
Η Υβόννη Δεκαράκη ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Ασχολείται επαγγελματικά με τον κλάδο της ζαχαροτεχνίας τα τελευταία χρόνια. Η Υβόννη Δεκαράκη είναι μία σοβαρή επαγγελματίας αλλά ταυτόχρονα και μία αφοσιωμένη οικογενειάρχης. Η ίδια είναι από τις γυναίκες που κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι ακόμα και τα μεγαλύτερα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όποια φάση της ζωής τους και αν βρίσκονται. Το 2020 άνοιξε το δικό της boutique εργαστήριο ζαχαροπλαστικής όπου εκεί δημιουργεί υπέροχα μοναδικές τούρτες από ζαχαρόπαστα με φαντασία, μεράκι, αγάπη και σεβασμό προς τους πελάτες της. Η Υβόννη Δεκαράκη μίλησε στο Maxmag για την λατρεία της με τον κόσμο της ζαχαροτεχνίας, τα βήματα της στον επιχειρηματικό κόσμο και τα σεμινάρια που πραγματοποιεί στο εργαστήριο της.
Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Αντωνίου
Πως άρχισες την ενασχόληση σου με τον χώρο της ζαχαροπλαστικής και εν συνεχεία της ζαχαροτεχνίας;
Πάντα ασχολιόμουν με τη ζαχαροπλαστική σε ερασιτεχνικό επίπεδο για τα γενέθλια δικών μου ανθρώπων, φίλων και συγγενών. Το 2010, την περίοδο της κρίσης όταν σταμάτησα από την εταιρεία στην οποία εργαζόμουν σαν διαφημίστρια, άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά με την ζαχαροπλαστική. Κάπου εκεί ανακάλυψα και την ζαχαροτεχνία την οποία λάτρεψα. Το ένα έφερε το άλλο και αμέσως άρχισα να εργάζομαι σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής όπου ασχολήθηκα κατά κύριο λόγω με την τούρτα και τα γλυκά με διακόσμηση ζαχαρόπαστας
Το εργαστήριο Yvonne Dekaraki μετράει δύο χρόνια λειτουργίας. Το 2010 όταν ξεκινούσες φανταζόσουν ότι θα είχες αυτή την επιτυχία;
Βαθιά μέσα μου το ήξερα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να ανοίξω το δικό μου εργαστήριο. Μπορεί τότε η ιδέα να μην ήταν καλά σχηματισμένη στο μυαλό μου ήξερα όμως ότι δεν ήθελα να σταθώ εκεί αλλά να το πάω ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Πριν ασχοληθείς με την ζαχαροπλαστική εργαζόσουν σε διαφημιστική εταιρεία. Πόσο σε βοήθησε η προηγούμενη σου δουλειά ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση;
Λόγω του χαρακτήρα μου η επαφή μου με τον κόσμο μου είναι πολύ ευχάριστη. Όταν έχεις μια επιχείρηση που παράγεις ένα προϊόν που απευθύνεται σε έναν καταναλωτή δεν είναι μόνο το κομμάτι της παραγωγής που πρέπει να είναι τέλεια αλλά η επαφή σου με τον κόσμο είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Δεν φτάνει μόνο να κάνεις πολύ όμορφες τούρτες, πολύ ωραία γλυκά, πολύ ωραία κεράσματα για μια βάφτιση. Πρέπει και εσύ σαν άνθρωπος να εμπνεύσεις αυτόν που κάθεται απέναντι σου να σου εμπιστευτεί τη βάφτιση και τα γενέθλια του παιδιού του. Να νιώσει και αυτός άνετα ότι θα μπορέσεις να ανταποκριθείς με αξιοπρέπεια σε αυτά που θα σου ζητήσει.

Το πελατολόγιο σου προέρχεται μόνο από τη Θεσσαλονίκη ή έχει διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές;
Όταν είναι εφικτό στέλνουμε μπισκότα ή είδη βάφτισης στο εξωτερικό ή σε άλλους νομούς αρκεί το προϊόν να μπορεί να μεταφερθεί. Οι τούρτες δεν μεταφέρονται. Όμως έχουμε στείλει πολλές φορές στο εξωτερικό προϊόντα όπως τα μπισκότα ή οτιδήποτε άλλο. Έτυχε γνωστοί μου από Γερμανία να μου τηλεφωνήσουν και να μου πουν ότι δοκίμασαν κάτι από μένα σε μια βάφτιση εκεί.
Στη χώρα μας υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε κάποιος να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει μια επιχείρηση;
Καταρχήν αυτός που θα ξεκινήσει μια επιχείρηση σε οποιοδήποτε κλάδο και αν ασχολείται θα πρέπει να έχει ένα budget. Έχοντας αυτό θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν θα ξεκινήσει να φτιάχνει την εταιρεία του σαν υποδομή αυτό το budget από Α θα γίνει Α+. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι υπομονή. Το τρίτο που χρειάζεται είναι πάρα πολλή αγάπη για αυτό που κάνει και προσήλωση στον στόχο του.

Από εκεί και πέρα να είναι έτοιμος ψυχολογικά να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούνε όπως από έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού έως δυσκολίες που θα εμφανίζονται καθημερινά και από το πουθενά. Δεν είναι εύκολο να έχεις δική σου επιχείρηση. Καθημερινά παλεύεις με τα θηρία. Δεν είναι μόνο το κράτος που σε βοηθάει ή δεν σε βοηθάει. Είναι πολλά πράγματα που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της λειτουργίας μιας επιχείρησης που πρέπει να έχεις ψυχική δύναμη και θετική διάθεση να τα αντιμετωπίσεις.
Ποια είναι η δημιουργία που σου έχει μείνει αξέχαστη, για ποιο λόγο και αν ήθελες να την ξανακάνεις;
Πριν λίγα χρόνια ένα sushi bar μου ανέθεσε να φτιάξω την τούρτα των δύο χρόνων της επιχείρησης. Ήταν μια τούρτα που μελέτησα πολύ για να καταφέρω να την βγάλω έτσι όπως έπρεπε να βγει. Λατρεύω την αντιγραφή των λεπτομερειών ενός αντικειμένου. Όταν φτιάχνω μια τούρτα και πρόκειται να αντιγράψω ένα αντικείμενο λατρεύω να μελετάω όλες του τις λεπτομέρειες, να κάνω έρευνα για αυτές και να τις μεταφέρω πάνω στη τούρτα.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η τούρτα να είναι ακριβώς σαν να βλέπεις ένα πιάτο με σούσι. Ήταν μια δουλειά που με έκανε πολύ περήφανη γιατί με παίδεψε δημιουργικά πολύ. Είχα το άγχος της δημιουργίας για να βγει έτσι όπως έπρεπε. Αυτήν ήταν μια δουλειά την οποία πολύ ευχαρίστως θα την ξαναέκανα.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου ώστε να μπορέσεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Αν έπρεπε να ασχοληθώ μόνο με την παραγωγή θα είχα τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της όπως είναι η αστοχία υλικών, η φύρα στην εργασία ή οι συνταγές στις οποίες δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως για έναν επιχειρηματία δεν είναι μόνο η παραγωγή αλλά χιλιάδες άλλα θέματα που μας βάζουν καθημερινά τρικλοποδιές και θα πρέπει να μένουμε όρθιοι και να συνεχίζουμε τη δουλειά μας, από τα έξοδα που παρουσιάζονται σε μια επιχείρηση σε καθημερινή βάση μέχρι την αστοχία υλικών που ανέφερα πριν. Όλα αυτά παίζουν ρόλο και ο επιχειρηματίας προσπαθεί καθημερινά να ανταπεξέρχεται σε όλες αυτές τις δυσκολίες.
Η ζαχαροτεχνία δημιουργεί έργα. Πόσο χρόνο ξοδεύεις ώστε να δημιουργήσεις ένα έργο και να το τελειοποιήσεις;
Μια τούρτα δεν είναι μόνο η ζαχαροτεχνία είναι και το εσωτερικό της. Εμείς στο εργαστήριο δεν χρησιμοποιούμαι καθόλου μίγματα και για αυτό το λόγο ονομαζόμαστε και boutique. Κάνουμε όλες τις παρασκευές μόνοι μας, από το να σπάσουμε τα αυγά για τα παντεσπάνια μας μέχρι να φτιάξουμε τη ζαχαρόπαστα μας, τις κρέμες και οτιδήποτε άλλο. Όλο αυτό απαιτεί χρόνο. Οπότε για να ολοκληρωθεί μια τούρτα χρειάζονται πολλές ώρες. Όσο πιο δύσκολο είναι ένα σχέδιο και όση μεγαλύτερη λεπτομέρεια έχει πάνω του, τόσο περισσότερο χρόνο απαιτεί για να ολοκληρωθεί. Ειδικά στη ζαχαροτεχνία η λεπτομέρεια είναι αυτή που σου τρώει τον περισσότερο χρόνο. Αν έχουμε μια διώροφη ή τριώροφη τούρτα ο χρόνος σαφώς πολλαπλασιάζεται.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τον κλάδο της ζαχαροτεχνίας στην Ελλάδα έχοντας υπόψη τους μόνο αυτόν της ζαχαροπλαστικής. Τι σημαίνει ζαχαροτεχνία;
Η ζαχαροτεχνία είναι τέχνη. Αυτό προσπαθώ να περάσω σε κάθε καινούργιο πελάτη που επιλέγει μια τούρτα με ζαχαρόπαστα. Πολλοί βλέπουμε μια τούρτα σε ένα πάρτι και θεωρούμε ότι είναι πολύ εύκολο να βγει. Όμως αυτή η τούρτα από πίσω της έχει αμέτρητες ώρες δουλειάς, εξάσκησης και εμπειρίας για να καταφέρουμε να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Με σωστές αναλογίες και χωρίς λάθη. Ένα αποτέλεσμα που θα το βλέπει κάποιος και θα το θαυμάζει. Επομένως χρειάζεται πολλή επιμονή, πολλή υπομονή και απεριόριστη αγάπη. Το ταλέντο υπάρχει και αυτό αλλά χωρίς να το εξασκήσεις δεν είναι τίποτα. Η ζαχαροτεχνία όπως και κάθε τέχνη είναι ένα διαμάντι το οποίο αν δεν το γυαλίσεις δεν πρόκειται ποτέ να λάμψει.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό για τα γλυκά που δημιουργείς και ποιο είναι εκείνο που έχει την μεγαλύτερη ζήτηση;
Το αγαπημένο μου και το βασικό υλικό για τη ζαχαροτεχνία είναι η ζαχαρόπαστα. Χρησιμοποιώ τη δική μας ζαχαρόπαστα και ο κόσμος πραγματικά τη λατρεύει γιατί έχει εξαιρετικό άρωμα και πολύ φινετσάτη γεύση. Οι πελάτες μου την ξεχωρίζουν σε σχέση με την τυποποιημένη. Πολλές φορές μου έχουν πει ότι δεν έτρωγαν ζαχαρόπαστα και δοκιμάζοντας τη δική μας την λάτρεψαν. Η ζαχαρόπαστα μας είναι χειροποίητη και έχει μέσα πολλή αγάπη.

Αρκετοί νέοι αλλά και άτομα όλων των ηλικιών που τους αρέσει να φτιάχνουν γλυκά ονειρεύονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ζαχαροτεχνία. Ποια είναι η κατάρτιση που θα πρέπει να έχουν ώστε να γίνουν επαγγελματίες του χώρου;
Το πιο βασικό είναι το ταλέντο που θα πρέπει να έχουν ώστε να πλάθουν με τα χέρια τους μικρές μινιατούρες. Από εκεί και πέρα κάνοντας σεμινάρια τεχνικής θα εξασκήσουν το ταλέντο τους. Τα πάντα ξεκινούν από το πόσο θα εξασκηθούν σε αυτό που αγαπούν και πόσες ώρες θα αφιερώσουν στη ζαχαροτεχνία διότι όλα εξαρτώνται από εκεί. Γίνονται σεμινάρια σε διάφορες σχολές αλλά και σε εργαστήρια όπως το δικό μας. Σεμινάρια που απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν τόση εμπειρία είτε σεμινάρια που είναι που είναι πιο εξειδικευμένα και απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και θέλουν να το τελειοποιήσουν.
Μπορείς να μας μιλήσεις για τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο σου;
Στο εργαστήριο μου κάνω σεμινάρια που απευθύνονται σε σπουδαστές, τελειόφοιτους σχολών ζαχαροπλαστικής και επαγγελματίες. Αυτά τα σεμινάρια είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται μόνο σε ένα άτομο τη φορά με φυσική παρουσία. Αυτό γίνεται διότι ο κάθε ζαχαροπλάστης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το ζαχαροτεχνία έχει και ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων. Οπότε το κάθε σεμινάριο προσαρμόζεται στις γνώσεις και στην εξειδίκευση του καθενός. Στο Yvonne Dekaraki – Boutique Pastry Workshop μπορούν να έρθουν άνθρωποι που είναι εντελώς αρχάριοι και είναι απόφοιτοι σχολών ζαχαροπλαστικής με μικρό επίπεδο γνώσεων πάνω στη ζαχαροτεχνία. Ακόμα μπορούν να έρθουν και άτομα τα οποία εργάζονται ως ζαχαροτέχνες αλλά επιθυμούν να φθάσουν σε ένα παραπάνω επίπεδο και να δουλέψουν σε πιο εξειδικευμένες τεχνικές.
Ποια ήταν η βασική πηγή έμπνευσης σου όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ζαχαροτεχνία;
Στην αρχή ήταν η ανάγκη για βιοπορισμό. Μετέπειτα παρατήρησα ότι όταν έβγαινε κάτι από τα χέρια μου, το έπαιρνε ο πελάτης και έβλεπα την χαρά στο πρόσωπό του. Αυτό ήταν η έμπνευση μου για να συνεχίσω. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που έχω πάρει τόση χαρά από αυτή την δουλειά. Ό,τι και να έκανα στη ζωή μου σαν επάγγελμα δεν θα μου έδινε τόση χαρά.

Υπήρχαν επιρροές και στυλ τα οποία υιοθέτησες προκειμένου να ασχοληθείς σε επαγγελματικό επίπεδο;
Είχα πάντα σαν γνώμονα ότι θα πρέπει να είμαι πολύ σωστή επαγγελματίας. Είχα σαν γνώμονα ότι ο πελάτης που θα μου δώσει τα χρήματα του και θα θέλει να πάρει το προϊόν αυτό το προϊόν θα πρέπει να είναι άψογο από όλες τις απόψεις. Πάντα με ενδιέφερε η γνώμη των πελατών μου μετά την επόμενη μέρα που θα έπαιρνε την τούρτα ή το μπισκότο. Θέλω οι πελάτες μου να είναι ευχαριστημένοι. Το value for money παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Εκτός από ζαχαροτέχνης δραστηριοποιείσαι και ως μέλος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου-Κορδελιού. Θα μας πεις δύο λόγια για την δράση σου στην επιτροπή;
Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αποτελείται από γυναίκες επιχειρηματίες του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Προσπαθούμε όσο μπορούμε, με τον χρόνο και τις δυνάμεις που έχει η καθεμία, να κάνουμε δράσεις που αφορούν όχι μόνο τις γυναίκες αλλά όλους τους επαγγελματίες του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού. Μέχρι τώρα έχουν γίνει διάφορες δράσεις, από την τόνωση της τοπικής αγοράς όπως το «Ψωνίζω τοπικά» μέχρι δραστηριότητες με αφορμή την ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Όλα αυτά έχουν σαν κατεύθυνση τον επαγγελματία και σε δεύτερη φάση τη γυναίκα επαγγελματία του δήμου η οποία πρέπει να τρέξει την επιχείρηση της, να φροντίσει την οικογένειά της και τα παιδιά της. Οπότε αυτή η γυναίκα χρειάζεται μια επιπλέον υποστήριξη σε σχέση με έναν άνδρα επιχειρηματία που είναι προσηλωμένος σε λιγότερα προβλήματα που πρέπει να τρέξει καθημερινά.

Ποια είναι τα όνειρα σου και ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Ο στόχος μου καθημερινά είναι να γίνομαι όλο και καλύτερη σε αυτό που κάνω. Είτε αυτό αφορά την παραγωγή των προϊόντων μέσα στο εργαστήριο και των τεχνικών στη ζαχαροτεχνία είτε την διεύθυνση της επιχείρησης. Το όνειρο μου είναι να περάσω στη διδασκαλία ζαχαροτεχνίας. Θέλω να διδάξω σε νέους ζαχαροπλάστες αυτό που αγαπώ τόσο πολύ.
Ευχαριστώ θερμά την Υβόννη Δεκαράκη για την όμορφη συζήτηση μας και την παραχώρηση των φωτογραφιών.
Αν και εσείς επιθυμείτε να δημιουργήσετε την τούρτα των ονείρων σας στην Υβόννη Δεκαράκη ή να πάρετε πληροφορίες για τα επαγγελματικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο χώρο εργασίας της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και με το Yvonne Dekaraki – Boutique Pastry Workshop με τους ακόλουθους τρόπους:
Facebook: Yvonne Dekaraki, Amazing Cakes
Instagram: @yvonne_dekaraki
Τηλέφωνα επικοινωνίας (για ραντεβού): 2310 668168 & 6945346697
Διεύθυνση εργαστηρίου Yvonne Dekaraki – Boutique Pastry Workshop: Ιθάκης 47Β, 56224, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη