
Αυτή την εβδομάδα αναπολούμε τα παλιά και θυμόμαστε ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα, το θέατρο Βέμπο. Δημιουργήθηκε από την Σοφία Βέμπο, ηθοποιό και ερμηνεύτρια και αναμφισβήτητα μια από τις πιο εξέχουσες καλλιτεχνικές μορφές της εποχής του μεσοπολέμου.
Η Σοφία Βέμπο (1910-1978) συνδέθηκε στενά με την ελληνική συνείδηση καθώς μεσουράνησε ερμηνευτικά κατά την σκληρή περίοδο του μεσοπολέμου και του πολέμου. Ήταν η Σοφία Βέμπο που αντιδρούσε στην Ιταλική και Γερμανική κατοχή. Μέσα από τις ερμηνείες της ενθάρρυνε συνεχώς στρατιώτες, γυναικόπαιδα και γονείς να μην παραδοθούν στην θλίψη και την απελπισία και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Χαρακτηρίστηκε επάξια, ως η «τραγουδίστρια της νίκης» με τα τραγούδια της όπως «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» κ.α. κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Η καριέρα της εκτινάχθηκε βέβαια αμέσως μόλις ξεκίνησε η γερμανική κατοχή. Αργότερα με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, η Σοφία Βέμπο φυγαδεύεται στην Μέση Ανατολή, όπου και συνεχίζει από εκεί την αντιστασιακή της δράση με τραγούδια εμψύχωσης προς τον ελληνικό λαό.
Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές διότι σηματοδοτούν την ουσία της εν λόγω καλλιτέχνιδος και την προσπάθεια της να βρει ένα θεατρικό σπίτι, όπου θα μπορούσε να εκφραστεί εξίσου πατριωτικά και θεατρικά. Το 1949, τελικά, και ενώ έχει γυρίσει πλέον στην Ελλάδα, ιδρύει στο Μεταξουργείο, το θερινό θέατρο Βέμπο. Το νεοσύστατο θέατρο ήρθε σε αντικατάσταση του θερινού κινηματογράφου Ερμής. Η Σοφία Βέμπο έδωσε την ψυχή της στην εύρυθμη λειτουργία του νέου αυτού «κόσμου». Στο Θέατρο αυτό μέχρι και σήμερα, ιστορικές, πατριωτικές και νοσταλγικές παραστάσεις έχουν εξέχουσα σημασία. Η επίσημη πρεμιέρα του ανοίγματος του θεάτρου Βέμπο έγινε στις 18 Ιουνίου 1950. Την διαχείριση από το 1971 και μετά ανέλαβε ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λιβαδάς. Χρησιμοποιώντας το επιχειρηματικό μυαλό αλλά και την αγάπη του για την τέχνη, συνδύασε όπως άρμοζε την κομψότητα ανάμεσα στην – κατά χρόνους – ανακαίνιση της αρχιτεκτονικής των εσωτερικών χώρων, με το πλούσιο θεατρικό ταπεραμέντο στα προγράμματα του. Ακόμη, πολλοί εργαζόμενοι στο θέατρο ένιωθαν πολύ οικείο το μέρος, σαν στο σπίτι τους.
Πασίγνωστες θεατρικές παραστάσεις από την αρχή της λειτουργίας του θεάτρου που έχουν ανεβεί είναι: Συρανό ντε Μπερζεράκ, Grease, Πυρετός το Σαββατόβραδο, Jekyll & Hyde. Όλη η αφρόκρεμα της εποχής, με πολλούς να νιώθουν τότε ότι το θέατρο Βέμπο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, από άλλα διεθνή μεγαλεία. Αυτό αποδεικνύεται επαρκώς και από το γεγονός πως ο Βαγγέλης Λιβαδάς είχε καταφέρει να ανεβάσει διεθνείς παραστάσεις και ελληνικές σε συνεργασία με σχεδόν όλους τους Έλληνες συγγραφείς, όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, Σπύρο Μελά, Δημήτρη Ψαθά, Αλέκο Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Λάκη Λαζόπουλο, Γιάννη Ξανθούλη. Τώρα, όσον αφορά τους ηθοποιούς είχε την συμμετοχή παραπάνω από 1200 άριστων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς: Θανάσης Βέγγος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Σταμάτης Φασουλής, Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Βούρος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τέλος, αξίζει να σταθούμε και σε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας παράστασης, την μουσική. Και εκεί βλέπουμε συνεργασίες με τρανούς καλλιτέχνες, δηλαδή, συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σκηνογράφους, όπως τον Σπύρο Βασιλείου, Γιώργο Βακαλό, Βασίλη Φωτόπουλο, Γιώργο Πάτσα, Μάριο Αγγελόπουλο, Γιώργο Ασημακόπουλο, Μιχάλη Σδούγκο, Δέσποινα Βολίδη και χορογράφους, όπως τον Γιάννη Φλερύ, Φώτη Μεταξόπουλο, Φωκά Ευαγγελινό, Βασίλη Μυριανθόπουλο, Δημήτρη Παπάζογλου.
Το θέατρο Βέμπο λειτουργεί από το 1950 μέχρι σήμερα. Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ήταν διευθυντής του χώρου από το 1971 μέχρι το 2008. Εκείνη την χρονιά έκλεισε και επέστρεψε ανανεωμένο το 201 υπό την παραγωγή Θεατρικές Επιχειρήσεις Αφοί Τάγαρη.
Από τότε μέχρι σήμερα, το κοινό απολαμβάνει πλήθος θεατρικών παραστάσεων.
Κλείνοντας, σας αφήνω με την αξιέπαινη φράση του Βαγγέλη Λιβαδά που λειτούργησε το θέατρο Βέμπο για παραπάνω από 52 χρόνια.
Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι η φράση-ευχή για όλους τους χώρους του θεάματος που μας δίνουν ανάταση ψυχής!
«Χωρίς χρήμα ζω χωρίς θέατρο όχι» Βαγγέλης Λιβαδάς
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το κείμενο:
Βικιπαιδεία και επίσημες ιστοσελίδες του θεάτρου Βέμπο.
el.wikipedia.org/wiki/Σοφία_Βέμπο
bempo.gr
theatrovempo.gr