10 νέες κυκλοφορίες βιβλίων για λάτρεις της ιστορίας!

λάτρεις της ιστορίας
Τα βιβλία με αναφορά στο πεδίο της ιστορίας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει ένα συνεχώς αυξανόμενο αναγνωστικό κοινό. Και πώς όχι αφού η ιστορία αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους των  θεωρητικών επιστημών; Παρακάτω λοιπόν συγκεντρώσαμε 10 νέες κυκλοφορίες βιβλίων αναφορικά με θέματα ιστορίας του τελευταίου διμήνου που αξίζει όλοι να διαβάσουμε.

Πορεία θανάτου – Βασίλης Σανδρής εκδόσεις Επίκεντρο
Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την περίοδο του Εμφυλίου, μίας περιόδου από τις μελανότερες της Ελληνικής ιστορίας. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε την πορεία των Αόπλων της Ρούμελης κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 1948; Οι μαρτυρίες των επιζώντων (ένοπλων συνοδών, αντιπάλων, στρατολογημένων και μη) φωτίζουν το γκρίζο τοπίο σχετικά με την “Ηρωική πορεία” η οποία μετονομάστηκε σε ολέθριο λάθος και αποτελούν σημαντικό μέρος του βιβλίου. Η ιστορία της πορείας των Αόπλων της Ρούμελης ξαναγράφεται μέσα από τις φωνές των επιζώντων, 70 χρόνια μετά.

Για το Ολοκαύτωμα – Σταύρος Ζουμπουλάκης εκδόσεις Πόλις
Πρόκειται για την ομιλία του προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρου Ζουμπουλάκη που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και αφορά το εβραϊκό ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η εξόντωση των Εβραίων αποτέλεσε ένα γεγονός που ακόμη και σήμερα θερίζουμε τους καρπούς του. Και επειδή όπως όλοι λένε, η ιστορία επαναλαμβάνεται μπορούμε να διαπιστώσουμε δύο πράγματα: πρώτον, πως κανείς μας δεν είναι προφυλαγμένος από την διάπραξη του κακού (άλλωστε οι Εβραίοι έπρεπε να εξοντωθούν επειδή απλώς υπήρξαν) και δεύτερον, πως το να παραμένει κανείς παθητικός δεν είναι ηθική ουδετερότητα αλλά έμμεση συνενοχή καθώς έτσι αφήνουμε το κακό να προχωράει και την ιστορία να επαναληφθεί.

Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος – Antony Beevor εκδόσεις Γκοβόστης
Ένας από τους σπουδαιότερους ιστορικούς εν ζωή και από τους πλέον ειδικούς στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συνθέτει ένα πλήρες πανόραμα του πολέμου που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην σύγχρονη ιστορία. Με την αρχή του πολέμου να τοποθετείται το 1939 στις παρυφές της Μαντζουρίας και τη λήξη του έξι χρόνια μετά με την είσοδο της Σοβιετικής ένωσης στη Βόρειο Κίνα, ο πόλεμος αποτέλεσε μια παγκόσμια καταστροφή. Από τις αφρικανικές ερήμους μέχρι τους εξόριστους στα Γκούλαγκ και από τη Βιρμανία μέχρι τα γερμανικά SS Einsatzgruppen, η αφήγηση του Antony Beevor μεταφέρει το πνεύμα του πολέμου, τα ηθικά διλήμματα και τις υποκριτικές πράξεις των ηγετών αλλά κυρίως, τις ιστορίες των απλών ανθρώπων και των στρατιωτικών που η ιστορία δε θα τους ξεχάσει.

Το Βυζάντιο και οι Σλάβοι των Βαλκανίων – Αγγελική Παπαγεωργίου εκδόσεις Ηρόδοτος
Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και μελέτες αναφορικά με την εικόνα των Βυζαντινών για τους Σλάβους οι οποίοι είτε έπειτα από παρότρυνση των Βυζαντινών είτε έπειτα από κατακτήσεις εγκαταστάθηκαν σε εδάφη της Αυτοκρατορίας. Μέσα από τον τόμο, γίνεται το πρώτο βήμα για την κατανόηση των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο λαών μέσα από αντιλήψεις, ιδεολογία, πολιτική και τα γεγονότα.

Ελλάδα 1453-1821 – David Brewer εκδόσεις Πατάκη
Το διάστημα μεταξύ της Άλωσης της Πόλης και της Ελληνικής επανάστασης καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Ο Βρετανός ιστορικός David Brewer εστιάζει στην καθημερινή ζωή των ορθόδοξων χριστιανών Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πόση ελευθερία είχαν οι Έλληνες; Τι γινόταν αναφορικά με τους φόρους, τον εξισλαμισμό και το κρυφό σχολειό; Και ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του βιβλίου, τι ρόλο έπαιξε η Ορθόδοξη εκκλησία σε όλα αυτά;
 λάτρεις της ιστορίας
10 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό – Κωστής Καρπόζηλος & Δημήτρης Χριστόπουλος εκδόσεις Πόλις
Το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα της επικαιρότητας, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Στο σύντομο αυτό βιβλίο με την μορφή ερωτοαπαντήσεων, οι συγγραφείς προσπαθούν να προσεγγίσουν το Μακεδονικό με τρόπο καθημερινό, χωρίς μυθεύματα και χωρίς να απευθύνεται σε λίγους και ειδικούς του θέματος. Στόχος είναι βέβαια και η ίδια η ελληνική κοινωνία η οποία δε κάνει την αυτοκριτική της και φροντίζει να κουκουλώνει τα σημαντικά ζητήματα του παρελθόντος μη δίνοντας την δυνατότητα για λύση σε θέματα που απασχολούν χρόνια την χώρα και τους ανθρώπους της. Πολλά λοιπόν από τα τωρινά ερωτήματα, απαντώνται εάν ρίξουμε μία ματιά γύρω από την ιστορία του ζητήματος.
λάτρεις της ιστορίας
Και όμως όλοι τους δε πέθαναν… – Ισαάκ Ματαράσσο εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Ο Εβραίος Θεσσαλονικιός γιατρός Ισαάκ Ματαράσσο έγραψε το κείμενο αυτό το 1948 και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μαρτυρία για τον διωγμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ζώντας ο ίδιος την εποχή των διωγμών, περιγράφει τις μεθόδους εκτοπισμού και τα στάδια του διωγμού ενώ αναζητά και τις ευθύνες της θρησκευτικής και κοινωτικής ηγεσίας. Επιπρόσθετα, ως γιατρός, περιγράφει τις εμπειρίες και τις ιστορίες των επιζόντων του Άουσβιτς και τα ιατρικά πειράματα που υποβλήθηκαν.

Μικρασιατική καταστροφή – Ιάκωβος Μιχαηλίδης εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία αποτελεί σίγουρα η Μικρασιατική καταστροφή. Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης δεν εστιάζει τόσο στον ενταφιασμό της μεγάλης ιδέας όσο στα απότοκα της εθνικής τραγωδίας όπως ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολής και φυσικά, ο Εθνικός Διχασμός που ταλάνισε την χώρα επί δεκαετίες και ανέστρεψε την όποια ευημερία του κράτους. Σκοπός του βιβλίου είναι να απαντήσει στα πως και τα γιατί φτάσαμε ως την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι σύμβουλοι του Στάλιν – Sheila Fitzpatrick εκδόσεις Μεταίχμιο
Οι δομές εξουσίας και οι υπασπιστές του Στάλιν παρουσιάζονται στο βιβλίο της ιστορικού Sheila Fitzpatrick που κατατάχθηκε σύμφωνα με το περιοδικό Choice στους κορυφαίους ακαδημαϊκούς τίτλους για το 2016. Μπορεί ο Ιωσήφ Στάλιν να ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης για δεκαετίες ωστόσο, οι σύμβουλοί του δεν ήταν τα πειθήνια όργανα που κάποιοι ιστορικοί τους παρουσιάζουν. Οι ενέργειες του Μολότοφ, του Χρουστσόφ, του Μπέρια και του Αντρέγεφ τόσο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Στάλιν όσο και μετά τον θάνατό του βγαίνουν στην επιφάνεια.

50 επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας που επηρέασαν την ανθρωπότητα – Matthew Nicholls (επιμέλεια) εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένας από τους σημαντικότερους και πιο δημιουργικούς πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο ελληνικός πολιτισμός παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η στρατιωτική οργάνωση, η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής και της δραματικής ποίησης, τα ηρωικά έπη και η ανάπτυξη της ρητορικής τέχνης είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που ο ελληνικός πολιτισμός προσέφερε στην ανθρώπινη ιστορία. Στο βιβλίο λοιπόν αυτό, θα συναντήσουμε 50 διαφορετικά επιτεύγματα το καθένα ανεπτυγμένο σε λίγες εκατοντάδες λέξεις και με μία αντιπροσωπευτική εικόνα.

Διαβάστε επίσης  Ο θεσμός του «Κοινού» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκρότηση ενός έθνους;

Αυτές ήταν λοιπόν οι 10 νέες κυκλοφορίες βιβλίων που ξεχωρίσαμε για αυτήν την εβδομάδα! Παραμείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα σχετικά με τα καινούρια βιβλία που κυκλοφορούν!

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός