Το ημερολόγιο δείχνει 23 Δεκέμβρη 1975. Ολόκληρη η Αθήνα γιορτάζει τα επερχόμενα Χριστούγεννα με πάρτι και κοσμικές συγκεντρώσεις. Από μία τέτοια εκδήλωση γυρίζει και ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της υπηρεσίας πληροφοριών της CIA στην Αθήνα. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνει να βγει από το αυτοκίνητό του, όταν ένα πιστόλι Κολτ 45, τον πυροβολεί από αμελητέα απόσταση. Ως υπεύθυνοι για τη δολοφονία φαίνονται τα μέλη της «17 Νοέμβρη».
Η αρχή της καριέρας του Ρίτσαρντ Γουέλς
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς γεννήθηκε στο Κονέκτικατ στις 14 Δεκεμβρίου 1929 και φοίτησε στις κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, στρατολογήθηκε και εντάχθηκε στη CIA (Central Intelligence Agency), η οποία τον τοποθέτησε ως απεσταλμένο της σε διάφορες πόλεις και χώρες. Την αρχή έκανε η Αθήνα, στην οποία εγκαταστάθηκε με την κάλυψη του πολιτικού υπαλλήλου που δούλευε στο Υπουργείο Στρατού των ΗΠΑ.
Έπειτα, από το 1960 έως το 1964 δούλεψε στην Κύπρο, στη Γουατεμάλα και τη Γουιάνα από δύο χρόνια αντίστοιχα και τέλος για τρία χρόνια στο Περού. Όμως, μετά την αποστολή του στο Περού, αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Λατινική Αμερική, καθώς τοπικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι υποβοήθησε την εξέγερση κατά της κυβέρνησης και την επιβολή στρατιωτικού νόμου, στις 5 Φεβρουαρίου 1975.
Συγκεκριμένα, το περιοδικό «Counter Spy», είχε δημοσιεύσει ονόματα πρακτόρων της CIA, που εργάζονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η αναδημοσίευση ήρθε το Νοέμβρη του 1975, από τη βρετανική εφημερίδα «Athens News». Εκεί, μάλιστα δημοσιεύθηκε ολόκληρος ο κατάλογος με τα ονόματα των ανθρώπων που εργάζονταν για τη CIA στην Αθήνα.
Το βράδυ της δολοφονίας
Εκείνο το βράδυ ο Ρίτσαρντ Γουέλς, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάννα, είχε πάει σε μία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Γυρίζοντας στο σπίτι τους, που βρισκόταν στο Παλαιό Ψυχικό, αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο τους και κατευθύνθηκαν προς το οίκημα. Τότε, μπροστά τους παρκάρισε μία πράσινη Σίμκα, στην οποία επέβαιναν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Τρεις κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς το Γουέλς, παραμερίζοντας τη σύζυγό του και τον οδηγό του. Τον πυροβόλησαν με ένα μάρκας Κολτ 45 και τράπηκαν σε φυγή με το ίδιο αυτοκίνητο, που είχαν προηγουμένως φτάσει στο σπίτι του Γουέλς. Τις στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία, η σύζυγος του πράκτορα δεν μπορούσε να πιστέψει, τι είχε μόλις συμβεί.
Τι ακολούθησε τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Άρλινγκτον στη Βιρτζίνια και ήταν ο πρώτος Αμερικανός πράκτορας που δολοφονήθηκε από εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση ενός αρκετά σημαντικού νόμου που ισχύει στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, η CIA θεώρησε το περιοδικό «Counter Spy», υπεύθυνο για τη δολοφονία του Γουέλς, καθώς είχε γνωστοποιήσει το όνομά του, ουσιαστικά στοχοποιώντας τον. Γι’ αυτό το λόγο, ο τότε πρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ, ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να κοινοποιηθούν τα στοιχεία των πρακτόρων της CIA, ούτως ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η οργάνωση «17 Νοέμβρη» εκδίδει προκηρύξεις που δικαιολογούν τη δολοφονία αυτή, μιλώντας για συμμετοχή της Αμερικής στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εισαγγελική αρχή εκδίδει απόφαση, η οποία απαγορεύει τη δημοσίευση αυτών των προκηρύξεων.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αναμειγνύεται χωρίς να θέλει στην υπόθεση της δολοφονίας αυτής. Κάποια γυναίκα, την οποία ο ίδιος δε γνωρίζει, του παραδίδει ένα φάκελο με ακόμη μία προκήρυξη της «17 Νοέμβρη». Ο Σαρτρ την παραδίδει απευθείας στο φίλο του Ζορζ Ζιλί, ο οποίος είναι ο εκδότης της γαλλικής εφημερίδας «Libération». Τότε, δημοσιεύονται οι προκηρύξεις και αργότερα τις αναδημοσιεύει και ο ελληνικός τύπος.
Το έγκλημα αυτό δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της δικαιοσύνης, καθώς όταν έγιναν οι συλλήψεις των μελών της «17 Νοέμβρη», είχε ήδη παραγραφεί, αφού είχαν περάσει 20 χρόνια από την τέλεσή του. Πάντως, το 2002, όταν η τρομοκρατική οργάνωση είχε αποκαλυφθεί, ένας υπάλληλος νοσοκομείου, ο Παύλος Σερίφης, ομολόγησε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, μαζί με τον επικεφαλής της οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο Γιωτόπουλος, εντέλει, καταδικάστηκε σε ισόβια για βομβιστικές επιθέσεις, ληστείες τραπεζών και δολοφονίες στο διάστημα 1983-2000. Ο Παύλος Σερίφης φυλακίστηκε για ανάμειξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Επίλογος
Τέλος, το έγκλημα έγινε σε μια εποχή, στην οποία η πολιτική σκηνή διαμορφωνόταν, μετά την επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών. Τα πολιτικά πράγματα ήταν ακόμη πολύ ρευστά και οι εντάσεις υπήρχαν παντού. Δυστυχώς, ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν το πρόσωπο που στοχοποιήθηκε πρώτο από τη «17 Νοέμβρη» και αποτέλεσε την αρχή της εγκληματικής της πορείας. Κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή της χώρας του στην επταετή Χούντα και εκτελέστηκε ως αντιπρόσωπος αυτής της χώρας, χωρίς να αποδεικνύεται πουθενά η συμμετοχή του.
Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες πάνω στην υπόθεση:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο:
Ρίτσαρντ Γουέλς. Ανακτήθηκε από Wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 20/12/2020.
Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από τη 17 Νοέμβρη. Η πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, οι προκηρύξεις που δεν δημοσιεύθηκαν και ο φάκελος στον Ζαν Πολ Σαρτρ. Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr, τελευταία πρόσβαση στις 20/12/2020.