Βιετνάμ: Ένα ταξίδι ζωής στη Νοτιοανατολική Ασία

Βιετνάμ: Ένα ταξίδι ζωής στη Νοτιοανατολική Ασία
πηγή εικόνας: www.smileacadimos.gr

Βιετνάμ. Άλλη μια χώρα πληττόμενη από τις ιδεολογίες και τα συμφέροντα των «μεγάλων» δυνάμεων. Άλλος ένας όμορφος, ενδιαφέρων και πολλά υποσχόμενος τόπος του οποίου η φήμη και δημοτικότητα επισκιάστηκε και συνεχίζει να επισκιάζεται στους ταξιδιωτικούς «κύκλους» λόγω του «αιματηρού», πρόσφατου παρελθόντος. Κι όμως το Βιετνάμ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα «εμπορικά» κράτη της Ασίας, τόσο σε ιστορία και επίδειξη αρχαιολογικών μνημείων, όσο και σε φιλοξενία και επανασύνδεση με τη φύση.

Συνδυασμός φύσης και πόλης με ασιατικό «άρωμα»

Το Βιετνάμ έχει την «πολυτέλεια» να διαθέτει  δύο μεγάλες πόλεις, το Ανόι και τη Χο Τσι Μιν, οι οποίες διεκδικούν τον τίτλο της δημοφιλέστερης πόλης της χώρας, φέροντας η κάθε μία τις δικιές της ομορφιές και χαρακτηριστικά. Μπορεί το Ανόι να αποτελεί την πρωτεύουσα, ωστόσο η Χο Τσι Μιν  θεωρείται μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Σε αυτές μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος των 97.580.000 κατοίκων της χώρας, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής της έκτασης των 331000 τ.χλμ. Επιπλέον είναι τα  σημεία της χώρας όπου εντοπίζονται τα δύο μοναδικά διεθνή αεροδρόμια.

Σήμα κατατεθέν του Βιετνάμ, όσον αφορά το γεωφυσικό κομμάτι, αποτελεί η Αναμιτική οροσειρά. Θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» της χώρας, η οποία τη διασχίζει από το Βορρά και τα σύνορα της με την Κίνα έως και το Νότο. Η Αναμιτική οροσειρά είναι από τα ελάχιστα στοιχεία που «γεφυρώνουν» το χάσμα μεταξύ του Βορείου και του Νοτίου μέρους της χώρας, καθώς το κλίμα διαφέρει ριζικά. Στο βόρειο «κομμάτι» παρατηρείται ένα κλίμα ιδιαίτερα υποτροπικό με μεγάλες κοιλάδες και αρκετά υψώματα, εν αντιθέσει με το νότιο όπου είναι αρκετά υγρό κι αυτό πολύ συχνά επιφέρει τους κακόφημους «μουσώνες» δηλαδή τους ισχυρούς ανέμους καθώς και τις έντονες και διαρκείς βροχές. Δυστυχώς, όμως, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ είχαν πολλά περισσότερα να χωρίσουν από τις κλιματικές συνθήκες.

πηγή εικόνας: www.weareworldchallenge.com

Ένας μακροχρόνιος αγώνας για ανεξαρτησία

Ο λαός του Βιετνάμ, με την πάροδο των αιώνων, βίωσε ελάχιστες χρονιές πλήρους ανεξαρτησίας κι αυτή τοποθετείται περίπου στα χρόνια του Μεσαίωνα, μεταξύ του 1000 μ.Χ. και 1600 μ.Χ. Μέχρι τότε, αποτελούσε ένα μόνιμο προτεκτοράτο της πανίσχυρης Κινεζικής Αυτοκρατορίας για περίπου μία χιλιετία. Κατά τη διάρκεια, της μετάβασης του προς την αυτονομία από την κινεζική κυριαρχία, οι κάτοικοι του Βιετνάμ υιοθέτησαν τον ινδουισμό, ο οποίος και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θρησκεία της χώρας μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης  5 Ταινίες που μας ταξίδεψαν

Από τον 17ο αιώνα, το Βιετνάμ ταλαιπωρήθηκε από διαρκείς και καταστροφικότατους εμφύλιους πολέμους και αναταραχές μεταξύ των Βορειοβιετναμέζων και των Νοτιοβιετναμέζων. Αρωγός στην ανάφλεξη αυτή θεωρείται η τότε αποικιοκρατική υπερδύναμη Γαλλία. Η εμπλοκή της, καθότι αρχικά ήταν βοηθητική προς τους βόρειους, έπειτα εξελίχτηκε σε ολική κατάκτηση και πλήρη κυριαρχία. Η ηγεμονία των Γάλλων στην περιοχή κράτησε μέχρι και τις παραμονές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και επέφερε στην χώρα τη δυτική επιρροή τόσο στην οικονομική ανάπτυξη, όσο και στη θρησκεία  με την προσηλύτιση των ντόπιων στον Καθολικισμό.

Τη δεκαετία του 1930, οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη χώρα, ωστόσο με την γενική ήττα του Άξονα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, την παρέδωσαν και πάλι στους Γάλλους. Ωστόσο, οι Βιετναμέζοι με συνεχείς ένοπλες κινητοποιήσεις κατάφεραν να απομακρύνουν τους Γάλλους μέχρι το 1954, για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Παρόλα αυτά και μια δεκαετία αργότερα, το Βιετνάμ θα έμπλεκε ξανά στα «δίχτυα» ενός ακόμα εμφυλίου πολέμου με αιτία την επιβολή ή όχι κομμουνιστικού καθεστώτος, και πάλι μεταξύ Νοτίων και Βορείων. Το ρόλο της Γαλλίας θα έπαιζε αυτή τη φορά η χώρα των ΗΠΑ, με τα γνωστά και «νωπά» ακόμα στη μνήμη μας αποτελέσματα και, φυσικά, την ήττα της υπερδύναμης.

 

πηγή εικόνας: www.nytimes.com

Η μεγαλοπρέπεια του Ανόι

Παρότι δεν είναι η μεγαλύτερη  πόλη, το Ανόι κέρδισε πανάξια το «χρίσμα» της πρωτεύουσας του Βιετνάμ. Πρόκειται για μια πανέμορφη μεγαλούπολη στην οποία αντικατοπτρίζεται το παρελθόν και το παρόν ενός ολόκληρου πολιτισμού. Χτισμένο γύρω από τη θρυλική λίμνη Χοάν Κιέμ, το Ανόι καταφέρνει κάτι που ελάχιστες χώρες ανά τον κόσμο επιτυγχάνει: την τέλεια ισορροπία μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού.

Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ δίκαια αποκαλείται κι ένα μεγάλο «σταυροδρόμι» δύο διαφορετικών πολιτισμών και κόσμων, απόρροια των παλιότερων κατακτητών της χώρας. Υπέροχα γαλλικά κτίρια μεταξύ αυτών βίλες και καθολικοί ναοί  συναντούν τον κινεζικής τεχνοτροπίας ναό Ngok Son και τον βουδιστικό «Ναό της Λογοτεχνίας». Φόρος τιμής αποτίθεται ακόμα και στις μειονοτικές ομάδες της χώρας και την καθημερινότητα τους στα εκθέματα του Εθνολογικού Μουσείου.

Μια βόλτα στην κεντρική περιοχή της πόλης, θα πείσει και τον πιο δυσκολόπιστο επισκέπτη για την απύθμενη ομορφιά της και την εξαιρετική ατμόσφαιρα που προσφέρει. Ακόμα και στα πιο μικρά σοκάκια, η ζωντάνια και η γραφικότητα «ξεχειλίζουν», με τους καλοδιατηρημένους δρόμους οι οποίοι οδηγούν σε ειδυλλιακά τοπία και υπέροχα κτίρια. Οι καφετέριες και οι τοπικές ταβέρνες είναι πάντα γεμάτες και έτοιμες να φιλοξενήσουν τους ανυπόμονους τουρίστες και να τους «φιλέψουν» με τις πεντανόστιμες «λιχουδιές» της χώρας. Η πολύβουη αυτή ατμόσφαιρα ισορροπείται αρμονικά με τα πάντα «ήσυχα» νερά της λίμνης Χοάν Κιέμ, η οποία περιτριγυρίζει την πρωτεύουσα και δίνει τον δικό της υπέροχο «τόνο».

Διαβάστε επίσης  Κυκλάδες : Οι μάγισσες του Αιγαίου
πηγή εικόνας: www.blog.goway.com

Χο Τσι Μιν και Απαγορευμένη Πόλη

Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα υπερσύγχρονο αστικό κέντρο δυτικού τύπου. όπως υποδηλώνει και το όνομα, η πρώην Σαϊγκόν, μετονομάστηκε για να τιμήσει τη μνήμη του ηγέτη των Βιετναμέζων Χο Τσιν Μιν και πρωτοστάτη κατά τους πρόσφατους πολέμους.

Πρόκειται για έναν δυναμικό τόπο  του οποίου η δόμηση παραπέμπει περισσότερο σε ευρωπαϊκή χώρα και δη στην Γαλλία, στην οποία οφείλεται και η φινέτσα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Διαθέτει ορισμένα εξαιρετικά κτίρια όπως τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας και το Μουσείο Πολέμου ενώ διατηρεί ζωντανές τις μνήμες από τον πόλεμο εναντίον της Αμερικής τόσο με ιστορικά μουσεία όσο και με τις σήραγγες Κου Τσι, οι οποίες χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους Βιετναμέζους υπερασπιστές.

Την νοητή επαφή με τον εν λόγω πόλεμο δύναται να βιώσει ο επισκέπτης, και μάλιστα σε πολύ πιο έντονο βαθμό, στην πόλη Χουέ. Ή αλλιώς την Απαγορευμένη Πόλη. Βρίσκεται στο νότιο Βιετνάμ και η μαζική καταστροφή της ήταν το «τίμημα» που πλήρωσαν οι ντόπιοι από τα βομβαρδιστικά των Αμερικανών αλλά και από τους Βιετκόνγκ. Παρά τις σοβαρές ζημιές, η Χουέ κατάφερε να αναπαλαιωθεί από τα «ερείπια» και σήμερα να αποτελεί μια δυνατή μνήμη τραγικών εκείνων γεγονότων.

πηγή εικόνας: www.techwireasia.com

Η επαφή με την επαρχία

Παρότι το μεγαλύτερο «κομμάτι» της δημοτικότητας της χώρας προς τον δυτικό κόσμο, απορροφάει η ομορφιά των δύο μεγαλουπόλεων, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη «μαγεία» της βιετναμέζικης εξοχής. Στην επαρχία, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την αυθεντική βιετναμέζικη παράδοση η οποία αποτυπώνεται στις πιο απλές καθημερινές ασχολίες των ντόπιων.

Διαβάστε επίσης  5 πόλεις-outsider της Ευρώπης ιδανικές για αποδράσεις

Από το ψάρεμα και την κτηνοτροφία με πενιχρά μέσα, μέχρι τη δυσκολία στις μετακινήσεις και την επικοινωνία, οι σκληροτράχηλοι Βιετναμέζοι χωρικοί αντιμετωπίζουν έναν καθημερινό «Γολγοθά». Ωστόσο τόσο ο σημερινός τους όσο κι ο παλιότερος αγώνας τους κόντρα σε ξένους «σφετεριστές» μόνο έμπνευση μπορεί να αποτελέσει για τον κάθε επισκέπτη  Εκεί όπου η ζωή είναι πολύ πιο απλή και δύσκολη, μακριά από τις δικές μας ευκολίες που τόσο πολύ υποτιμούμε.

www.nature-vietnam.com

Οι «εκπλήξεις» της βιετναμέζικης φύσης

Μπορεί να λείπουν ορισμένες ανέσεις που διαθέτει το Ανόι και η Χο Τσι Μιν, ωστόσο μια εκδρομή στα περίχωρα του Βιετνάμ θα αποζημιώσει και με το παραπάνω όσους το επιχειρήσουν, χαρίζοντας τους μια απίστευτη και αξέχαστη εμπειρία. Σήμα κατατεθέν αποτελεί το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της χώρας και η τοποθεσία του προσφέρεται για μια απίθανη βαρκάδα και απίστευτες εικόνες κατά την πλωτή πορεία. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η κοιλάδα Thung Nang, της οπoίας η εξερεύνηση συστήνεται με μια «μαγευτική» κρουαζιέρα ανάμεσα σε πανέμορφα όρη.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ανόι δεσπόζει ο περίφημος Κόλπος του Χα Λόγκ. Πρόκειται για ένα γεωφυσικό θαύμα του οποίου οι περίπλοκοι και σπάνιας ομορφιάς βραχώδεις σχηματισμοί συνθέτουν ένα ονειρικό και συγκλονιστικό τοπίο. Ένα μέρος όπου συναντώνται εντυπωσιακές ορεινές αυλακώσεις και καταπράσινοι βράχοι, αποτέλεσμα διαβρώσεων του εδάφους πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν συνοδευόμενο από πλούσια και ποικίλη βλάστηση. Το ειδυλλιακό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει η ύπαρξη εντυπωσιακών σπηλαίων γεμάτα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες για να εκπληρώσει κάθε προσδοκία από τον «μαγευτικό» αυτό τόπο.

πηγή εικόνας: www.geekyexplorer.com

Ο καθημερινός αγώνας του Βιετνάμ ήταν είναι και θα είναι πάντα διαρκής. όπως και για πολλά άλλα κράτη της ηπείρου, ίσως ελάχιστα σαν αυτό. Και η ιστορία τόσων χιλιάδων χρόνων ξετυλίγεται μεμιάς στον επισκέπτη με ένα απλό ταξίδι. Διότι στο Βιετνάμ όπου και να πας, είτε στις μεγαλουπόλεις είτε στην επαρχία δε μπορείς να ξεφύγεις από τα χαρακτηριστικά της βιετναμέζικης κουλτούρας. Και για αυτό το λόγο η επίσκεψη στο Βιετνάμ δε θα είναι απλά ένα ταξίδι αναψυχής, αλλά μια εμπειρία ζωής, που όμοια της σπάνια συναντάμε.

Πηγές Άρθρου:

  • Ινδοκίνα Πανόραμα Βιετνάμ. Ανακτήθηκε από: www.cosmorama-travel.com (Τελευταία Πρόσβαση: 17/05/21)
  • Welcome to Vietnam. Ανακτήθηκε από: www.lonelyplanet.com (Τελευταία Πρόσβαση: 15/05/21)

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.