Αποστόλης Χειρδάρης & The Mindhack Project: «Αυτό που με κινητοποιεί πρωτίστως είναι η δική μου δίψα για μυστικά που είναι καλά κρυμμένα!»

Αποστόλης Χειρδάρης

Ο Aποστόλης Χειρδάρης, ιδρυτής της σελίδας mindhack.gr, και η ομάδα του βαδίζουν στα μονοπάτια της πνευματικής και υπερφυσικής αναζήτησης, ανακαλύπτοντας τις κρυφές πτυχές του παραφυσικού και προκαλώντας συνεχώς το ενδιαφέρον όσων αναζητούν απόκρυφες ερμηνείες αυτού του κόσμου.

Γεια σου Αποστόλη! Σ’ ευχαριστούμε που δέχτηκες να παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη και να δώσεις τη δυνατότητα στους αναγνώστες μας να μάθουν περισσότερα για το mindhack.gr.

  • Είσαι ο ιδρυτής ενός site που ασχολείται κατά βάση με το μεταφυσικό στοιχείο. Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι πραγματεύεται το The Mindhack Project;

Το Mindhack.gr, που βρίσκεται στο Facebook ως The Mindhack Project είναι μία ιστοσελίδα που παρουσιάζει άρθρα και videos που αφορούν την εναλλακτική αναζήτηση. Ο υπερβατισμός και το μεταφυσικό στοιχείο αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του εγχειρήματος, όμως ο κύριος στόχος του Mindhack είναι η προσέγγιση και η αναζήτηση ενός κρυμμένου, ανώτερου εαυτού που θεωρώ πως ο κάθε ένας κρύβει μέσα του, κάτι που προδίδει και το moto της σελίδας που είναι «Σπάσε τα Δεσμά του Νου». Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για ζητήματα που προσεγγίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκείνες τις «κρυφές» δυνάμεις του ανθρώπου, αλλά και να διαβάσει για θεωρίες που αν και ανεπιβεβαίωτες ακόμη, αποκαλύπτουν μία άλλη «απόκρυφη» πλευρά του κόσμου μας.

https://www.youtube.com/watch?v=_0CiBJ231a8

  • Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, της χώρας μας τουλάχιστον, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο με το υπερβατικό στοιχείο. Αποτελεί, θα λέγαμε, ένα θέμα ταμπού. Τι είναι αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία μιας τέτοιας σελίδας;

Είναι αλήθεια πως το υπερβατικό στοιχείο, η Μεταφυσική, και γενικά αυτός ο χώρος αποτελεί ένα ταμπού. Όμως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν αυτή την υπερβατική φύση τους. Είναι η διέξοδός τους από τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κρίσης. Είναι μία εποχή στην οποία επανακαθορίζονται αξίες. Ζούμε σε μία περίοδο που αναζητάμε ένα τρόπο διαφυγής, μία ανώτερη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως ανέκαθεν στην Ελλάδα αναζητούσαμε αυτή την υπερβατική φύση του ανθρώπου, ξεκινώντας από την Φιλοσοφία που γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο. Όπως, επίσης, το γεγονός πως είμαστε λαός με μία παράδοση γεμάτη δεισιδαιμονίες, στοιχείο που ίσως υποδηλώνει πως η θεματολογία δεν είναι κατά βάθος τόσο ταμπού.  Αυτό που με ώθησε να δημιουργήσω το mindhack.gr ήταν το ενδιαφέρον μου για αυτά τα ζητήματα αλλά και η ίδια η αρθρογραφία, και η σκέψη πως ο ελληνικός χώρος του διαδικτύου δεν είχε πολλές σελίδες που να παρουσιάζουν το υπερβατικό με την σοβαρότητα που του αρμόζει, πλην μερικών εξαιρέσεων.

  • Υπάρχει θετική ανατροφοδότηση από τον κόσμο; Τι είδους μηνύματα λαμβάνεις;
Διαβάστε επίσης  Τζωρτζίνα Λιώση: «Ονειρεύομαι να κάνω πολλά πράγματα σχετικά με την υποκριτική. Είμαι ακόμη στην αρχή της πορείας μου, ελπίζω να έχει διάρκεια και ποικιλία!»

Οι αναγνώστες μέσα από την επισκεψιμότητα, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες μου, λαμβάνοντας υπόψιν και την ιδιαιτερότητα της θεματολογίας, στηρίζουν ένθερμα αυτό το εγχείρημα.  Τα μηνύματα που λαμβάνω αλλά και η αλληλεπίδραση του κόσμου που επισκέπτεται την σελίδα φανερώνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του. Φυσικά αρνητικά σχόλια πάντα θα υπάρχουν, ειδικά όταν παρουσιάζεις τόσο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Μέσα από αυτή την διαδικασία όμως τόσο εγώ αλλά και το Mindhack.gr βελτιώνουμε την προσέγγισή τους, αφού πρόκειται για μία εξελικτική διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ.

Αποστόλης Χειρδάρης

  • Συμβαίνει οι αναγνώστες να στέλνουν τις δικές τους ιστορίες; Σου ζητάνε συμβουλές;

Ναι, υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία σχετικά με τις παραφυσικές εκφάνσεις του εαυτού μας αλλά και της καθημερινότητας. Βέβαια, υπάρχει μία λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την πραγματική εμπειρία από τη φαντασίωση που έχουν άνθρωποι που προσπαθούν μέσα από την φαντασία τους να επιβεβαιώσουν όσα αγαπούν. Ο κόσμος αρκετές φορές παρεξηγεί την ιδιότητα που έχει ένας άνθρωπος που γράφει για το υπερβατικό και το παραφυσικό και θεωρεί πως μπορεί να έχει λύσεις σε τέτοιας φύσεως προβλήματα που τον βασανίζουν. Έτσι απευθύνονται σε ανθρώπους σαν εμένα, ή σελίδες σαν την δική μου, για να βρουν τις απαντήσεις. Όπως ανέφερα και πριν, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις απαντήσεις αυτών των θεωριών, αφού η πραγματικότητα μιας τέτοιας εμπειρίας εξαρτάται και από την οπτική γωνία εκείνου που τη βιώνει, του παρατηρητή. Κάτι που για κάποιον είναι αληθινό, για έναν άλλο παραμένει ένα αδιάσειστο ψέμα.

  • Πόσο ανοιχτό σε νέες σκέψεις και ιδέες θεωρείς πως είναι το σύγχρονο κοινό; Με τι ενθουσιάζεται και τι απορρίπτει;

Το σύγχρονο κοινό είναι ανοιχτό σε νέες θεωρίες της εναλλακτικής αναζήτησης και πιστεύω πως ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η ύπαρξη του Διαδικτύου, που παρέχει πληροφόρηση από κάθε γωνιά του πλανήτη, και η αυξανόμενη ενασχόληση του Κινηματογράφου με τέτοια ζητήματα. Σειρές όπως το Stranger Things, η επανεμφάνιση των X-Files, αλλά και διάφορες ταινίες όπως τα Transcendence, Interstellar κ.α. βοηθούν στην εισαγωγή νέων θεωριών. Ο Τρανσουμανισμός ας πούμε, – ο συνδυασμός του ανθρώπου με την τεχνολογία που επιφέρει έναν νέο ισχυρότερο και αθάνατο άνθρωπο –  που είναι μία σχετικά νέα θεωρία στο χώρο, έχει ήδη αρκετούς αναγνώστες που ενδιαφέρονται να διαβάζουν για αυτή, είτε την υιοθετούν είτε την απορρίπτουν ως ιδέα. Γενικώς οτιδήποτε σχετίζεται με την «μεταμόρφωση» του ανθρώπου, σε μία ενισχυμένη πνευματικά μορφή ιντριγκάρει τον αναγνώστη.

  •  Πότε ξεκίνησε το δικό σου «μεταφυσικό» ταξίδι και τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί έως σήμερα να ψάχνεις ολοένα κι άλλες πληροφορίες για το υπερβατικό στοιχείο;
Διαβάστε επίσης  Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι σταθμοί των συναυλιών του ΛΕΞ για το Summer Tour 2023

Η Δική μου μεταφυσική αναζήτηση, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, ξεκίνησε όταν διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο «Ιστορίες Δύναμης» του Κάρλος Καστανέντα, συνεχίζοντας αργότερα με την υπόλοιπη βιβλιογραφία του. Εκείνη πιστεύω πως ήταν η στιγμή που μαγεύτηκα από όλη αυτή την ατμόσφαιρα και τις δυνατότητες που κρύβει ο κόσμος μας αλλά και ο εαυτός μας. Βέβαια το μικρόβιο της αναζήτησης υπήρχε πιστεύω πάντα μέσα μου, αφού ενθουσιαζόμουν με τις ιστορίες φαντασμάτων και  αστικών θρύλων που διηγούμασταν στις παρέες μικροί. Αργότερα ανακάλυψα την σκοτεινή αλλά αποκαλυπτική Λογοτεχνία του H.P Lovecraft και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει αρκετά παραφυσικά «μυστικά» μέσα στα διηγήματά του και από εκεί προχώρησα παρακάτω.  Αυτό που με κινητοποιεί πρωτίστως είναι η δική μου δίψα για περαιτέρω γνώση και μάθηση όλων εκείνων που άλλοι αποκάλυψαν πριν από εμάς. Για μυστικά που είναι καλά κρυμμένα, για την απόρριψη ή την επιβεβαίωση διαφόρων θεωριών που είναι αμφιλεγόμενες, αλλά (μιας και γράφω σε μία ιστοσελίδα) για την ενημέρωση των ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το υπερβατικό με εμένα.

  • Ποιο είναι το πιο περίεργο φαινόμενο που σου έχει τύχει;

Χμ, αυτή είναι μία ερώτηση που επιδέχεται πολλών απαντήσεων. Όμως πριν απαντήσω, θα ήθελα να πω πως αρκετές φορές τέτοιου είδους φαινόμενα γίνονται αντιληπτά όχι σε όλο τους το εύρος, αλλά φευγαλέα, με την γωνία του ματιού. Η περιφερειακή όραση εξάλλου μετράει πάρα πολύ στην παρατήρηση τέτοιων περιστατικών. Αν και ασχολούμαι χρόνια με το αντικείμενο, δεν είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούνται «ελαφροίσκιωτοι». Όμως μου έχουν τύχει μερικά περιστατικά συγχρονικότητας, που όσοι γνωρίζουν κατανοούν πως αποτελούν «σημάδια» παράξενης δραστηριότητας στον ευρύτερο χώρο. Όπως επίσης και ένας τρομερός ολοζώντανος εφιάλτης, έπειτα από την αναζήτησή μου πάνω σε ένα συγκεκριμένο και ιδιαίτερο θέμα του σύγχρονου Αποκρυφισμού.

Διαβάστε επίσης  Παυλίνα Βουλγαράκη: "Το ροκ για εμένα είναι ενέργεια''

Αποστόλης Χειρδάρης

  • Ασχολείσαι παράλληλα και με τη συγγραφή. Έχεις γράψει ένα διήγημα για την ανθολογία «Η πτώση των θεών» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Τι πραγματεύεται το βιβλίο αυτό;

Ναι, το διήγημα ήταν η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα που προήλθε μέσα από ένα διαγωνισμό των  Εκδόσεων “Συμπαντικές Διαδρομές”. Ο Διαγωνισμός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Αμερικανό Συγγραφέα Τρόμου Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του. Έτσι, όλα τα διηγήματα της «Πτώσης των Θεών» έχουν βασιστεί πάνω σε στοιχεία της Σκοτεινής Μυθολογίας και των Δαιμονικών θεών που δημιούργησε ο Συγγραφέας. Το δικό μου έχει τίτλο η «Κραυγή της Αβύσσου» και πραγματεύεται την πορεία ενός ρεπόρτερ προς την παράνοια, όταν άθελά του, έρχεται αντιμέτωπος με τα μυστικά των σκοτεινών θεών του Λάβκραφτ.

  •  Οπότε, σκέφτεσαι να παραμείνεις στο συγγραφικό δρόμο; Να περιμένουμε κάτι νέο από σένα;

Η συγγραφή ήταν κάτι που πάντα με ενδιέφερε, πέρα από την αρθρογραφία με την οποία ασχολούμαι εδώ και κάποια χρόνια. Αυτή την περίοδο περνάω αρκετό χρόνο γράφοντας ένα μυθιστόρημα που ελπίζω να έχω ολοκληρώσει στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα project που με έχει ενθουσιάσει, για ένα βιβλίο γεμάτο συνωμοσία, μυστήριο, δράση και αρκετές δόσεις συγχρονικότητας σε μία ζοφερή Αθήνα της Κρίσης.

  •  Ο στόχος σου για το mindhack.gr το επόμενο διάστημα;

Το Mindhack κλείνει τον Νοέμβρη μόλις ένα χρόνο ύπαρξης στον ελληνικό χώρο του διαδικτύου, και ο στόχος μου για τις επόμενες χρονιές είναι να διατηρηθεί η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζεται αυτή η «παρεξηγήσιμη» πολλές φορές θεματολογία, παρέχοντας στον αναγνώστη μία σωστή και όχι επιπόλαιη παρουσίαση του υπερβατικού στοιχείου. Και φυσικά εύχομαι η μεγάλη αυτή παρέα, των αρθρογράφων που ασχολούνται με το project, καθώς και των αναγνωστών να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, αφού κάτι τέτοιο μας δείχνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο και μας βοηθά να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις! Να παραμείνεις δημιουργικός και δραστήριος!

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.


Χρήσιμα Links:

Επίσημη Ιστοσελίδα: mindhack.gr

 Facebook: The Mindhack Project

Youtube: The Mindhack Project

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης