«Ο Κύκλος του Έρωτα» στο Θέατρο Σοφούλη: Ο έρωτας μέσα από τα μάτια του Άρτουρ Σνίτσλερ

έρωτας

Ο Κύκλος είναι το σχήμα που ταιριάζει στον έρωτα διότι ο έρωτας δεν σταματά ποτέ. Ξεκινάς από την αρχή, διαγράφεις την τροχιά του έρωτα για να καταλήξεις στο ίδιο σημείο και να ξεκινήσεις πάλι. Ο Άρτουρ Σνίτσλερ, ο οποίος λογοκρίθηκε για το έργο αυτό, γιατί θεωρήθηκε ένα έργο πορνογραφικό για την εποχή του. «Ο Κύκλος του Έρωτα» ξεκινά από μια πόρνη και παρουσιάζει τις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Το έργο τελειώνει με την ίδια πόρνη διότι ένας κύκλος κλείνει πάντα στο σημείο που άνοιξε. Ο Άρτουρ Σνίτσλερ ήταν γιατρός και μελέτησε προσεκτικά την σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Στα ζευγάρια ο θύτης επιμένει να πολιορκεί το θύμα του, το οποίο αντιστέκεται με διάφορους ευφάνταστους τρόπους μέχρι τελικά να ενδώσει. Όταν ο κύκλος του έρωτα του ολοκληρωθεί τότε οι ρόλοι αλλάζουν και το θύμα γίνεται ο θύτης που αποζητά επίμονα μια συνέχεια.

Στο κύκλο του έρωτα μπαίνουν όλοι: Ο παντρεμένος άντρας με την μικρή ερωμένη. Η παντρεμένη γυναίκα με τον εραστή. Ο πλούσιος κληρονόμος με την υπηρέτρια. Ο διανοούμενος με την αφελή κοπελίτσα αλλά και τόσοι  άλλοι συνδυασμοί.  Άνθρωποι που φαινομενικά  δεν έχουν κανένα κοινό εκτός… από την σαρκική επιθυμία του έρωτα. Είναι η σεξουαλική επιθυμία που κάνει τους ήρωες του Σνίτσλερ να ρίχνουν τις άμυνες τους, να παρακαλάνε, να καταπίνουν τον εγωισμό τους και τελικά να μπαίνουν υπάκουα στο γαϊτανάκι του έρωτα.

Στο θέατρο Σοφούλη, η ομάδα Tribe αποτελούμενη από έξι νέους ηθοποιούς αποφάσισε να ανεβάσει αυτό το αμφιλεγόμενο έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ. Μια τολμηρή επιλογή που φαίνεται να τους δικαιώνει. Ο Έρωτας ταιριάζει στα νιάτα και οι ηθοποιοί έπαιζαν με πάθος και δύναμη. Οι ηθοποιοί  χωρίς σκηνικά, μόνο με μερικά μαξιλάρια πάνω στη σκηνή μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τα διαφορετικά ζευγάρια που εναλλάσσονται στη σκηνή αδιάκοπα. Όλη η παράσταση βασίζεται στη δύναμη των ηθοποιών που ανά δυο πρέπει να καλύψουν όλη τη σκηνή, να ετοιμάζουν τα σκηνικά και να ερμηνεύουν τους ρόλους τους. Η σκηνοθεσία της παράστασης παρά τις καλές ερμηνείες δεν καταφέρνει να σοκάρει το κοινό με τον τρόπο που πιθανόν θα ήθελε ο Σνίτσλερ.

Διαβάστε επίσης  Θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων στο Θέατρο Σοφούλη
Advertising

Advertisements
Ad 14

«Ο Κύκλος του Έρωτα» γράφτηκε για να σοκάρει και να ξεσκεπάσει τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα ταμπού που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κρύβουν τον πόθο τους για έρωτα. Το έργο αυτό είχε απαγορευτεί να παίζεται για εξήντα ολόκληρα χρόνια. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 που άρχισε η σεξουαλική απελευθέρωση, οι θίασοι άρχισαν να ανεβάζουν και πάλι τα έργα του Άρτουρ Σνίτσλερ. Μάλιστα «Ο Κύκλος του Έρωτα» ήταν από τα βιβλία που κάηκαν στην καύση βιβλίων του Βερολίνου το 1933 επειδή επέκρινε την «μπουρζουαζία». Είναι πολύ βασικό, λοιπόν, το κοινό του Σνίτσλερ να φεύγει από το θέατρο σοκαρισμένο. Αν δείτε την παράσταση στο θέατρο Σοφούλη μπορεί να μη φύγετε σοκαρισμένοι, αλλά θα φύγετε ικανοποιημένοι που είδατε μια καλή παράσταση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας ξεκινά από πολύ παλιά

Μεγαλώνοντας στη φύση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μεγαλώνοντας στη φύση, θα παρουσιάσει