Άνοδος στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων εν μέσω πανδημίας

ηλεκτρικά

Οι αναλυτές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας προβλέπουν ότι οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα θα μειωθούν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει και άλλες καταστάσεις που έκαναν τους ειδικούς να ανησυχήσουν για το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, μια νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η πανδημία έχει κάνει τους καταναλωτές πιο ευαισθητοποιημένους σε σχέση με το περιβάλλον και ως εκ τούτου περισσότερο διατεθειμένους να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την Alison Bell, διευθύντρια μάρκετινγκ στη Venson Automotive Solutions, η οποία πραγματοποίησε μια μελέτη με 200 πελάτες της από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε τα εξής:

Η ερώτηση που θέσαμε ήταν:

Οι επιπτώσεις του Covid-19 (π.χ ο εγκλεισμός) σας έχουν κάνει να αλλάξετε γνώμη σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα και την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου;

Η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 45% των ερωτηθέντων σκέφτονταν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όταν κατάλαβαν πόσο καθαρή μπορεί να είναι ατμόσφαιρα (η οποία αυτή την περίοδο, λόγω του εγκλεισμού και της επακόλουθης μείωσης των αυτοκινήτων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση). Ένα άλλο 17% είχε ήδη αποφασίσει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τώρα είναι ακόμα πιο σίγουρο για την απόφασή του. Αυτό σημαίνει ότι το 62% των Βρετανών καταναλωτών σε αυτήν την έρευνα είναι υπέρ της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η Bell εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα ερωτήματα σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Δεν έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία αλλά είχαν καθοριστεί κάποιοι όροι αναφοράς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έλεγαν στους συμμετέχοντες ότι:

Η μεταφορά με αυτοκίνητα αντιπροσωπεύει το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όταν τα άτομα δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν, η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται εκπληκτικά. Ακόμη και τα περίφημα κανάλια της Βενετίας διαθέτουν τώρα κρυστάλλινα νερά.

ηλεκτρικά

Από το 45% των οδηγών, που εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το 19% δήλωσε ότι για την επόμενη αγορά τους θα στραφούν σίγουρα στα ηλεκτρικά οχήματα. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να γίνουν οδηγοί EV (electric vehicles) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Το CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, μέρος 1ο

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πανδημία ενισχύει τα ηλεκτρικά οχήματα. Το τελευταίο διάστημα έχουν σαφώς αυξηθεί οι άνθρωποι που επιλέγουν ένα τέτοιο όχημα. Όμως, το ποσοστό δεν ήταν πολύ μεγάλο. Τον Ιούλιο του 2019, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που έδειξαν ενδιαφέρον, δήλωσαν ότι θα περιμένουν άλλα 10 έως 15 χρόνια. Λίγους μήνες μετά (δηλαδή αυτή την περίοδο) το ενδιαφέρον προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί σημαντικά και οι οδηγοί είναι πολύ πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά πολύ πιο άμεσα.

Η Bell πιστεύει ότι το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται και στις βελτιώσεις των οχημάτων, στη μεγαλύτερη ποικιλία μοντέλων και σε κάποιους άλλους παράγοντες.

 

ηλεκτρικά

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο καθαρός ουρανός και η μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω εγκλεισμού, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Η σταδιακή αναγνώριση της περιβαλλοντικής καταστροφής έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι καταναλωτές. Η αναγνώριση και η ευαισθητοποίηση έρχονται σε καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να μειωθούν κατά 43% φέτος, σύμφωνα με νέα ανάλυση της εταιρείας Wood Mackenzie.

 

Πηγή: www.venson.com

Ονομάζομαι Αντωνίου Διονύσης, πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Κατοικώ στον Κάλαμο Αττικής, ένα ειδυλλιακό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Από μικρός το πάθος μου για την εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που με οδήγησε στον χώρο των τεχνολογικών επιστημών. Λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια προσπαθώντας μέσα από αυτά να ιχνυλατίσω τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα που αυτός περιέχει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.