρεμίας είναι λιγότερο από 120/80 mmHg, δηλαδή η συστολική μικρότερη από 120 mmHg ενώ η διαστολική μικρότερη από 80 mmHg. Συνεπώς, αν η τιμή αρτηριακής πίεσης είναι άνω του 140 mmHg για τη συστολική και άνω του 90 mmHg για τη διαστολική, θεωρείται υπέρταση. Σε αυτό το σημείο να καταστεί σαφές πως προτού προβούμε σε χρήση κάποιας αγωγής και αντιμετώπισης, η διάγνωση πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις καθώς η πίεση μεταβάλλεται και δεν είναι σταθερή όλη την ημέρα.

Εκ των βασικότερων μέτρων πρόληψης της υπέρτασης, αποτελεί η σωματική άσκηση. Μπορεί να συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την αντιμετώπιση της υπέρτασης ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων όπως της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου και ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας, η σωματική δραστηριότητα συνδυασμένη με αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση του βάρους στα όρια του φυσιολογικού και η καταπολέμηση του στρες, διαδραματίζει μείζων ρόλο στη βελτίωση της συνολικής υγείας και της φυσικής κατάστασης.
Η γυμναστική θα μπορούσε να γίνει ως αερόβια ή με αντιστάσεις. Αν προσέχετε την πίεση σας, στην προπόνηση με αντιστάσεις δεν πρέπει να βάζετε πολλά κιλά και δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας κατά την εκτέλεση των επαναλήψεων. Πρέπει να εισπνέετε και να εκπνέετε εύκολα και συνεχώς, διαφορετικά συντρέχει κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού. Σε αυτό το σημείο να καταστεί σαφές πως οποιαδήποτε στιγμή κρατάτε την αναπνοή σας και ασκείτε δύναμη, ο κίνδυνος αυτός καραδοκεί, και όχι μόνο με την άρση των βαρών. Χρησιμοποιείστε την ανάλογη αντίσταση η οποία θα σας επιτρέψει να κάνετε πολλές επαναλήψεις. Οι υπερτασικοί προτιμήστε γυμναστική τύπου yoga ή pilates και αερόβια χαμηλής έντασης.
Η έλλειψη φυσικής άσκησης – οποιαδήποτε κι αν είναι, ακόμα κι αν φαίνεται ασήμαντη ενώ είναι τελείως απλή, όπως το περπάτημα – έχει αναγνωριστεί σαν επιβλαβής για την υγεία όλων των ανθρώπων. Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και ακολούθως η σωματική, η ψυχική και η κοινωνική ευεξία μας.

Διαβάστε επίσης  5 απλές υγιείς συνήθειες που θα σας φτιάξουν τη μέρα

 

Advertisements
Ad 14

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού

Παρένθετη μητρότητα:η σύγχρονη «δούλη» του ιατρικού τουρισμού

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί ένα ζήτημα που επανέρχεται τα τελευταία