Εμβοές : Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

 

εμβοές
Πηγή akouson.gr

Τι είναι οι εμβοές;

Εμβοές είναι οι ήχοι που παράγονται από το σώμα μας και μπορούμε να τους ακούσουμε. Φυσιολογικά δεν μπορούμε να ακούσουμε αυτούς τους ήχους διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος τους καλύπτει. Η πάθηση αυτή υπήρχε από την αρχαιότητα καθώς είχε πρωτοεμφανιστεί το 2500 π.Χ. στους παπύρους του Ebers.

Οι εμβοές χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες

1)Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή όπου ακούμε ήχους από γειτονικά μας όργανα. Αυτά είναι αγγεία, αρθρώσεις και μύες.

2)Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ήχοι οι οποίοι παράγονται από το ίδιο το αυτί.

3)Στη τρίτη κατηγορία έχουμε τους ήχους που προέρχονται από νευραξονικό βραχυκύκλωμα ή από χαμηλό όριο απόκρισης.

Advertisements
Ad 14

Οι εμβοές είναι σαν να ακούμε ένα κουδούνισμα στα αυτιά μας. Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν εμβοές. Για παράδειγμα σε έναν πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε το χτύπο της καρδιάς μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 10 % των ανθρώπων το βιώνει κάθε χρόνο.

Που οφείλονται

  • Το πιο συχνό αίτιο είναι όταν στον έξω ακουστικό πόρο υπάρχει κυψελίδα ή κάποιο άλλο σώμα το οποίο εύκολα αντιμετωπίζεται.
  • Άλλη μια κοινή αιτία είναι η απώλεια ακοής. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, λόγω κάποιου τραυματισμού ή επειδή μεγαλώνουμε μπορεί να εμφανιστούν εμβοές.
  • Μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στο αυτί και συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά.
  • Τέλος, οι εμβοές οφείλονται στην πρεσβυακουσία, στη χρόνια ωτίτιδα, στη νόσο του Meniere ή ακόμα και σε κακώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Διαβάστε επίσης  Όταν οι ήχοι της καθημερινότητας σε τρελαίνουν
εμβοές
Πηγή iatropedia.gr

Οι εμβοές έχουν αρνητική επίδραση στη ψυχολογία μας.  Αυτός ο έντονος ήχος πολλές φορές προκαλεί πονοκεφάλους προκαλώντας εκνευρισμό και άγχος. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι να παρεμποδίζεται ο ύπνος το βράδυ. Σύμφωνα με μια έρευνα πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι το βράδυ δυσκολεύονται να κοιμηθούν και χάνουν τον ύπνο τους.

Αντιμετώπιση

Αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά είναι να επισκεφθείτε ένα ειδικό για να σας βοηθήσει. Πιθανόν να σας γράψει μερικά φάρμακα ή να σας προτείνει συσκευή εκπομπής ήχου. Σημαντικό είναι να αποβάλλεται το άγχος και το στρες γιατί δεν βοηθούν την κατάσταση. Τέλος, αποφύγετε την ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες καθώς και την καφεΐνη αφού μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός