«Δαίδαλος και Ίκαρος» στο Ράδιο Σίτυ Θεσσαλονίκης: Μια παράσταση για κάθε ηλικία

Ίκαρος
Δαίδαλος και Ίκαρος στο Ράδιο Σίτυ. Πηγή: www.paidikiskini.gr

Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο μυθολογικό πλούτο από οποιαδήποτε χώρα της Γης. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τους μυθολογικούς ήρωες που αναμετρώνται με τους θεούς, με τέρατα αλλά και με τις ίδιες τους τις δυνάμεις. Το θέατρο Ράδιο Σίτυ φιλοξενεί την παιδική παράσταση “Δαίδαλος και Ίκαρος”, μια ιστορία για τη διαχρονική αξία της ανθρώπινης εφευρετικότητας αλλά και των ορίων της.

Η παράσταση, μας μεταφέρει αρχικά στην αρχαία Αθήνα και στο εργαστήριο του Δαίδαλου. Ο Δαίδαλος ήταν ο πιο θαυμαστός αρχιτέκτονας, γλύπτης, τεχνίτης και εφευρέτης που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος. Όμως αυτός ο εξαιρετικός καλλιτέχνης και φημισμένος τεχνίτης έπρεπε κάποτε να εγκαταλείψει για πάντα την Αθήνα από ένα λυπηρό γεγονός. Είχε μια αδελφή, την Πέρδικα, που είχε γιό τον Τάλο. Αυτός ο ανιψιός μαθήτευε στον Δαίδαλο για να μάθει την τέχνη του. Είχε όμως το ίδιο εφευρετικό και έξυπνο μυαλό με τον Δαίδαλο και θα μπορούσε κανείς να πει πως ξεπερνούσε και το δάσκαλο του. Ο Τάλος μάλιστα σοφίστηκε και το πριόνι παρατηρώντας το σαγόνι ενός φιδιού. Πρόσεξε πως με τα δόντια του φιδιού μπορούσε να κόψει ένα μικρό ξυλαράκι και τότε σκέφτηκε να τα απομιμηθεί σε μέταλλο. Έτσι μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών δημιουργήθηκε… το πριόνι! Ο Δαίδαλος ανέβηκε με τον Τάλο στην Ακρόπολη για να δούνε τα μάρμαρα και ο Τάλος παραπάτησε και έπεσε από το τείχος. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ένοχο τον Δαίδαλο ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα για πάντα.

Η Παράσταση μεμιάς  μας μετέφερε στην Αρχαία Κρήτη στο Παλάτι του βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης. Στην Κρήτη η φήμη του Δαίδαλου είχε φτάσει πριν από τον ίδιο. Ο Δαίδαλος κέρδισε αμέσως την φιλία του Μίνωα. Ο μεγάλος βασιλιάς ξόδεψε τα πλούτη του για να μπορέσει ο ξακουστός τεχνίτης να φτιάξει παλάτια γεμάτα πολυτελείς αίθουσες, λουτρά, αγάλματα και βωμούς. Ο Δαίδαλος έφτιαξε και τον Λαβύρινθο, όπου κρατούσαν κλεισμένο τον Μινώταυρο. Ο Δαίδαλος απέκτησε με μια όμορφη κρητικοπούλα, την Ναύκρατη ένα αγόρι τον Ίκαρο.

Διαβάστε επίσης  «Το Τέλειο Έγκλημα » στο Θέατρο Κιβωτός Τρίτη 18/2: Συζήτηση με θέμα την αλληλοεπίδραση μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου
Δαίδαλος
Δαίδαλος και Ίκαρος στο Ράδιο Σίτυ. Πηγή: www.paidikiskini.gr

Η Αριάδνη ήταν η κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης. Όταν είδε τον Θησέα που είχε έρθει από την Αθήνα, αμέσως τον αγάπησε. Ο Θησέας ήταν ανάμεσα στους νέους που προοριζόταν για τροφή του Μινώταυρου μέσα στον Λαβύρινθο. Όταν το έμαθε η Αριάδνη προσφέρθηκε να τον βοηθήσει αφου τον έβαλε να της ορκιστεί πως, φεύγοντας νικητής, θα την έπαιρνε μαζί του. Η Αριάδνη έμαθε από τον Δαίδαλο πως αν έπαιρνε ένα κουβάρι νήμα και έδενε την άκρη του στην είσοδο μπορούσε κρατώντας το να προχωρήσει όσο ήθελε μέσα στον λαβύρινθο και να ξαναβγεί στο φως χωρίς δυσκολία, μαζεύοντας μόνο το νήμα. Έτσι ο Θησέας μπήκε στον Λαβύρινθο, νίκησε τον Μινώταυρο, πήρε την Αριάδνη και έφυγαν κρυφά μέσα στη νύχτα.

Ο Μίνωας όταν το έμαθε, έδωσε εντολή στους ανθρώπους να ψάχνουν όλα τα πλοία για τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο και όποιος τους έβρισκε να τους παρέδιδε. Έτσι ο Δαίδαλος για να μπορέσουν να γλιτώσουν,  μάζεψε πούπουλα από πετούμενα κάθε λογής, τα συναρμολόγησε, τα κόλλησε με κερί και έκανε φτερούγες για τον εαυτό του αλλά και τον γιό του, τον Ίκαρο. Στο ταξίδι τους ο νεαρός Ίκαρος, μαγεμένος από το πέταγμα πάνω από το κατάφωτο Αιγαίο, ανέβηκε πολύ ψηλά, κοντά στον ήλιο. Τότε όμως το κερί έλιωσε, τα φτερά διαλύθηκαν και ο Ίκαρος έπεσε στο πέλαγος στη σημερινή Ικαρία.

Όλοι αυτοί οι μύθοι ζωντανεύουν μπροστά στα μαγεμένα μάτια των μικρών θεατών. Οι ηθοποιοί έδωσαν σωστές και καλές ερμηνείες με τον ίδιο επαγγελματισμό που θα απαιτούσε και ένα κοινό ενηλίκων. Ξυλοπόδαροι, εναέριοι χορευτές, τραγούδια και χορογραφίες πλαισιώνουν αρμονικά την παράσταση χωρίς να διαταράσσουν στιγμή το όμορφο αρχαιοελληνικό κλίμα. Οι ηθοποιοί απέδωσαν τους ρόλους τους με απόλυτο σεβασμό στο κοινό και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο “Δαίδαλος και ο Ίκαρος”  παρακολουθείται άνετα από θεατές όλων των ηλικιών. Κάντε ένα δώρο στα παιδιά σας και στον εαυτό σας και δείτε την παράσταση!

Διαβάστε επίσης  «Προσωπική Συμφωνία» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αβραάμ Γκουτζελούδης
Δημήτρης Γούλιος
Παναγιώτης Καπρίτσιος
Μαρκέλλα Κυριαζή
Κωνσταντίνα Μουζακίτη
Γιάννης Ναβραζίδης
Μαρία – Παυλίνα Παπαδοπούλου
Ανδρέας Παπαϊωάννου
Μαρία Προδρόμου

Πληροφορίες:
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. & Καθημερινές για σχολεία
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ – Προπώληση: 10€ Άνεργοι / Πολύτεκνοι / Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα):8€

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/radio-city-theater-music-hall/daidalos-kai-ikaros/
Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του