Η δωρεά μυελού των οστών ή η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί θεραπεία σωτηρίας για νοσήματα που δεν μπορούν να θεραπευθούν με άλλο τρόπο. Είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών. Tο 70% των ασθενών δε βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης μυελού των οστών από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Και σε αυτό το σημείο είναι που εσύ και εγώ μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι.
Μπορώ να γίνω δότης;
Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 55ο έτος (κατά προτίμηση το 50ό).
Ο εθελοντής δότης πρέπει να είναι υγιής (αποκλείονται άτομα που έχουν ιστορικό με νεοπλασίες, καρδιοπάθειες, μεταδιδόμενα νοσήματα, παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας.)
Ποια είναι η διαδικασία για να γίνω δότης μυελού των οστών;
- Ενημερώνεσαι προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών.
- Συμπληρώνεις μία αίτηση με τα στοιχεία σου καθώς και ένα ιατρικό ιστορικό το οποίο είναι ενδεικτικό για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου να γίνει δότης.
- Υπογράφεις δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζεις την επιθυμία σου να περιληφθείς στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή σου για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθείς συμβατός με κάποιον ασθενή, καθώς υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης και απόλυτη ελευθερία για την τελική επιλογή δωρεάς μυελού των οστών.
- Λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) ή αίματος (15 ml αίματος – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος) προκειμένου να γίνει μια αρχική τυποποίηση σε κάποια βασικά αντιγόνα (HLA)
- Η αρχική τυποποίηση καταχωρείται στα αρχεία του αρμόδιου Κέντρου Δότη, στα αρχεία του Εθνικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο τηρείται στον Ε.Ο.Μ. καθώς και στη Παγκόσμια Δεξαμενή, όπου περιλαμβάνονται οι δότες μυελού από όλο τον κόσμο.
- Ο δότης καταχωρείται με έναν κωδικό (π.χ. ABCDWZX). Τα κωδικοποιημένα στοιχεία του (μαζί με το φύλλο, την ηλικία και τον ιστικό τύπο του) γνωστοποιούνται στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα που μπορεί να ζητήσουν να ελεγχθεί για περαιτέρω συμβατότητα με κάποιον ασθενή. Κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία δεν γίνεται γνωστό.
- Μπορείς να παραμείνεις στο αρχείο ως τα 55 σου χρόνια. Ενώ, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις τη διαγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνεις για τυχόν αλλαγές στην υγεία σου ή στα προσωπικά σου στοιχεία.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να με φωνάξουν;
Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.
Κι αν βρεθώ συμβατός;
Πώς ακριβώς θα “δωρίσω”;
Πού να απευθυνθώ;
Αθήνα
ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς Αθηνών : Τμήμα Ανασολογίας-Εθνικό Κέντρο ιστοσυμβατότητας (τηλ. 210-7711914)
ΓΝΑ Ευαγγελισμός Αθηνών : Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2043166)
Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου Μαιευτήριο Αθηνών : Ανοσοβιολογικό Τμήμα (τηλ. 210-6453759)
Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία Αθήνας : Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (213-2013763/64)
Ογκολογική μονάδα παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Όραμα ελπίδας (210 7775615 FAX 210 7485030)
Θεσσαλονίκη
ΓΝ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης : Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό κέντρο Ιστοσυμβατότητας (2310-892607 ή 2310-892650)
Λάρισα
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας : Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 2413-502579 ή 2413-502173)
Πάτρα
Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – πανεπιστήμιο Πατρών (KEΔMOΠ)
Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών (ισόγειο), Τμήμα Ιατρικής,Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη – Ρίο, 26504 Πάτρα (Τ: +30 2610 997 510 F: +30 2610 997 667 E:cbmdpatras@upatras.gr)
Χρήσιμα Links
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια