“Το Νάμα” του Γιάννη Αδελιανάκη μας μεθά σα γλυκό κρασί

Το νάμα

Το Νάμα από την άνεμος εκδοτική είναι ένα βιβλίο του Γιάννη Αδελιανάκη. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που τολμά να μιλήσει για γεγονότα που οι περισσότεροι κρύβουν από ντροπή ή από εγωισμό.

Ο συγγραφέας είναι ταλαντούχος γιατί εστιάζει στα προβλήματα αλλά με τρόπο που δεν προσβάλει τον ήρωα ή τον αναγνώστη.Η πένα του είναι με μια πρώτη ματιά απλή, τόσο καθαρή χωρίς να είναι  απλοϊκή. Ζωντανή, καθηλωτικη και βάναυση ταυτόχρονα, ικανή να διεγείρει συναισθήματα και εγρήγορση.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1990 στην Κομοτηνή και διαδραματίζεται μέσα σε μία οικογένεια που προσπαθώντας να τηρήσει τα προσχήματα, αγνοεί τα ίδια της τα παιδιά.

Advertisements
Ad 14

Η οικογένεια του Ιάκωβου ,που μόνο οικογένεια δεν είναι εφόσον ο πατέρας τον βιάζει σωματικά και ψυχικά ενώ η μητέρα τον αγνοεί .Μια μάνα που παρουσιάζεται πολύ λίγη για το ρόλο που η ζωή από τύχη της έδωσε.

Ο Ιάκωβος, και η διαφορετικότητα του, κυριαρχεί στο μυθιστορημα, είναι ο πρωταγωνιστής που νιώθει φόβο, θυμό, κατάθλιψη και παρόλο που έχει δύο καλούς φίλους δεν ζει ποτέ. Η Μαργαρίτα, η παιδική του φίλη του στέκεται και τον βοηθά, η ζωή τους χωρίζει για λίγο αλλά τους δένει ένα μυστικό.Που κανείς δε ξέρει ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

Ο Γιάννης Αδελιανάκης στο Νάμα γράφει για την έμφυλη βία, αφού η Μάχη και η Κάτια με διαφορετικό τρόπο ζωής και βιώματα η καθεμία, καταπιέζονται, βασανίζονται και καταστρέφονται.

Ο Ιάκωβος και η Κάτια είναι δύο πρόσωπα που έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους, βίωσαν την ενδοοικογενειακή βία σε όλο της το μεγαλείο από πολύ νωρίς. Δέχθηκαν κακοποιητική συμπεριφορά, ψυχολογική και συναισθηματική βία, από ανθρώπους που φέρουν τον τίτλο της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης  Ο Στήβεν Κρέιν και ο πόλεμος

Ο τρόπος γραφής είναι απλός, λιτός και άμεσος. Περιγράφει υπέροχα χωρίς να λέει πολλά. Οι ήρωες σκιαγραφούνται απόλυτα και χωρίς κόπο. Το τέλος του είναι έκπληξη και μη αναμενόμενο.Μη φανταστείτε ότι θα ξεμπλεξετε εύκολα όσοι το διαβάσετε με το “Νάμα “,πολλές μέρες μετά το μυαλό σας θα γυρίζει στις σελίδες και θα νιώθετε πόνο, θλίψη, θυμό αλλά και ανακούφιση.Ειναι ένα βιβλίο με ψυχή από τον συγγραφέα.

«Το Νάμα – Γλυκόπιοτο σαν το κρασί, ανελέητο σαν τη Νέμεση…» Γιάννης Αδελιανάκης, μυθιστόρημα, άνεμος εκδοτική.

Οπισθόφυλλο
Ο Ιάκωβος μεγαλώνει με έναν αυταρχικό πατέρα και μία μητέρα ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Η διαφορετικότητα της σεξουαλικής φύσης του νεαρού γίνεται η αιτία για να υποστεί επανειλημμένως σχολικό εκφοβισμό και ενδοοικογενειακή βία. Στην αντιμετώπιση της ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής κακοποίησής του από τον περίγυρο θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση, τη βαθιά φιλία και την ενεργή υποστήριξη της κολλητής του Μαργαρίτας. Μαζί θα πορευτούν και στη φοιτητική και ενήλικη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας κάθε αντιξοότητα.
Η δεκαεννιάχρονη Κάτια εγκαταλείπει την ιδιαίτερη πατρίδα της για να αναζητήσει την τύχη της στην πολύβουη και απρόσωπη πρωτεύουσα. Αδυνατώντας να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, καταλήγει να δουλεύει ως εξωτική χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο. Η εμπιστοσύνη και ο έρωτας για τον εργοδότη της θα αποδεχτούν μοιραία, αφού θα βρεθεί εν αγνοία της μπλεγμένη με ναρκωτικά και πορνεία. Μοναδικό της στήριγμα η συνάδελφος και φίλη της Νίνα, που θα αγωνιστεί δίπλα της ώστε να απαγκιστρωθεί από τον βούρκο της νύχτας.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για δύο νέους ανθρώπους, φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα φαντάσματα του παρελθόντος και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει. Μοναδικό κοινό τους στοιχείο το Νάμα, ένα κρασί γλυκόπιοτο όσο και ανελέητο, που απαιτεί δικαίωση, εξιλέωση και λύτρωση!

Διαβάστε επίσης  Μετρώντας τις Ανάσες της Καρδιάς

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία!

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία

Η ευεξία αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τόσο η
τρόμος

Ιδιοπαθής τρόμος: τί είναι και πώς θεραπεύεται

Ο Ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί νευρολογική πάθηση, που προκαλεί ακούσιο και