Bandi (το ψευδώνυμο του συγγραφέα) σημαίνει Πυγολαμπίδα, όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή του βιβλίου. «Μια πυγολαμπίδα που φωτίζει τη Βόρεια Κορέα, αυτή τη βυθισμένη στο σκοτάδι χώρα».
Βόρεια Κορέα, μια χώρα που το πιεστικό καθεστώς οδηγείται συχνότατα σε ακρότητες- εξάλλου μια ακρότητα είναι από μόνο του. Ο Bandi, το καταγγέλει. Ο συγγραφέας αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο και, αν κάποια στιγμή ανακαλύψουν την ταυτότητά του, η θανατική καταδίκη είναι βέβαιη. Ο ίδιος αποκαλύπτει στον πρόλογο:
«Γράφω αυτές τις ιστορίες,
Όχι από ταλέντο
Αλλά από αγανάκτηση,
Όχι με πένα και μελάνι
Αλλά με τα κόκκαλά μου και δάκρυα από αίμα»
Λόγια συγκλονιστικά και λέξεις γεμάτες πίκρα.
Στο εξώφυλλο, κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Στο κέντρο διακρίνουμε τη γλυκιά, αλλά συγχρόνως σκληρή φυσιογνωμία μιας γυναίκας με ένα ελαφρύ μειδίαμα. Φορά τη βορειοκορεάτικη στρατιωτική στολή.
Κοιτώντας τα περιεχόμενα, το βιβλίο αποτελείται από επτά ιστορίες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά εξίσου εντυπωσιακές. Αναφέρονται όλες στο Βορεοκορεάτικο καθεστώς. Ο συγγραφέας με θάρρος και δύναμη αποκαλύπτει τις ιστορίες:
Μια μητέρα, η Κιογκ- χι, η οποία κατηγορεί το αγοράκι της, επειδή μοιάζει στο δειλό πατέρα του. Αυτό, το αγοράκι, θα οδηγήσει όλη την οικογένεια να εξοριστεί από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις αρχές, η οικογένεια κατηγορείται ότι απέτυχε στη διαπαιδαγώγησή του.
Την ιστορία του πατέρα του Γεονγκ- μιν, ο οποίος αγωνίζεται με κάθε τρόπο, για να καταφέρει να βγάλει άδεια ταξιδίου. Επιθυμία του είναι να δει για τελευταία φορά την ετοιμοθάνατη μητέρα του, ωστόσο το βορειοκορεάτικο καθεστώς δεν του επιτρέπει το ταξίδι, διαπιστώνοντας ότι ένα γειτονικό χωρίο μπορεί να είναι κοντά, αλλά συγχρόνως τόσο μακριά.
Την ιστορία του Ιλ- Τσε, ο οποίος αποφασίζει να φύγει, μαζί με την γυναίκα του, από την χώρα του μην αντέχοντας τις συνθήκες εκεί. Επιθυμία τους είναι να κανουν μια καινούρια αρχή μακριά από την απάτη, το ψέμα και την τυραννία. Οι πιθανότητες να επιβιώσουν, κατά το ταξίδι, δεν είναι πολλές, όμως είναι η μόνη τους ελπίδα για να ζήσουν. Ένα σακουλάκι φάρμακα που βρήκε ο Ιλ- Τσε κρυμμένο στη ντουλάπα της γυναίκας του είναι η αφορμή γι’ αυτή τους την απόφαση. Όχι, δεν είναι άρρωστη, οι συνθήκες διαβίωσης στη Βόρεια Κορέα την αναγκάζουν να τα παίρνει.
Η καταγγελία, είναι ένα βιβλίο γεμάτο ολοζώντανες εικόνες. Ο συγγραφέας σε αφήνει να μπεις και ο ίδιος στις σελίδες του και να προβληματιστείς παρέα με τον πρωταγωνιστή της κάθε ιστορίας. Διαβάζοντάς το, θα λυπηθείς και θα στοχαστείς. Είναι ένα βιβλίο που προκαλεί αίσθηση και σίγουρα σε παροτρύνει να αναρωτηθείς: «20ος-21ος αιώνας. Είναι δυνατόν να ζούνε κάτω από τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι;»
Στις τελευταίες σελίδες, διαβάζουμε για τον τρόπο που τα χειρόγραφα μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, όπου και γράφτηκαν στη Νότια Κορέα, όπου και εκδόθηκαν για πρώτη φορά. Ο επίλογος, με τίτλο «Οι φτωχοί», μια αναφορά στο ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι, όπως σημειώνεται και στην «Καταγγελία», είναι γραμμένος από τον Κιμ Τσεονγκ- σολ, πρόσφυγα στη Σεούλ. Ο επίλογος, αποτελεί ένα ιδανικό «κλείσιμο» του βιβλίου, καθώς εκτός από μια μικρή κριτική, ο Κιμ Τσεονγκ- σολ, αποκαλύπτει και την προσωπική του ιστορία.
Υπόθεση από το οπισθόφυλλο
Μια οικογένεια εξορίζεται από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ εξαιτίας του γιου της, ο οποίος παθαίνει νευρικές κρίσεις όποτε βλέπει πορτρέτα του Καρλ Μαρξ ή του Κιµ Ιλ-σουνγκ. Ένας γιος αγωνίζεται να βγάλει άδεια ταξιδιού για να επισκεφθεί την ετοιµοθάνατη µητέρα του, που ζει στο γειτονικό χωριό. Ένας άντρας αποφασίζει να αυτοµολήσει, απογοητευµένος από το κληρονοµικό ταξικό σύστηµα της Λαοκρατικής Δηµοκρατίας της Κορέας. Μια γιαγιά, όταν συναντάει τον Κιµ Ιλ-σουνγκ στο δρόµο, τον προσφωνεί µε τρυφερότητα «Πατέρα και Μεγάλο Ηγέτη» – περιστατικό που θα εκµεταλλευτεί η επίσηµη προπαγάνδα.
Φυγαδευµένες παράνοµα από τη Βόρεια Κορέα, γραµµένες «µε δάκρυα από αίµα», οι ιστορίες αυτές έχουν προκαλέσει µεγάλη αίσθηση στη Δύση, καθώς αποτελούν µια σπαρακτική ανθρώπινη µατιά στη ζωή κάτω από το τελευταίο απόλυτα ολοκληρωτικό καθεστώς του πλανήτη. Πέρα από τη λογοτεχνική τους αξία, η δηµοσίευσή τους θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του συγγραφέα, αν ποτέ η πραγματική του ταυτότητα γίνει γνωστή.
Η συλλογή διηγημάτων Η καταγγελία είναι η λογοτεχνική µαρτυρία ενός συγγραφέα που, ζώντας σε συνθήκες πραγματικής κόλασης, κατόρθωσε να διαφυλάξει τη δηµιουργική του ευαισθησία και την ακεραιότητά του.
Το βιβλίο, γεµάτο ολοζώντανες εικόνες, προσθέτει χαρακτήρες πραγματικών ανθρώπων στην απρόσωπη ιδέα µας για την οδύνη των Βορειοκορεατών…. L’express
Η κλασική δοµή των αφηγηµάτων θυµίζει Γκόγκολ και Τσέχοφ, ενώ η ροπή τους προς τη σάτιρα του παραλόγου, Ιονέσκο και Μπουλγκάκοφ. Books Magazine
Μια συλλογή διηγηµάτων που γράφτηκαν µε ψευδώνυµο και εξήχθησαν λαθραία από τη Βόρεια Κορέα δημιουργεί πάταγο και γίνεται διεθνές λογοτεχνικό γεγονός. The Guardian
Χαρακτηριστικά του βιβλίου
- Κατηγορία: Λογοτεχνία
- Ηλικία: 18+
- Μεταφραστής: Βασίλης Κιμούλης
- Ημερομηνία έκδοσης: 17/10/2016
- Σειρά: Ξένη Λογοτεχνία
- Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
- Σχήμα: 14,5Χ20,5
- Σελίδες: 256
- Βάρος: 300