Η περίοδος των πανελληνίων και της εξεταστικής έφτασε! Άγχος, κούραση, ξενύχτια, σύμμαχος σε όλα αυτά όμως είναι η σωστή διατροφή! Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών/φοιτητών τόσο για την ενίσχυση της μνήμης, όσο για την την μείωση του άγχους και την αύξηση της απόδοσης! Παρακάτω θα δούμε ποιά είναι τα “διατροφικά tips” για να το πετύχουμε αυτό;
Πρωινό γεύμα
Η γλυκόζη είναι το “καύσιμο” του εγκεφάλου. Τρώγοντας πρωινό αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ο οργανισμός έχει την απαραίτητη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του. Έρευνες μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού και έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, κάτι που οφείλονταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους. Ένα καλό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ένα αμυλούχο τρόφιμο (κουλούρι Θεσσαλονίκης, φρυγανιές, τοστ) και ένα φρούτο ή χυμό.
Συχνά και μικρά γεύματα
Κατά την περίοδο των εξετάσεων είναι καλό να προτιμώνται μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της πείνας, αλλά ούτε και του υπερκορεσμού, γεγονός που συμβάλλει στο να είναι το άτομο σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητα του. Συστήνονται 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και ενδιάμεσα σνάκ όπως φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, σοκολάτα.
Τροφές για ενίσχυση μνήμης
Έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την ενίσχυση της μνήμης. Τέτοιες τροφές είναι τα πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια και άλλα φρούτα που περιέχουν Βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της δράσεις και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, καρύδια, σόγια) που προστατεύουν τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης. Ακόμη τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες, όπως το αυγό, τα πουλερικά, το κόκκινο ψάρι, το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα λαχανικά τα οποία προάγουν την διαδικασία της μνήμης-μάθησης. Επίσης η χολίνη που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει την δυνατότητα συγκέντρωσης. Η χολίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και συσχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης. Η χολίνη συναντάται στα αυγά, σοκολάτα και το συκώτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού εμφανίζουν ασθενή μνήμη.
Επαρκής ενυδάτωση!
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι κάτι που συχνά παραμελούμε. Εκτός από την κλασική επιλογή του νερού, η ενυδάτωση του σώματος μπορεί να επιτευχθεί και από μια σειρά υγρών όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάμε ότι η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό φτάνει μέχρι και το 70-80% του βάρους τους. Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης αποδεικνύεται από έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση (δηλαδή αφυδάτωση λιγότερη από 250 ml) προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση. Η καφεΐνη του καφέ λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε μικρές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και ελαττώνει το αίσθημα της κόπωσης του ατόμου. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο ενοχοποιείται για νευρικότητα και αϋπνία. Επίσης το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, ενυδατώνει χωρίς να προσδίδει θερμίδες και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες ενισχύοντας ταυτόχρονα την μάθηση.