18/1/1967: Ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης» αποκαλύπτεται

Στραγγαλιστής της Βοστώνης
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Βοστώνη, 18 Ιανουαρίου 1967. Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο έχει ομολογήσει ότι είναι ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης», αλλά καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για τους βιασμούς που είχε διαπράξει εκείνη την περίοδο. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο δικηγόρο του Φ. Λι Μπέιλι και στο συμβιβασμό που έκανε, βοηθώντας τον πελάτη του. Έτσι, αν και υπάρχει κάποιος που έχει ομολογήσει, τιμωρείται για τα υπόλοιπα αδικήματα που διέπραξε.


 Η παιδική ηλικία του Άλμπερτ ντε Σάλβο

Καταγόταν από μία πολύ φτωχή περιοχή της Μασαχουσέτης, το Τσέλσι. Γονείς του ήταν ο Φράνκ και η Σαρλότ ντε Σάλβο. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και εξαιρετικά βίαιος, ιδιαίτερα προς τη μητέρα του. Πολύ συχνά την εξευτέλιζε με διάφορους τρόπους και την κακοποιούσε. Ένας από τους σοβαρούς ξυλοδαρμούς που είχε υποστεί η μητέρα του ήταν όταν ο πατέρας του της έσπασε όλα τα δόντια με μια γροθιά κι έπειτα της έσπασε και τα δάχτυλα των χεριών. Μεγαλώνοντας σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, ο Άλμπερτ από μικρό παιδάκι βασάνιζε διάφορα μικρά ζώα, ενώ στην εφηβεία έκανε μικροκλοπές.

Αρκετές φορές είχε συστάσεις από το νόμο, αλλά το Νοέμβριο του 1943 η αστυνομία τον συνέλαβε για ληστεία και ξυλοδαρμό. Στάλθηκε στο αναμορφωτήριο Λάιμαν, από όπου βγήκε τον Οκτώβριο του 1944 και ξεκίνησε να δουλεύει ως διανομέας. Οι πράξεις του τον οδηγούν πάλι στο ίδιο αναμορφωτήριο, καθώς κλέβει ένα αυτοκίνητο.

Μόλις τελείωσε με το αναμορφωτήριο και το σχολείο, κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στη Γερμανία. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του, Ίρμγκαρντ Μπεκ. Για λίγο καιρό φαινόταν ευτυχισμένος και ήρεμος, χωρίς βίαιες διαθέσεις.

Στραγγαλιστής της Βοστώνης
Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk | Ο ντε Σάλβο με την οικογένειά του.

Η δράση του ως «Στραγγαλιστής της Βοστώνης»

Στην περίοδο 1962 έως 1964 δεκατρείς γυναίκες βρέθηκαν σεξουαλικά κακοποιημένες και δολοφονημένες στα σπίτια τους. Οι φόνοι είχαν αρκετά κοινά στοιχεία. Η πλειοψηφία των θυμάτων βρέθηκε στραγγαλισμένη με νάιλον κάλτσες, ενώ δύο μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου. Η μία από τις δεκατρείς πέθανε από καρδιακή προσβολή, καθώς ήταν ηλικιακά η μεγαλύτερη. Επίσης, όλες οι γυναίκες ήταν ανύπαντρες. Η μόνη διαφορά που είχαν μεταξύ τους ήταν η κοινωνική τους κατάσταση και η ηλικία, αφού ήταν από 19 έως 85 ετών. Οι δολοφονίες έγιναν σε διάφορα μέρη της Μασαχουσέτης, κάτι που ενέπλεξε και το Γενικό Εισαγγελέα της περιοχής, Έντουαρντ Μπρουκ.

Διαβάστε επίσης  Άλιστερ Κρόουλι: Η πιο μισητή ιδιοφυΐα

Το φθινόπωρο του 1964, διαπράχθηκε μία σειρά βιασμών από έναν ύποπτο, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Ο Μετρητής» ή «Ο Πράσινος Άντρας». Τα δύο ονόματα προκύπτουν από τον τρόπο που προσέγγιζε τις γυναίκες. Στην πρώτη περίπτωση, παρουσιαζόταν ως ατζέντης από πρακτορείο μοντέλων και ήθελε να μετρήσει τις διαστάσεις των γυναικών, προσφέροντάς τους χρήματα, αν τον άφηναν να τις αγγίξει. Στη δεύτερη, χρησιμοποιούσε μία πράσινη στολή τεχνικού, με πρόφαση την επισκευή κάποιας βλάβης, έμπαινε στα σπίτια των γυναικών.

Πηγή εικόνας: murderpedia.org, Τα θύματα του Στραγγαλιστή της Βοστώνης.

Στα τέλη Οκτώβρη, η αστυνομία συνέλαβε το ντε Σάλβο ως το βασικό ύποπτο για την υπόθεση των βιασμών. Για λίγους μήνες πριν τη δίκη του, στάλθηκε σε ένα ψυχιατρικό κατάστημα, ώστε να ελεγχθεί η ύπαρξη κάποιας ψυχικής ασθένειας. Στην κλινική, συναντά τον Τζορτζ Νάσαρ, ο οποίος είχε δικαστεί για ανθρωποκτονία. Του εξομολογείται πως αυτός είναι ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης» και συναντιέται με το δικηγόρο του, Φ. Λι Μπέιλι, ώστε να τον εκπροσωπήσει.

Η τελική ομολογία του γίνεται στην αστυνομία με εξονυχιστικές λεπτομέρειες. Για πάνω από δύο εικοσιτετράωρα περιέγραφε τις δολοφονίες και τους βιασμούς των γυναικών, αναφέροντας στοιχεία τα οποία δεν είχαν βγει ποτέ στη δημοσιότητα και μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει.


Η καταδίκη του ντε Σάλβο και οι αμφιβολίες

Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο ομολόγησε ότι ήταν ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης», γιατί πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ζούσε την οικογένειά του. Θεωρούσε ότι θα γινόταν διάσημος και πλούσιος, ενώ παράλληλα δεν τον τρομοκρατούσε η θανατική ποινή, που επιβαλλόταν στους κατά συρροή δολοφόνους, αφού είχε έναν από τους καλύτερους δικηγόρους της πόλης ως συνήγορο υπεράσπισής του.

Διαβάστε επίσης  Σάμιουελ Μπέκετ: Η ατελέσφορη αναζήτηση της αλήθειας

Φυσικά, αναφέροντας το συνήγορό του, Φ. Λι Μπέιλι, είναι απαραίτητη η γνώση του τι κατάφερε για τον πελάτη του. Ο Φ. Λι Μπέιλι έκανε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές, ότι ο ντε Σάλβο δε θα συλλαμβανόταν για τις δολοφονίες, μέχρι να βρεθούν στοιχεία που δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι ο πελάτης του ήταν ο ένοχος που έψαχναν οι αρχές. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν τον τοποθετούσε στις σκηνές των φόνων και έτσι, ο Άλμπερτ ντε Σάλβο δε δικάστηκε για τα εγκλήματα που ομολόγησε ως «Στραγγαλιστής της Βοστώνης», αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τους βιασμούς που πραγματοποίησε.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι ο ντε Σάλβο δεν ήταν ο πραγματικός δολοφόνος, αλλά ότι αποστήθισε όλες τις λεπτομέρειες των δολοφονιών και με αυτόν τον τρόπο τις αποκάλυψε στην αστυνομία. Εικάζεται ότι η ματαιοδοξία και η ανάγκη για προσοχή τον οδήγησαν να παραδεχτεί κάτι που δεν έκανε. Η θεωρία αυτή θεμελιώνεται και από μέρος των αρχών, οι οποίες δεν πίστευαν ότι υπήρξε ένας μόνο δράστης.


Το τέλος και η μεταθανάτια αποκάλυψη

Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο δολοφονήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1973 από έναν άγνωστο μέσα στη φυλακή που έκτιε την ποινή του. Μία μέρα νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον ψυχίατρο Έιμς Ρόμπι, λέγοντας ότι θα αποκάλυπτε ποιος ήταν ο πραγματικός «Στραγγαλιστής της Βοστώνης». Από τότε έχουν υπάρξει πάρα πολλοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο ντε Σάλβο δεν υπήρξε υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Ανάμεσά τους, η Ελέιν Γουίτφιλντ Σαρπ και ο Τζέιμς Σταρς, η πρώτη ως συνήγορος με ειδίκευση στην εγκληματολογία και ο δεύτερος ως καθηγητής εγκληματολογίας.

Διαβάστε επίσης  Νταχάου: Ένα όνομα αιώνια συνδεδεμένο με την φρίκη

Η συνήγορος αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα στην ομολογία του ντε Σάλβο και στον τρόπο που είχαν δολοφονηθεί αρκετά από τα θύματα. Για παράδειγμα, ο ντε Σάλβο είχε ομολογήσει ένα στραγγαλισμό με γυμνά χέρια, ενώ σε εκείνη την περίπτωση το θύμα είχε στραγγαλιστεί από κάποιο είδος καλωδίου. Ο καθηγητής, στην ίδια περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα δεν μπορούσε να ταυτιστεί με το ντε Σάλβο. Το 2013 το DNA του ταυτίστηκε με αυτό που βρισκόταν στο τελευταίο θύμα, αποδεικνύοντας ότι διέπραξε μόνο κάποιους φόνους.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο σχετικό για την υπόθεση:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Στραγγαλιστής της Βοστώνης. Ανακτήθηκε από http://el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 15/01/2021.

Albert DeSalvo. Ανακτήθηκε από http://el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 15/01/2021.

Ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης. Βίασε και σκότωσε 13 γυναίκες, αλλά η αστυνομία δεν τον έπιασε ποτέ. Παραδόθηκε μόνος του, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν ήταν ο δολοφόνος. Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/, τελευταία πρόσβαση στις 15/01/2021.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση