Γίνε δότης μυελού των οστών!

Η δωρεά μυελού των οστών ή η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί θεραπεία σωτηρίας για νοσήματα που δεν μπορούν να θεραπευθούν με άλλο τρόπο. Είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών. Tο 70% των ασθενών δε βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης μυελού των οστών από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Και σε αυτό το σημείο είναι που εσύ και εγώ μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι.

δότης μυελού των οστών

Μπορώ να γίνω δότης;

Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 55ο έτος (κατά προτίμηση το 50ό).

Ο εθελοντής δότης πρέπει να είναι υγιής (αποκλείονται άτομα που έχουν ιστορικό με νεοπλασίες, καρδιοπάθειες, μεταδιδόμενα νοσήματα, παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας.)

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνω δότης μυελού των οστών;

  • Ενημερώνεσαι προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών.
  • Συμπληρώνεις μία αίτηση με τα στοιχεία σου καθώς και ένα ιατρικό ιστορικό το οποίο είναι ενδεικτικό για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου να γίνει δότης.
  • Υπογράφεις δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζεις την επιθυμία σου να περιληφθείς στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή σου για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθείς συμβατός με κάποιον ασθενή, καθώς υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης και απόλυτη ελευθερία για την τελική επιλογή δωρεάς μυελού των οστών.
  • Λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) ή αίματος (15 ml αίματος – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος) προκειμένου να γίνει μια αρχική τυποποίηση σε κάποια βασικά αντιγόνα (HLA)
Διαβάστε επίσης  Tips για την περίοδο των Πανελληνίων

 δότης μυελού των οστών

  • Η αρχική τυποποίηση καταχωρείται στα αρχεία του αρμόδιου Κέντρου Δότη, στα αρχεία του Εθνικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο τηρείται στον Ε.Ο.Μ. καθώς και στη Παγκόσμια Δεξαμενή, όπου περιλαμβάνονται οι δότες μυελού από όλο τον κόσμο.
  • Ο δότης καταχωρείται με έναν κωδικό (π.χ. ABCDWZX).  Τα κωδικοποιημένα στοιχεία του (μαζί με το φύλλο, την ηλικία και τον ιστικό τύπο του) γνωστοποιούνται στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα που μπορεί να ζητήσουν να ελεγχθεί για περαιτέρω συμβατότητα με κάποιον ασθενή. Κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία δεν γίνεται γνωστό.
  • Μπορείς να παραμείνεις στο αρχείο ως τα 55 σου χρόνια. Ενώ, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις τη διαγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνεις για τυχόν αλλαγές στην υγεία σου ή στα προσωπικά σου στοιχεία.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να με φωνάξουν;

Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κι αν βρεθώ συμβατός;

Εαν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.
Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Άτομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση χωρίς να είναι σίγουρα αν είναι πραγματικά πρόθυμα να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.

Πώς ακριβώς θα “δωρίσω”;

Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης.
Υπάρχουν 2 τρόποι:
Από το οστό της λεκάνης: Αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών, τότε η λήψη τους γίνεται από ειδικούς Αιματολόγους με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της λήψης και το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ένας ελαφρός πόνος στο σημείο της παρακέντησης.
Από την φλεβα: Εάν χρησιμοποιηθούν κύτταρα περιφερικού αίματος, τότε στο δότη χορηγούνται ειδικοί «αυξητικοί» παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και λίγες ημέρες αργότερα γίνεται η λήψη των κυττάρων με τρόπο παρόμοιο όπως της αιμοδοσίας σαν να δίνεις αίμα (λευκαφαίρεση).
Λίγους μήνες μετά την δωρεά του, ο δότης μπορεί, αν το επιθυμεί, να επανέλθει στο αρχείο των εθελοντών. Σε σπάνιες περιπτώσεις (ανεπαρκής εμφύτευση του μοσχεύματος), μπορεί να του ζητηθεί η λήψη επιπλέον ποσότητας κυττάρων (μυελού ή περιφερικού αίματος) για τον ίδιο ασθενή.

 δότης μυελού των οστών

Πού να απευθυνθώ;

Αθήνα

ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς Αθηνών : Τμήμα Ανασολογίας-Εθνικό Κέντρο ιστοσυμβατότητας (τηλ. 210-7711914)
ΓΝΑ Ευαγγελισμός Αθηνών : Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2043166)
Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου Μαιευτήριο Αθηνών : Ανοσοβιολογικό Τμήμα (τηλ. 210-6453759)
Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία Αθήνας : Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (213-2013763/64)
Ογκολογική μονάδα παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Όραμα ελπίδας (210 7775615 FAX 210 7485030)

Διαβάστε επίσης  Wearable technology και αθλητική απόδoση

Θεσσαλονίκη

ΓΝ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης : Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό κέντρο Ιστοσυμβατότητας (2310-892607 ή 2310-892650)

Advertising

Λάρισα

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας : Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 2413-502579 ή 2413-502173)

Πάτρα

Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – πανεπιστήμιο Πατρών (KEΔMOΠ)
Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών (ισόγειο), Τμήμα Ιατρικής,Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη – Ρίο, 26504 Πάτρα (Τ: +30 2610 997 510 F: +30 2610 997 667 E:cbmdpatras@upatras.gr)

Advertising

 

Χρήσιμα Links

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια

Χάρισε Ζωή

Όραμα Ελπίδας

Advertising

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες