Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα

 

μπαλάντα για τον έρωτα και την φιλία
Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα Ballade des Dames της Τούλας Τίγκα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του, ο αναγνώστης αναρωτιέται αν πρόκειται για μία ή πολλές ιστορίες φιλίας γυναικών της τρίτης ηλικίας ή για μία ή πολλές αφηγήσεις του έρωτα που, όπως λένε, χρόνια δεν κοιτά. Ή μήπως πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια να παντρευτούν τα δύο αυτά θέματα μέσα από τις παράλληλες ιστορίες της ζωής πέντε γυναικών;

Σοφία, Βιργινία, Μάρω, Θεανώ και Ματίνα. Πέντε αχώριστες στην παιδική και εφηβική τους ηλικία φίλες, από τα Τρίκαλα, που η ζωή και οι επιλογές της καθεμιάς τις στέλνουν σε διαφορετικούς προορισμούς, μακριά από την γενέτειρά τους, αλλά όχι αξεπέραστα μακριά, αφού αποφασίζουν να βρεθούν, μετά από αρκετά χρόνια, στην πόλη όπου μεγάλωσαν. Είναι η μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Αν και δεν έχουν χάσει επαφή μέσα στα χρόνια, αφορμή για την συνάντηση είναι η ασθένεια και η “εξαφάνιση” της Μάρως η οποία ζει στην Καστοριά. Οι υπόλοιπες αποφασίζουν να συναντηθούν για να αναλάβουν δράση για την “χαμένη” φίλη τους. Η ημερομηνία καθορίζεται αλλά πριν φτάσουμε στην πολυπόθητη συνάντηση των γυναικών που βρίσκονται στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, διαβάζουμε τις ιστορίες της καθεμίας, άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο. Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Πρόκειται για γυναίκες με διαφορετικούς χαρακτήρες και αντιδράσεις απέναντι στα ίδια γεγονότα, η καθεμιά με τα προτερήματα και τις αδυναμίες της. Η παρουσία τους μέσα στο βιβλίο είναι εξισορροπημένη οπότε ο αναγνώστης δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με κάποια αλλά μπορεί να επιλέξει με ποια αισθάνεται μεγαλύτερη συγγένεια, ακόμη και αν εκείνος ανήκει στο έτερο φύλο.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Λιβάνη
μπαλάντα φιλίας και έρωτα
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Οι αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια σε μία πόλη που άλλοτε έμοιαζε με χωριό ενώ τώρα έχει δραματικά αλλάξει. Οι πρώτοι τους έρωτες, πραγματικοί αλλά και αποτυχημένοι, στα παγκάκια και στους κινηματογράφους της πόλης. Οι σχέσεις των κοριτσιών με τις οικογένειες τους. Οι ισχυροί φιλικοί δεσμοί μεταξύ τους. Οι μετέπειτα σπουδές τους πιο βόρεια και τα φοιτητικά τους χρόνια σε μία μεγαλύτερη πόλη. Οι γάμοι και οι χωρισμοί, η δημιουργία οικογένειας για κάποιες εξ αυτών. Οι νέες γνωριμίες και οι ατελέσφοροι έρωτες που εισβάλλουν κάποια στιγμή στις ζωές κάποιων από τις γυναίκες της παρέας. Οι θάνατοι αγαπημένων προσώπων. Όλες οι εμπειρίες που ενδέχεται να μας προσφέρει η ζωή περιγράφονται με μαεστρία και ισχυρή νοσταλγία από την συγγραφέα. Μπαλάντα της φιλίας και του έρωτα.Ο αναγνώστης, κάποιες στιγμές, αισθάνεται πως η ίδια η συγγραφέας είναι μία από τις πέντε γυναίκες οι ιστορίες των οποίων αναπτύσσονται μέσα στο βιβλίο. Ή έστω, κάποια που να γνώριζε καλά τις πέντε φίλες.

Σίγουρα η ανάγνωση του μυθιστορήματος αυτού από άτομα της τρίτης ηλικίας θα αφήσει μία γλυκόπικρη αίσθηση νοσταλγίας. Αλλά, παρά τις συχνές αναφορές στα χρόνια που περνάνε και αφήνουν την επίδρασή τους πάνω στα σώματα, οι ιστορίες των γυναικών και κυρίως η αντιμετώπιση του παρόντος χρόνου αποπνέει αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον. Ο έρωτας και η φιλία είναι άλλωστε σχέσεις διαχρονικές ή αχρονικές. Αλλά, και οι νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες θα αισθανθούν μία τρυφερότητα για τις ηρωίδες που ίσως να ταυτίζονται με πρόσωπα από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους. Μπαλάντα της φιλίας και του έρωτα για όλες και όλους μας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Trikala365.gr

Διαβάστε επίσης  Ψυχωσικές Διαταραχές και Τρίτη ηλικία
Advertisements
Ad 14

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά