Η ακύρωση των Χριστουγέννων στην Βρετανία το 1647 από την Πουριτανική Κυβέρνηση αποτελεί μία από τις πιο ασυνήθιστες εποχές στην ιστορία της Ευρώπης. Οι Πουριτανοί προωθούσαν την θρησκευτική αυστηρότητα και καταδικάζαν οποιαδήποτε μορφή υπερβολικού εορτασμού. Έτσι, αναλαμβάνοντας την εξουσία, αποφάσισαν να καταργήσουν τις παραδοσιακές εορτές και τις λαϊκές πρακτικές που σχετίζονταν με τα Χριστούγεννα.
Η Αγγλία στις αρχές του 17ου αιώνα χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος έντονων θρησκευτικών και πολιτικών αναταραχών. Ο Εμφύλιος Πόλεμος (1642-1651) μεταξύ των υποστηρικτών του βασιλιά Καρόλου Α’ και του Κοινοβουλίου, είχε πάνω από όλα θρησκευτικές προεκτάσεις. Οι Πουριτανοί, μια αυστηρή ομάδα Προτεσταντών, θεωρούσαν ότι οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες εορτές, που είχαν τις ρίζες τους σε παγανιστικές παραδόσεις, ήταν βουτηγμένες στην αμαρτία, την έκδηλη απόλαυση και επομένως ήταν αντίθετες με την αληθινή χριστιανική πίστη.
Όταν οι Πουριτανοί απέκτησαν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, προχώρησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την «κάθαρση» της κοινωνίας από τις αμαρτίες αυτές. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και αναπάντεχες αποφάσεις τους ήταν η ακύρωση των Χριστουγέννων το 1647 – πράξη που θεωρήθηκε η κορύφωση της εξτρεμιστικής τους ιδεολογίας.
Η Απαγόρευση των Εορτών
Το 1647, η Πουριτανική Κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που καταργούσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, καθώς και τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Οι δημόσιες γιορτές, οι λιτανείες, οι χοροί και οι πλούσιες γιορτινές εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν, ενώ η ημέρα των Χριστουγέννων θεωρήθηκε ως ημέρα νηστείας και προσευχής. Η απόφαση βασίστηκε στην πεποίθηση ότι οι παραδοσιακές γιορτές ενθάρρυναν την απερισκεψία και την διαφθορά των ηθών. Οι Πουριτανοί προέτρεψαν τους πολίτες να εργάζονται κανονικά την ημέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να αποφεύγονται οι αργίες που θεωρούσαν ανάρμοστες.
Η ακύρωση των Χριστουγέννων: Κοινωνική Αντίδραση
Η απόφαση να ακυρωθούν τα Χριστούγεννα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για τους περισσότερους Βρετανούς, τα Χριστούγεννα ήταν μια πολύτιμη παράδοση, γεμάτη με οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτινά γεύματα και θρησκευτικές τελετές. Οι απαγορεύσεις βρήκαν απέναντι ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας και σε πολλές περιπτώσεις, με ανοιχτή αντίσταση. Σε πόλεις όπως το Καντέρμπερι και το Νόργουιτς, ξέσπασαν ταραχές όταν οι πολίτες προσπάθησαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα παρά τις απαγορεύσεις. Οι διαμαρτυρίες συχνά συνοδεύονταν από την αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι παραδόσεις ζωντανές.
Η Επαναφορά των Χριστουγέννων
Μετά την πτώση του καθεστώτος των Πουριτανών και την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660, τα Χριστούγεννα επανήλθαν επίσημα ως εθνική εορτή. Ο βασιλιάς Κάρολος Β’ αποκατέστησε τις παραδοσιακές γιορτές και οι Βρετανοί γιόρτασαν με ενθουσιασμό την επιστροφή των Χριστουγέννων. Παρά την προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης να εξαλειφθούν τα Χριστούγεννα, η δύναμη της παράδοσης αποδείχθηκε ανθεκτική, παραμένοντας αναπόσπαστο μέρος της βρετανικής κουλτούρας.
Η ακύρωση των Χριστουγέννων το 1647 από την Πουριτανική Κυβέρνηση είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία της Βρετανίας. Αντανακλά τη σύγκρουση μεταξύ θρησκευτικής αυστηρότητας και λαϊκών παραδόσεων, καθώς και τη δύναμη της αντίστασης των ανθρώπων όταν απειλείται ο πολιτισμός τους. Παρά τις προσπάθειες των Πουριτανών, τα Χριστούγεννα επιβίωσαν, υπενθυμίζοντας τη σημασία της πολιτισμικής ανθεκτικότητας και της ανάγκης για γιορτή και κοινότητα.
Πηγές
Dutczak S. (2022). On this day 25 December 1647 – Christmas was cancelled. ials.sas.ac.uk. Τελευταία πρόσβαση: 27/12/2024
DJangi P. (2023). In 1647, Christmas was canceled—by Christians. nationalgeographic.com. Τελευταία πρόσβαση: 27/12/2024