Στίβεν Χόκινγκ: Ο φυσικός φεύγει στις 14 Μαρτίου

Πηγή εικόνας: newscientist.com.

Μελέτησε κομμάτια της φυσικής και των μαθηματικών που αναφέρονται στις μαύρες τρύπες και στη Μεγάλη Έκρηξη, ενώ έγραψε πληθώρα βιβλίων που εκλαϊκεύουν την επιστήμη, κάνοντάς την προσιτή σε όποιον είναι εκεί για να μάθει. Σα σήμερα, το 2018, φεύγει από τη ζωή ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.


Η παιδική ηλικία του Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στη Βρετανία από τον Φρανκ και την Ίζομπελ Χόκινγκ στις 8 Ιανουαρίου. Οι γονείς του γνωρίστηκαν σε ένα κέντρο ιατρικής έρευνας όπου εργάζονταν και οι δύο. Ο Στίβεν ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας, καθώς είχε τρία μικρότερα αδέρφια, τη Φιλίππα, τη Μαίρη και τον Έντουαρντ, τον οποίο είχαν υιοθετήσει οι γονείς του. Ο Στίβεν μεγάλωσε σε μία οικογένεια με αρκετές οικονομικές δυσχέρειες, η οποία, όμως, έδινε τεράστια έμφαση στην εκπαίδευση και τη γνώση. Μπορεί να έμεναν σε ένα παλιό σπίτι και να χρησιμοποιούσαν ένα μεταποιημένο ταξί για μετακίνηση, αλλά και οι δύο του γονείς είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο πατέρας του είχε σπουδάσει ιατρική και η μητέρα του φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Έτσι, ήταν φυσικό επακόλουθο, ο Στίβεν να έχει την καλύτερη εκπαίδευση που μπορούσαν να του παρέχουν.

Πηγή εικόνας: thevintagenews.com.

Η μαθητική του πορεία ξεκίνησε στο Λονδίνο, όπου δεν τα πήγαινε τόσο καλά ακαδημαϊκά. Με τη μετακίνηση της οικογένειάς του στο Χέρτφορντσάιρ, λόγω της προαγωγής του πατέρα του, άλλαξε σχολείο και για λίγο καιρό πήγε σε οικοτροφείο κοριτσιών, αφού ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία. Όμως, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε ήταν το Σαιντ Άλμπανς, με ένα μικρό διάλειμμα φοίτησης στο Ράντλεττ. Κάποια στιγμή, έγινε προσπάθεια από τον πατέρα του να φοιτήσει στο Σχολείο Γουεστμίνστερ με υποτροφία, αλλά τη μέρα των εξετάσεων, ο Στίβεν ήταν άρρωστος.

Η παραμονή του στο Σαιντ Άλμπανς σήμαινε ότι ήταν με τους στενούς του φίλους, συζητώντας για φιλοσοφικά, θρησκευτικά και πολιτικά θέματα. Σε αυτό το σχολείο, με την επιρροή του δασκάλου του των μαθηματικών, Ντικράν Τάχτα, κατασκεύασε, μαζί με άλλους, έναν υπολογιστή από ανακυκλωμένα εξαρτήματα ρολογιών που προέρχονταν από τηλεφωνικό κέντρο.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  6 ιδανικές περιοχές για ράφτινγκ
Ad 14

Η εκπαίδευση του Στίβεν Χόκινγκ και η μετέπειτα ζωή του

Όταν έγινε 17 ετών, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ώστε να σπουδάσει φυσική και χημεία, διότι δεν μπορούσε να σπουδάσει μαθηματικά εκεί. Για ενάμιση χρόνο, χαρακτηριζόταν ως εξαιρετικά εσωστρεφής και αλαζόνας, αφού ειρωνευόταν τη δυσκολία των σπουδών του. Παρόλα αυτά, έπειτα ο χαρακτήρας του άλλαξε και μεταμορφώθηκε σε έναν άνθρωπο εξωστρεφή, χαρούμενο και αθλητικό. Έκανε κωπηλασία, διαλέγοντας τις πιο επικίνδυνες διαδρομές και συνήθως κατέστρεφε τις βάρκες του πανεπιστημίου. Εκεί, αναπτύχθηκε και ο δεσμός του με τη Τζέιν Γουάιλντ, την οποία παντρεύτηκε στις 14 Ιουνίου 1965. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Ως φοιτητής, για να προχωρήσει στο μεταπτυχιακό που επιθυμούσε στο Κέιμπριτζ, έπρεπε να έχει τον πρώτο βαθμό διάκρισης του πτυχίου του. Μην έχοντας διαβάσει πάνω από χίλιες ώρες στα τρία έτη του πανεπιστημίου, όπως υπολόγισε και ο ίδιος, προτίμησε να απαντήσει μόνο σε ερωτήσεις με θεωρητική φυσική. Καθώς, ο βαθμός του ήταν στα όρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της διάκρισης, εξετάστηκε προφορικά, όπου ουσιαστικά, ανακοίνωσε στους εξεταστές ότι χρειάζεται τον πρώτο βαθμό πτυχίου και αν γίνεται να του απονείμουν αυτόν.

Πηγή εικόνας: directory.eoportal.org.

Στις μεταπτυχιακές του σπουδές, μελέτησε το χωροχρόνο, μέσα στις μαύρες τρύπες και τις ιδιομορφίες του. Αργότερα, λαμβάνοντας υποτροφία στο Κολλέγιο Γκόνβιλ και Κέιους, εξέδωσε και τη διδακτορική του διατριβή που ονομάστηκε «Ιδιομορφίες και Γεωμετρία του χωροχρόνου».

Η ζωή του με τη σύζυγό του Τζέιν είχε σκαμπανεβάσματα, καθώς και εκείνη εργαζόταν και παράλληλα επωμιζόταν την ευθύνη της φροντίδας του Στίβεν και του νοικοκυριού. Όλες αυτές οι εντάσεις και η άρνηση του Χόκινγκ να δεχθεί πολλές φορές βοήθεια, οδήγησαν στην απομάκρυνση των δύο συζύγων και την Τζέιν στη σύναψη δεσμού με τον παίκτη εκκλησιαστικού οργάνου, Τζόναθαν Χέλλυερ Τζόουνς, που γνώρισε το Δεκέμβριο του 1977. Λίγα χρόνια αργότερα, πήραν διαζύγιο και ενώ είχε επιδεινωθεί η ασθένειά του, ο Χόκινγκ παντρεύτηκε μία από τις νοσοκόμες του, την Elaine Maison. Εκείνη ήταν η εποχή που ο Χόκινγκ άρχισε να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Equalizer», έτσι ώστε να επικοινωνεί και μάλιστα ευκολότερα από πριν χάσει τη φωνή του, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης  5+1 βραβευμένα τραγούδια με Όσκαρ, που αγαπήσαμε
Advertising


Η διάγνωση του ALS

Στο τελευταίο έτος των σπουδών του στην Οξφόρδη και στο πρώτο έτος του στο Κέιμπριτζ, ο Στίβεν Χόκινγκ αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, έπεσε από τις σκάλες και η κωπηλασία πλέον τον δυσκόλευε. Οι κινήσεις του ήταν αισθητά πιο περιορισμένες και η ομιλία του είχε αρχίσει να ατονεί. Όταν, λοιπόν, βρέθηκε κάποια Χριστούγεννα με την οικογένειά του, το παρατήρησαν και έγιναν οι κατάλληλες εξετάσεις. Ο Στίβεν διαγνώσθηκε με ασθένεια του κινητικού νευρώνα ή αλλιώς αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Στην ηλικία των 21 ετών, οι γιατροί του έδιναν δύο χρόνια ζωής, κάτι που διαψεύσθηκε πανηγυρικά για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Τελικά, πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών.

Πηγή εικόνας: theguardian.com.

Φυσικά, ο Χόκινγκ είναι η τρανταχτή εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία για να ανακουφιστεί ο ασθενής.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, αν και δεν ήθελε να εστιάζει στην ασθένειά του, άνοιξε το δρόμο, ώστε η επιστημονική κοινότητα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος να δεχτεί ότι η αναπηρία δεν πρέπει να σταματάει τον άνθρωπο από το να δημιουργήσει.


Το έργο του Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ δίδασκε εφαρμοσμένα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνεχόμενα για τρεις δεκαετίες, από το 1979 έως το 2009. Ήταν θεωρητικός φυσικός, ο οποίος είχε ασχοληθεί και με την κοσμολογία. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του περιστρέφεται γύρω από τις μαύρες τρύπες. Σταδιακά, μαζί με τους συνεργάτες του, Τζέιμς Μπαρντίν και Μπράντον Κάρτερ, πρότεινε τους τέσσερις νόμους της μηχανικής των μαύρων τρυπών. Οι νόμοι αυτοί αναλογούσαν με τους νόμους της θερμοδυναμικής, όπως απέδειξε αργότερα ο μεταπτυχιακός φοιτητής Τζον Γουίλερ.

Διαβάστε επίσης  Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: Το γεγονός - ντόμινο για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Advertising

Εργάστηκε, επίσης, πάνω στην κβαντική βαρύτητα και στην κβαντική μηχανική. Η ενασχόλησή του αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη και τεκμηρίωση της ακτινοβολίας Χόκινγκ, δηλαδή της ιδιότητας των μαύρων τρυπών να εκπέμπουν ακτινοβολία, μέχρι να εξαντληθεί η ενέργειά τους και να εξαφανιστούν.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org.

Ένα από τα επιτεύγματα του Χόκινγκ είναι η διαπίστωση ότι το σύμπαν μάλλον δεν έχει αρχή ή τέλος. Για αυτό το λόγο, πριν τη Μεγάλη Έκρηξη, οι έννοιες Χωροχρόνος και Σύμπαν δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία. Έτσι, υπήρξε η υπόνοια ότι η έλλειψη ορίου στο Σύμπαν, αναδεικνύει την ύπαρξη Θεού. Όμως, ο Χόκινγκ το κατέρριψε αυτό, καθώς δήλωσε ότι αφού το σύμπαν δεν έχει όριο, αλλά παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί κλειστό, τότε δεν υπήρχε καμία δυνατότητα επιλογής ως προς τη δημιουργία του.

Επιπλέον, ανήκει στη μερίδα των φυσικών και των επιστημόνων γενικότερα, η οποία προσπάθησε να κάνει την επιστήμη πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. Το πιο γνωστό του βιβλίο είναι το «A Brief History of Time» (μτφρ. «Το Χρονικό του Χρόνου), το οποίο ήταν bestseller στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες.

Το πλούσιο επιστημονικό του έργο του εξασφάλισε διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Κάποιες από τις σημαντικότερες είναι ότι χρίστηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και το Βραβείο Άλμπερτ Άινσταιν. Έχει συμμετάσχει και σε κομμάτια της ποπ κουλτούρας, καθώς έκανε εμφάνιση στη σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons» και στο τραγούδι των Pink Floyd «Keep Talking». Τέλος, η ζωή του έγινε ταινία το 2014, με τίτλο «The Theory of Everything» (μτφρ. «Η Θεωρία των Πάντων».

Advertising


Παρακάτω ακολουθεί το τραγούδι «Keep Talking» των Pink Floyd:

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο:

Στήβεν Χόκινγκ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 13/03/2021.

Advertising

Stephen Hawking. Ανακτήθηκε από www.britannica.com. Τελευταία πρόσβαση 13/03/2021.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά...

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά…

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά η “μαγεία” ακόμη υπάρχει μέσα
Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων