Τρισδιάστατη εκτύπωση: Μια νέα τεχνολογία

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με πολύ γρήγορούς και ταχύς ρυθμούς. Κάθε δευτερόλεπτο δημιουργούνται πάρα πολλά αντικείμενα χάρης την τρισδιάστατη εκτύπωση. Η συγκεκριμένη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής. Με χρήση απλών υλικών, όπως για παράδειγμα πλαστικά υλικά (PLA, PBS, HIPS, PC, TPN, NYLON, PETG, ASA, PP, GLASS, FIBER FILLED, SLA ΡΥΤΙΝΕΣ, WOOD-FILLED, GARBON FIDER ENFORCED), βγαίνουν υπέροχα αποτελέσματα. Υπάρχουν και εκτυπωτές που εκτυπώνουν εκτός από πλαστικά, μεταλλικά και γύψινα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφανίζετε στο χώρο της μηχανολογίας για κατασκευή πρότυπων μοντέλων, σε κατασκευή φυσικών μοντέλων και προτύπων από σχεδιαστές, μηχανικούς και ομάδες ανάπτυξης καινούργιών προτύπων από σχεδιαστές και ομάδες ανάπτυξής προϊόντων. Επίσης, βρίσκει χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, την αρχιτεκτονική, τη μηχανική την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και την ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, την χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών και σε άλλα πολλά.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η τοποθέτηση στρώσεων από το επιθυμητό υλικό όπως διάφορα είδη πλαστικών, μετάλλου, πούδρας και λοιπά για την διαμόρφωση υλικού. Υποστηρίζετε με χρήση σύγχρονων λογισμικών πακέτων καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση να παρατηρούμε σε βάθος τις δομικές λεπτομέρειες του κάθε μοντέλου. Μπορούν να κατασκευάσουν λάστιχα ποδηλάτων, κρεμάστρες, εργαλεία για dremer, καπάκια. Αυτά τα σχεδία μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στο διαδίκτυο ή να τα φτιάξουμε μόνοι μας και σε μορφή STL.

Advertisements
Ad 14

Βήματα για την τρισδιάστατη εκτύπωση

  1. Δημιουργείτε ένα 3D σχέδιο από το αντικείμενο που θέλουμε να εκτυπώσει χρησιμοποιώντας την εφαρμογή CAD (Computer Aided Design).
  2. Γίνετε προετοιμασία του εκτυπωτή και περιλαμβάνει το γέμισμα με τις πρώτες ύλες, όπως πλαστικά, σκόνες μετάλλων, κεραμικά, ρητίνη, μέταλλα, άμμο, ύφασμα, γυαλί ακόμα και τροφή.
  3. Προετοιμασία πλατφόρμας κατασκευής σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να καθαριστεί ή να εφαρμοστεί μια κόλλα για να αποτρέπει την μετακίνηση και στρέβλωση του αντικείμενου από την θερμότητα κατά την διαδικασία εκτύπωσης.
  4. Μόλις φορτωθεί το αντικείμενο (το ψηφιακό μοντέλο σε μορφή STL) στον εκτυπωτή, αναλαμβάνει αυτόματα την επιθυμητή δημιουργία του. Η εξώθηση υλικού είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον επιτραπέζιο τρισδιάστατο εκτυπωτή.
  5. Η εξώθηση της κόλλας λειτουργεί σαν πυροβόλο όπλο κόλλας. Το υλικό εκτύπωσης κατά κανόνα είναι ένα πλαστικό νήμα που θερμαίνεται και εξωθείται μέσω ενός ακροφυσίου (είναι η άκρη του εκτυπωτή που βγαίνει κα εκτυπώνει, δηλαδή εκτινάσσεται το νήμα). Ο σχεδιασμός γίνετε σε λεπτές δισδιάστατες διατομές, έτσι ώστε να γνωρίζει  και να τοποθετεί το πλαστικό μέσω του ακροφυσίου σε λεπτές στρώσεις, συχνά 0,1 χιλιοστά πάχος. Το πολυμελές στερεοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά και δένεται με το κάτω μέρος του στρώματος του υλικού. Πριν χαμηλώσει το υλικό στην πλατφόρμα προσθέτει και άλλο στρώμα.
Διαβάστε επίσης  Βελτιώστε την εικόνα σας με...Android εφαρμογές

Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ως και ημέρες.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εξειδικευμένων, εξατομικευμένων και περίπλοκων αντικείμενων χρησιμοποιώντας ακριβώς όσο υλικό είναι αναγκαίο. Επιπλέον, βοηθάει στην παραγωγικότητα μειώνοντας έτσι την ανάγκη παραγωγής και στην μείωση του  CO2 λόγο λιγότερων μετακινήσεών.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μειώνει τον χρόνο παραγωγής της πρώτης έκδοσης προϊόντος και μας απελευθερώνει από ποικίλα εμπόδια τα οποία συναντάμε στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Είναι δυνατόν να παράγουμε μοναδικά προϊόντα και αντικείμενα σε μικρές ποσότητες με χαμηλό κόστος και γρήγορη διανομή. Επιτυγχάνεται ο κύκλος σχεδιασμού παραγωγής και ελέγχου επιτρέποντας να αξιολογήσει άμεσα την βιωσιμότητα ενός προϊόντος και να ενσωματώνει αλλαγές σχεδιασμού που τυχόν απαιτούνται. Η δυνατότητα να τροποποιήσει κανείς ένα σχέδιο σε απευθείας σύνδεση και αμέσως να δημιουργήσει το αντικείμενο, καθιστά προσθετική κατασκευή και ένα οικονομικό τρόπο για την δημιουργία  μεμονωμένου τρόπου αντικείμενων.

Τα αντικείμενα από την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να κατασκευαστούν μόλις δημιουργηθεί το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο εξαλείφοντας την ανάγκη για ακριβές και χρονοβόρες εξοπλισμό και κατασκευή προτύπου. Η τεχνικές της προσθετικής επιτρέπουν την ταχεία αντίδραση στις αγορές και δημιουργούν νέες δυνατότητες παραγωγής εκτός των εργοστασίων. Βοηθάει στην μείωση απώλειας υλικού κατά την παραγωγή, εξοικονομούν ενέργεια με την εξάλειψη σταδίων παραγωγής, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά λιγότερο υλικό και μειώνουν έτσι τις ανάγκες των υλικών μέχρι και 90%!

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7_%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B7

3D Printing

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου αρέσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι