
Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1933, γεννιέται ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ, γιος του Ότο Λάγκερφελντ και της Ελίζαμπεθ Μπάλμαν. Υπήρξε μεγαλοφυΐα της μόδας, με σχέδια που αποθεώθηκαν από τους μεγαλύτερους γνώστες αυτής της τέχνης, όλα αυτά συνδυασμένα με κυνισμό και καυστικό χιούμορ.
Η ανερχόμενη επαγγελματική πορεία του Καρλ Λάγκερφελντ

Από την αρχή της ζωής του, δέχεται όλες τις ανέσεις που μπορεί να του προσφέρει η αστική οικογένειά του. Μέχρι τα 6 του χρόνια έχει καταφέρει να μάθει αγγλικά και γαλλικά, προβλέποντας ότι η παραμονή του στη Γερμανία δε θα κρατήσει για πολύ. Πράγματι, το 1952, μετακομίζει στο Παρίσι και το πάθος του για το σχέδιο και τη μόδα αναζωπυρώνεται, αφού παρακολουθεί μία κολεξιόν του Κρίστιαν Ντιόρ. Παρόλα αυτά, το αυτοδημιούργητο ταλέντο του δεν αφοσιώνεται ολοκληρωτικά σε έναν οίκο.
Έτσι, αλλάζει το όνομά του σε Καρλ Λάγκερφελντ, για να είναι περισσότερο εύηχο. Ξεκινά την πορεία του από τον Πιέρ Μπαλμέιν, ο οποίος έχει εντυπωσιαστεί από τα σχέδιά του. Τον γνωρίζει μέσα από το διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και τον κάνει αμέσως προσωπικό βοηθό του. Συνεχίζει το 1959 στη διεύθυνση του οίκου Ζαν Πατού, ενώ παράλληλα μοιράζει το ταλέντο του. Το 1965, ξεκινά τη συνεργασία του με τον ιταλικό οίκο Φέντι.
Εκεί δημιουργεί αρκετά αναγνωρίσιμα κομμάτια, όπως οι γούνες του οίκου, οι οποίες το 2015 εμπλουτίστηκαν και με οικολογικά κομμάτια, αναδεικνύοντας τον εκσυγχρονισμό της συγκεκριμένης νοοτροπίας. Ως ελεύθερος καλλιτέχνης, σχεδιάζει για οίκους, όπως Tiziani, Krizia, Ballantyne και Charles Jourdan. Προηγουμένως έχει δοκιμαστεί και στο γαλλικό οίκο Chloe. Φυσικά, ως πολυπράγμων άνθρωπος της μόδας, δε θα μπορούσε να λείπει το δικό του brand με το όνομα «Karl».
Η συνεργασία με τον κορυφαίο οίκο Σανέλ
Το 1983 έρχεται με την πιο σημαντική συνεργασία της ζωής του. Εισέρχεται στο επιτελείο της Σανέλ και εκεί ουσιαστικά ξεδιπλώνει το πλήρες ταλέντο του. Αρχικά, το Παρίσι δεν του χαρίστηκε, διότι η αύρα της προκατόχου του, Κοκό Σανέλ, κυριαρχούσε ακόμη. Με απόλυτο, αλλά ουσιαστικό τρόπο καταφέρνει να ανανεώσει ολοκληρωτικά τον οίκο, χωρίς να ζει στη σκιά της Σανέλ. Με τα χρόνια καταφέρνει να γίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, με τις ριζοσπαστικές ιδέες του, σχεδιάζοντας μέχρι και το νέο λογότυπο της Σανέλ.

Τα ρούχα του συνήθως είναι μπροστά από την εποχή τους, ποτέ όμως με τρόπο που τα κάνει να φαίνονται φουτουριστικά ή πολύ τραβηγμένα. Συνδυάζει, δηλαδή τα κλασσικά αρχέτυπα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καθησυχαστικά γνώριμο, αλλά και τελείως διαφορετικό ταυτόχρονα.
Η προσωπική ζωή και οι «αφορισμοί» του Καρλ Λάγκερφελντ
Περιγράφοντας κανείς την προσωπική του ζωή, δεν πρέπει να εστιάσει τόσο κανείς στις σεξουαλικές του προτιμήσεις -ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος- όσο στην πληθωρική του προσωπικότητα και στο γεγονός ότι διατήρησε μακροχρόνια σχέση με το Ζακ ντε Μπασιέ, μέχρι το τέλος του τελευταίου από HIV, το 1989.
Ο Καρλ αποτέλεσε μια πληθωρική προσωπικότητα που δεν τον ένοιαζε να λαξεύσει τις γωνίες του για να ταιριάξει με τις καμπύλες των υπολοίπων. Κυνικός, αποτραβηγμένος από τους ανθρώπους με παρέα τη λατρεμένη του γάτα Choupette και τα βιβλία του. Έχει δηλωθεί και από τον ίδιο ότι ήταν βιβλιοφάγος και ενημερωμένος για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, καθώς δεν ήθελε να μένει πίσω στην ενημέρωση. Ταυτόχρονα, έχει χαρακτηριστεί οπισθοδρομικός από πολλούς, αφού σε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία συνήθως τασσόταν υπέρ της συντηρητικής άποψης.

Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ταγμένος στο status quo της μόδας που υπερασπιζόταν με κάθε ευκαιρία. Στα shows του επέλεγε πάντα συγκεκριμένα μοντέλα, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στο δυτικό πρότυπο ομορφιάς. Όποιος, εκούσια ή ακούσια, προσπαθούσε να αμφισβητήσει αυτή την «κανονικότητα», ερχόταν αντιμέτωπος με το βιτριολικό του ύφος και την παθιασμένη αντίδραση των οπαδών του. Θύμα μεταξύ άλλων και η Αντέλ την οποία είχε χαρακτηρίσει «πολύ χοντρή». Η Αντέλ φυσικά είναι μία από τους πολλούς διάσημους που ο Λάγκερφελντ έχει «αφορίσει» με αγενή τρόπο. Μάλιστα, οι Γάλλοι δημιούργησαν ειδική λέξη για κάθε του ξέσπασμα, δηλαδή τους «karlismes».
Φυσικά, οι έχθρες του δεν περιορίζονται στον κόσμο των διάσημων. Επί σειρά ετών, η PETA, οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, εξέφραζε δριμύτατη κριτική στην επιλογή αληθινής γούνας. Ο Λάγκερφελντ έδειχνε να αδιαφορεί μέχρι πολύ πρόσφατα, όπου επιτέλους χρησιμοποίησε οικολογικές γούνες.
Το τέλος της ζωής του και η κληρονομιά του
Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, φεύγει από τη ζωή στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, με καρκίνο στο πάγκρεας. Όπως ήταν η επιθυμία του, δεν ενταφιάζεται, αλλά αποτεφρώνεται. Η στάχτη του μοιράζεται στον τάφο της μητέρας του και στον τάφο και την οικογένεια του συντρόφου του, Ζακ ντε Μπασέ. Ο κόσμος της μόδας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με αναρτήσεις στο Instagram και ένα ντεφιλέ της Σανέλ στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού με δημιουργίες του.

Το ζήτημα της διαθήκης του βέβαια, απασχόλησε πολύ περισσότερο το κοινό, αφού η περιουσία του υπολογίζεται στα 172 εκ. δολάρια. Το αμύθητο αυτό ποσό μοιράστηκε ανάμεσα στην πολυαγαπημένη του γάτα, Choupette και στο βαφτισιμιό του, ένα αγόρι 11 ετών. Πάντως, η πραγματική διαθήκη παραμένει ένα μυστικό της ομάδας του, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να κληρονομήσει.
Τέλος, ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν ένας καλλιτέχνης με περίπλοκο όραμα που θεωρούσε την πολυτέλεια δικαίωμα που θα αποκτηθεί από αυτόν που θα αγοράσει τα ρούχα του. Ήταν ένας άνθρωπος με πάθη και ελαττώματα όπως όλοι, αλλά γνώριζε ότι το κοινό ενδιαφέρεται για το εκκεντρικό. Και αυτό κατάφερε να γίνει. Ο άνθρωπος που εφηύρε τον εαυτό του με στυλό, χαρτί, βελόνια και στην πορεία άλλαξε τον κόσμο της μόδας.
Παρακάτω παρατίθεται βίντεο με 15 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Καρλ Λάγκερφελντ:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Καρλ Λάγκερφελντ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 8/09/2020
Phaidon Editors. (2008). The Fashion Book. London: Phaidon Press Ltd.
Καρλ Λάγκερφελντ 1933 – 2019 αποχαιρετισμός σε μια δημιουργική ιδιοφυΐα. Ανακτήθηκε από lifo.gr, τελευταία πρόσβαση 8/09/2020
O Karl Lagerfeld έφυγε από τη ζωή. Ανακτήθηκε από maxmag.gr, τελευταία πρόσβαση στις 8/09/2020