Να μαγευτώ και να μεθύσω, ανθολόγιο με τα ποιήματα του Μίμη Θεοδωράκη

Diastixo.gr

Οι εκδόσεις Ιανός επανακυκλοφόρησαν το ανθολόγιο του Μίμη Θεοδωράκη με τίτλο “Να μαγευτώ και να μεθύσω“. Μία έκδοση που θα σε ταξιδέψει στους υπέροχους στίχους του Κ. Θεοδωράκη.

Δεν είμαι ποιητής, όμως, όταν οι στίχοι άρχισαν να σφυροκοπούν το μυαλό μου, ένιωσα πόσο οι λέξεις μπορεί να ντυθούν στο αίμα πόσο μπορεί να με λυτρώσουν…

Μίμης Θεοδωράκης, Το Χρέος

Αν και δεν είμαι φαν της ποίησης το συγκεκριμένο ανθολόγιο «μίλησε στην ψυχή μου». Δε ξέρω γιατί… Ίσως οι ταξιδιάρικοι στίχοι, ίσως οι νότες του παρελθόντος που σίγουρα αναπολείς, ίσως το γνωστό παρελθόν του συγγραφέα, ίσως όλα τα παραπάνω… Μια συλλογή ποιημάτων που άλλοτε σε κάνουν να αποκτάς έναν νοσταλγικό μυδίαμα και άλλοτε να κλαις και να πονάς.

Στα ποιήματά του έρχεται ίσαμε την κόλλα του χαρτιού του, ανεπιτήδευτος, απλός, έχοντας προς στιγμήν λησμονήσει την οικείωσή του με την κορυφαία στιγμή αυτής της τέχνης. Έρχεται με την αμεσότητα σχεδόν λαϊκού ποιητή, που, κι ας πέρασαν αιώνες λόγου, θ’ αρθρώσει την πρώτη λέξη τώρα. Τώρα θα μαγευτεί απ΄ το  πολύ πράσινο που τον ξημέρωσε, τώρα θα μεθύσει απ΄ ένα «σ΄αγαπώ». Προσφέρει τις συλλαβές του με την εμπιστοσύνη ότι απευθύνεται πάντα κάπου, με τη σοβαρότητα του ακατάληπτου που κλείνουν και τα πιο φθαρμένα ακόμα νοήματα, με τον κίνδυνο της ανατροπής ποτ φέρει η διάθεσή του, με την ασφάλεια της ειλικρίνειάς του. (σελ. 17, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, από την εισαγωγή του βιβλίου)

Τα χειρόγραφα και τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση προέρχονται από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο απόκειται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Διαβάστε επίσης  Επιστροφή στις Μνήμες
xristika.gr

Πώς να φωνάξω που δεν το θέλω

Χανόμουν από κάθε σκέψη από κάθε θύμηση

Δεν υπήρχα παρά στη φαντασία σου

Παρά στη φαντασία μου που δεν υπήρχε πια. (σελ 70)

Στείλαν του λαού μας

τ’ αξια τα παιδιά

Για να τα λυγίσουν

 Σε δεσμά βαριά. (σελ 115)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος