Computer: Η εξέλιξη ενός τεχνητού μυαλού

Γνωρίζουμε ότι τα computer έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στην εργασία μας, στον ελεύθερο χρόνο μας, στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους μας. Ας δούμε όμως πώς «γεννήθηκαν» και εξελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.

Η λέξη «υπολογιστής» ή computer στην λατινική προκύπτει από το ρήμα υπολογίζω. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να υπολογίζει και να επιλύει προβλήματα γρήγορα, χωρίς λάθη. Γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει ένα εργαλείο που να μπορεί να καλύψει την ανάγκη αυτή, όταν το μυαλό του χρειάζεται πολύ χρόνο για να το κάνει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η πρώτη εμφάνιση ενός υπολογιστή γίνεται στην αρχαιότητα περίπου στο 500 π.Χ, με την εφεύρεση του Άβακα μέσω του οποίου μπορούσε ο χρήστης να κάνει πράξεις. Αυτή είναι η απλούστερη μορφή ενός υπολογιστή. Αργότερα κατασκευάστηκε ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων στο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. Ένας θαυμάσιος πολύπλοκος μηχανισμός που μπορούσε να υπολογίζει την θέση της γης και των πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Ακόμα και σήμερα αφήνει έκπληκτους τους επιστήμονες.

Πηγή: wikipedia.org

Πολύ αργότερα τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ο Pascal δημιουργεί την pascaline, έναν υπολογιστή που μπορούσε να κάνει πρόσθεση και αφαίρεση. Προς τιμή του δόθηκε το όνομα του σε μια από τις διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού. Τον 18ο αιώνα ο μαθηματικός Charles Babbage σχεδιάζει την Αναλυτική μηχανή. Το 1890 ο στατιστικολόγος Herman Hollerith κατασκευάζει το πρώτο computer που μπορούσε να προγραμματιστεί με κάρτες βασισμένες στις διάτρητες κάρτες του Joseph Jacquard.

Πηγή: noesis.edu.gr

Με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού η εξέλιξη των υπολογιστών απογειώθηκε και στα μέσα του 19ου αιώνα εμφανίζονται οι πρώτοι που χρησιμοποιούν λυχνίες. Στα μέσα του Β’ παγκόσμιου πολέμου κατασκευάζεται για το αμερικανικό ναυτικό ο MARK I. Ακολουθεί ο ENIAC (Numerical Integrator and Computer) στο τέλος του Β ‘ παγκόσμιου πολέμου. Ήταν ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης.

Διαβάστε επίσης  Η Google και η τεχνητή νοημοσύνη

Το 1951 κατασκευάζεται ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής που μπορούσε να κάνει 1000 φορές ταχύτερους υπολογισμούς από τους προηγούμενους. Το όνομα του είναι Univac I . Το 1953 η γνωστή έως και σήμερα IBM κατασκευάζει τον πρώτο της εμπορικό υπολογιστή τον 650, τον οποίο τον εγκατέστησε η Εθνική Τράπεζα το 1959.

Ακολουθεί η δεύτερη γενιά υπολογιστών από το 1955 μέχρι το 1963, με μικρότερο όγκο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Σημειώνω πως οι υπολογιστές εκείνης της περιόδου καταλάμβαναν σε όγκο τεράστια δωμάτια. Χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η αντικατάσταση των λυχνιών με τρανζίστορ . Ο πρώτος κατασκευασμένος από τρανζίστορ ήταν ο TRADIC της Bell.

Στη συνέχει το Μ.Ι.Τ. κατασκευάζει τον TX-0. Το 1960 η IBM παρουσιάζει τον IBM 7030-stretch που αποτελεί τον πρώτο υπέρ-υπολογιστή χτισμένο εξ’ ολοκλήρου από τρανζίστορ.

Πηγή: wikipedia.org

Ακολουθεί η 3η γενιά των υπολογιστών (1964-1973). Χαρακτηρίζεται από την επανάσταση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με συνέπεια την δραστική μείωση του κόστους και του όγκου. Και πάλι η IBM το 1964 πρωτοστατεί με το μοντέλο IBM 360 που χαρακτηρίστηκε ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία, ο οποίος καθόρισε μια κοινή αρχιτεκτονική.

Το 1965 η DEC παρουσιάζει τον PDP-8 τον πρώτο minicomputer μαζικής παραγωγής.

Η Hewlett Packard μπαίνει στην αγορά με το μοντέλο HP-2115 με την υπολογιστική ισχύ που διέθεταν μόνο οι «μεγάλοι» υπολογιστές της εποχής.

Πηγή: wikipedia.org

Τέλος φτάνουμε στην 4η γενιά των υπολογιστών (1974 – σήμερα) όπου ξεκίνησε η κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής πυκνότητας και η ανάπτυξη μικροϋπολογιστών. Το 1971 γεννήθηκε ο πρώτος μικροεπεξεργαστής, ο ιστορικός 4004 της INTEL.

To 1976 ο Cray-1 θα αποδειχτεί ο πιο ταχύτερος και εμπορικά επιτυχημένος.

Διαβάστε επίσης  Ada Lovelace - Η «πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών»

Την ίδια χρονιά η Apple Computers παρουσιάζει τον Apple I, έναν από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της ιστορίας, που αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της σημερινής αυτοκρατορίας της εταιρείας.

Πηγή: wikipedia.org

Η IBM to 1981 παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή IBM PC, που αποτέλεσε το πιο καθοριστικό μοντέλο στην ιστορία των υπολογιστών. Χαρακτηριστικό του η ανοιχτή αρχιτεκτονική που άλλαξε την αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

Η Apple παρουσιάζει το 1984 τον Macintosh, τον πρώτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον που ο έλεγχός του γίνονταν μέσω «ποντικιού». Ήταν ο πιο σημαντικός υπολογιστής μαζί με τον IBM PC στην δεκαετία του ’80.

Σήμερα κρατάμε στις παλάμες μας ισχυρούς υπολογιστές (τα γνωστά smart phones) που φέρνουν όλο τον κόσμο στα μάτια μας. Πλήθος λογισμικών μας καθηλώνουν ώρες μπροστά στις οθόνες δημιουργώντας δυστυχώς στους περισσότερους μια μεγάλη εξάρτηση.

 

Πηγές:

Ηλεκτρονικός υπολογιστής, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82 (Τελευταία πρόσβαση: 29/10/2020)

Υπολογιστές, Ανακτήθηκε από: https://www.noesis.edu.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1/%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82/ (Τελευταία πρόσβαση: 29/10/2020)

Timeline of Computer History, Ανακτήθηκε από: https://www.computerhistory.org/timeline/ (Τελευταία πρόσβαση: 29/10/2020)

Ημερομηνίες – σταθμοί στην ιστορία των Η/Υ (2009), Ανακτήθηκε από: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/262240/imerominies-stathmoi-stin-istoria-ton-iy (Τελευταία πρόσβαση: 29/10/2020)

 

 

Ονομάζομαι Αναστάσης Σεΐζης και ασχολούμαι με τον χώρο της πληροφορικής σχεδόν 20 χρόνια. Μέσα από το maxmag θα μοιραστώ με τους αναγνώστες την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση