Βασίλης Τραϊφόρος: Είμαι σαν τον τερματοφύλακα λίγα δευτερόλεπτα πριν το πέναλτι

Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Τραϊφόρου

Ο Βασίλης Τραϊφόρος δεν κουβαλάει μόνο ως προίκα το βαρύγδουπο όνομα των τιτανομέγιστων θείων του, Σοφίας Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρου, αλλά έχει κληρονομήσει και τιμάει επάξια αυτό το όνομα στηρίζοντας το με όλα όσα αντιπροσωπεύει. Είναι ένας τεράστιος συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Ένας σπουδαίος άνθρωπος με μια σεμνή και όμορφη προσωπικότητα, γεμάτη χάρες και ταλέντο. Έχει διασκευάσει μια γκάμα από θεατρικά έργα του θείου του Μίμη Τραϊφόρου. Το «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια», «Ο 13ος Θεός», το «Πενηντάρηδες με πάθος» και το μοναδικό «Ροκέ της Λύτρωσης» είναι κάποια από τα μοναδικά του αριστουργήματά του στα οποία έχει προσδώσει την αγάπη και το μεράκι του. Πρόσφατα έγραψε και το βιογραφικό βιβλίο της ζωής των θείων του, «Μίμης Τραϊφόρος-Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά» από τις Εκδόσεις Αλκυών.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος διετέλεσε 12 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού, καθώς συμμετέχει εδώ και 25 χρόνια σε πολλούς θεατρικούς θιάσους και έχει κάνει κινηματογράφο και τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε στις «Άγριες Μέλισσες», στο «Σασμό» και στον «Ήλιο». Είναι μέλος της Unesco Πειραιώς και Νήσων, διευθυντής της θεατρικής δομής International Action Art, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου. Ι.Τ.Ι., του  Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Πειραϊκού Συνδέσμου κ.α.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Maxmag, μας μίλησε για τον ίδιο, τους θείους του, τα έργα του, την θεατρική του ομάδα και τα επερχόμενα μελλοντικά του σχέδια.

Από ποια ηλικία ανακαλύψατε την δίψα σας για την συγγραφή;

Από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι ότι έγραφα σε ότι έβρισκα μπροστά μου. Τότε δεν υπήρχε άφθονο το χαρτί. Έτσι έγραφα στα τετράδια, που ήταν υπό τον έλεγχο των δασκάλων και σε οτιδήποτε λευκό έβρισκα. Ένοιωθα την ανάγκη να μετατρέψω τα συναισθήματά μου σε λέξεις, φράσεις, κείμενα…

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Γιώργος Μπλάνας: "Όσο βαθύτερα πηγαίνεις στο μέσα σου σκοτάδι, τόσο περισσότερο φωτίζεσαι"

Τι είδους μηνύματα θέλατε να δώσετε με την βιογραφία «Μ. Τραϊφόρος – Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά» από τις Εκδόσεις Αλκυών;

Πολλά. Πρώτα από όλα να μεταφέρω την γνώση στις νέες γενιές, την προσφορά αυτών των ανθρώπων στο θέατρο, το τραγούδι αλλά ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Και φυσικά να παραδειγματιστούμε και σαν καλλιτέχνες αλλά και σαν μέλη μιας κοινωνίας για το πως πρέπει να είμαστε ανιδιοτελείς και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αυτή η βιογραφία είναι μια παρακαταθήκη προς την νεολαία μας και δεν πρέπει να απουσιάζει από καμιά βιβλιοθήκη.

Πείτε μας σχετικά με την επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο στο θέατρο Άννα και Μαρία Καλουτά;

Καλούμαστε σε όλη την Ελλάδα από πολλούς και διάφορους φορείς, όλο τον χρόνο και παρουσιάζουμε σε μια μουσικοθεατρική παράσταση την ζωή τους. Μία από αυτές ήταν και η αναφερομένη, με σπουδαίους καλλιτέχνες και είχε μεγάλη επιτυχία.

Βασίλης Τραϊφόρος
Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Τραϊφόρου

Τι χρώμα έχουν οι αναμνήσεις όταν συλλογιέστε τους αείμνηστους θείους σας, Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο;

Χμ… Τι χρώμα; Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να είναι πολύχρωμες. Αυτό γιατί τα πολλά χρώματα αντανακλούν τα πάρα πολλά συναισθήματα που ένοιωσα μαζί τους και αποτύπωσα στο βιβλίο μου και με συντροφεύουν ακόμη.

Πείτε μας για το τελευταίο σας βιβλίο, το μυθιστόρημα «Το ροκέ της λύτρωσης», από τις Εκδόσεις «Κομνηνός»;

Ω!… Είναι το αγαπημένο μου! Το «ροκέ» είναι η μοναδική κίνηση στο σκάκι που μπορεί ο παίκτης να κινήσει δύο πιόνια ταυτόχρονα. Στο βιβλίο μου αυτό όπου η μυθοπλασία μπλέκει έντεχνα με την πραγματικότητα, περιγράφονται πολλά προσωπικά μου βιώματα, οι ήρωες λυτρώνονται με μια κίνηση «ροκέ» με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τους. Η δράση γίνεται στην υπέροχη οροσειρά του Μπέλες και σε πολλά χωριά του, όπως τα Άνω Πορόϊα κ.α.

Πείτε μας λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα σας την Unesco Πειραιώς και Νήσων και το έργο που θα ανεβάσετε σύντομα, «Πενηντάρηδες με πάθος»;

Όταν πριν 3 χρόνια ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και Νήσων, κ. Ι. Μαρωνίτης, μου ανέθεσε την διεύθυνση του θεατρικού τομέα, δεν πίστευα σε μια τέτοια μεγάλη επιτυχία. Τα μέλη έρχονται στην θεατρική δομή με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό. Είναι μια κυψέλη πολιτισμού. Μετά την επιτυχία μας «ΑΙ ΔΥΟ ΜΗΔΕΙΑΙ» από την «ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ, ετοιμάζουμε τώρα μια ξεκαρδιστική ελληνική κωμωδία με τίτλο «ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΠΑΘΟΣ», σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Χαλκιά. Θα σας καλέσουμε σύντομα. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον δήμαρχό Μοσχάτου -Ταύρου και όλο το επιτελείο του, για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου του πολιτιστικού κέντρου Μοσχάτου.

Διαβάστε επίσης  Κορίνα Θεοδωρίδου:" Οι ήρωες του έργου 'Ο Παίκτης' επιζητούν αγάπη και αναγνώριση"
Βασίλης Τραϊφόρος
Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Τραϊφόρου

Ποιο από τα έργα σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσω ιδιαίτερα κάποιο από τα ‘’παιδιά’’ μου… Κάθε ένα έργο μου έχει ιδιαίτερη αξία και μια ιδιαίτερη αγάπη. Δεν τα συγκρίνω ποτέ. Ούτε την βιογραφία, ούτε τα ποιήματα, ούτε τα παραμύθια, ούτε τα θεατρικά και ούτε το μυθιστόρημα.

Πως νιώθετε κάθε φορά που τελειοποιείται ένα έργο σας;

Όταν τελειώνω κάτι, δεν το δημοσιεύω αμέσως. Το αφήνω κάπου και το ξαναδιαβάζω με καθαρότερο μυαλό μέρες αργότερα. Τότε αρχίζω να νοιώθω αν αξίζει. Μετά δε από το διάβασμα και από τους συνεργάτες μου και την κριτική του κόσμου, μπορώ να πω ότι νοιώθω μια εσωτερική ικανοποίηση και μία γαλήνη.

Από που αντλείται έμπνευση;

Από παντού! Με ρωτούν γιατί δεν γράφω συνέχεια; Μα δεν γράφω για να γεμίζω κόλλες και να κάνω πολυσέλιδα βιβλία. Γράφω μόνο όταν έρθει η έμπνευση από την ζωή που παρατηρώ γύρω μου. Και από τα συναισθήματα που δημιουργούνται από τις σχέσεις των ανθρώπων. Όταν έχεις ανοιχτά τα μάτια του πνευματικού σου κόσμου, βλέπεις και νοιώθεις πολλά για να σε εμπνεύσουν.

Βασίλης ΤραΪφόρος
Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Τραϊφόρου

Πείτε μας λίγα λόγια για το παραμύθι, «Το κύμα που ήθελε να το σκάσει», καθώς και τα συναισθήματα σας σχετικά με το βραβείο που αποσπάσατε;

Να, ακριβώς όπως σας είπα στην προηγούμενη απάντηση μου. Το παραμύθι αυτό το εμπνεύστηκα σε μια στιγμή ηρεμίας στην παραλία παρατηρώντας τα κύματα που έσκαγαν στην ακτή. Έχει πολλά να διδάξει στα παιδιά. Κάτι που έκανα και εγώ στα εγγόνια μου. Δημοσιεύτηκε μαζί με άλλα παραμύθια της Νάσιας Κιφοκέρη στο βιβλίο της «Μικροί θεατρίνοι» και την ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Διαβάστε επίσης  Αποστόλης Αρμάγος: «Τα ακούσματά μου φανερώνονται στα έργα μου»

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τη συγγραφή;

Φυσικά και να ασχοληθούν. Με πολύ διάβασμα και πολύ μεγάλο κουράγιο. Εννοείται πως δεν είναι κάτι που μπορείς να βιοποριστείς. Μόνο για την ψυχοθεραπεία τους.

Που αναπαύεται το μυαλό σας αυτή την περίοδο;

Δεν ‘’αναπαύεται’’ ποτέ! Είμαι συνέχεια σε εγρήγορση. Όλο και κάτι μαγειρεύω. Σε πολλά επίπεδα. Είμαι σαν τον τερματοφύλακα λίγα δευτερόλεπτα πριν το πέναλτι…

Το joy-radio.gr πως ήρθε στην ζωή σας;

Εντελώς τυχαία. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την ιδιοκτήτρια του σταθμού την κ. Μαρία Στόρκ και μου είπε αν θέλω να αναλάβω μια ωριαία εκπομπή. Μετά από λίγες διευκρινήσεις αναλάβαμε μαζί με την στενή μου συνεργάτιδα, την ηθοποιό Πηνελόπη Χαλκιά και κάνουμε την εκπομπή «Πάμε βόλτα;» κάθε Παρασκευή 18.00 από την ιντερνετική συχνότητα www.joy-radio.gr. Φιλοξενούμε πρωτίστως ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού.

Τι γεύση έχει η επιτυχία για έναν άνθρωπο σαν εσάς;

Δεν έχει κάποια ‘’γεύση’’. Και η επιτυχία δεν είναι για εμένα ένας αυτοσκοπός. Αν είναι να ‘ρθει θε να ‘ρθει, αλλιώς ας προσπεράσει. Όπως λέει και ο στίχος.

Θα μοιραστείτε μαζί μας τα σχέδια σας;

Ποικιλόμορφοι οι στόχοι για το 2023. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν μορφές υλοποίησης θα είσαι η πρώτη που θα το μάθεις.

Μια ευχή σας για το 2023;

Να αγαπάμε όλο τον κόσμο. Και να σεβόμαστε πρωτίστως τον εαυτό μας και μετά τους άλλους.
ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούμε από πολλές αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους…

 

Ευχαριστώ θερμότατα για την ευκαιρία που μου δώσατε. Σας εύχομαι Υγεία και Επιτυχίες.
ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ


Μουσικοθεατρική Παράσταση:

Βασίλης Τραϊφόρος:  Ο Βιβάλντι και το καρναβάλι της Βενετίας : Υπηρεσία Εισιτηρίων TicketServices.gr

Μπορείτε να βρείτε τον Βασίλη Τραϊφόρο στο:
mail: vastraif@yahoo.gr.
F/b: vasilis traiforos.
YOUTUBE : Vasilis p. traiforos

Είμαι δημοσιογράφος, λατρέυω να αρθογραφώ, τι πιο όμορφο να αποτυπώνεις οτιδήποτε γύρω σου και να αποδίδεις περισσότερο την ομορφιά αυτού του κόσμου σε ένα άψυχο κομμάτι χαρτι και να του δίνεις ψυχη! Το να αρθογραφώ μου δίνει οξυγόνο και πνοή, εκφράζομαι, αγαπώ ζω!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και