Μια φορά και έναν καιρό

παραμύθι

                                                           «Μια φορά και έναν καιρό»
Σήμερα το πρωί, εκεί που καθόμουν και έπινα τον καφέ μου, θυμήθηκα κάτι, το οποίο ξαφνικά χάλασε την ωραία μου διάθεση. Θυμήθηκα, τα όμορφα “παραμύθια”, που έχουμε πιστέψει στην ζωή μας. Και θα μου πεις εσύ τώρα, καλά βρε άνθρωπε πρωί πρωί δεν είχες άλλη δουλειά να κάνεις; Η αλήθεια είναι, πως είχα να κάνω, αλλά δεν είναι εύκολο πάντα να προλάβεις τις αρνητικές σκέψεις. Οπότε πλέον, τις αφήνω να μου χτυπήσουν την πόρτα για να τις “φιλοσοφίσω”. Κάνω ακριβώς αυτό που σου έχω πει. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω τα φαντάσματα μου και τους δαίμονες μου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να τα κάνω να ξεθωριάσουν.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν, το γιατί καθόμαστε και πιστεύουμε τα παραμύθια που μας πουλάνε. Μου πήρε λίγη ώρα μέχρι να εντοπίσω ποιο ήταν το άνθος του κακού που πυροδότησε αυτό το πρόβλημα. Ώσπου κάποια στιγμή, μου ήρθε στο μυαλό κάτι, το οποίο ίσως είναι η απάντηση στο ερώτημα μου. Δεν με απασχολεί τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση να βρω λύση στο πρόβλημα, όσο το να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους εθελοτυφλούμε. Το ξέρω πως μακρηγορώ, όμως το κάνω σκόπιμα. Δεν θέλω να βιαστώ να σε βάλω στο θέμα, δηλαδή στο θέμα- μυαλό μου. Πάμε να το χτίσουμε μαζί.
Θα σε πάω πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Ναι… ναι. Καλά άκουσες. Σκέψου ποιο ήταν το αγαπημένο σου πράγμα ως παιδάκι; Σκέψου τι ήταν αυτό που ζητούσες από τους μεγάλους ; Άσε με να σε βοηθήσω λίγο. Δεν αποζητούσες να ακούσεις ένα παραμύθι; θυμήσου, πόσο σου άρεσε να σου διαβάζουν παραμύθια. Έκανε το μυαλό σου να ταξιδεύει. Σε πήγαινε σε μέρη που θα μπορούσες να πας μόνο με την φαντασία σου. Σε τόπους μαγικούς, που όταν το παραμύθι έφτανε στο τέλος του, γινόσουν εσύ ο “ήρωας” του παραμυθιού. Έτσι δεν είναι;

Διαβάστε επίσης  Το καλύτερο δώρο που μου έκαναν οι γονείς μου είναι ο αδερφός μου
παραμύθι
Πηγή:https://gr.dreamstime.com

Ας το πάμε ένα βήμα παρακάτω τώρα. Θυμήσου, πόσες ώρες καθόσουν μπροστά από μια τηλεόραση και έβλεπες παιδικά. Μπορεί να μην ξεκινούσαν με το «μια φορά και έναν καιρό» όμως, αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, ήταν ένα καλοστημένο παραμύθι. Δεν έχουν καμία αντίστοιχα με την πραγματικότητα. Κάποιοι από εμάς, σε πολύ μικρή ηλικία ίσως και να είχαμε ταυτίσει κάποια από αυτά με την πραγματικότητα, λόγω της αθωότητας που είχαμε τότε. Ίσως, επειδή αυτά που βλέπαμε μας άρεσαν τόσο, που αρνούμασταν να πιστέψουμε, ότι είναι όλα προϊόντα μυθοπλασίας.
Όπως βλέπεις, η μυθοπλασία είχε μπει από πολύ νωρίς στην ζωή μας. Ήταν ένας τρόπος διαφυγής από την σκληρή και ανιαρή πραγματικότητα. Ακόμα και τώρα βλέπουμε ταινίες, σειρές, διαβάζουμε βιβλία κτλ. Ακόμα και τώρα τροφοδοτούμε τα μυαλά μας και τις ζωές μας , με την πολυαγαπημένη μας μυθοπλασία. Κάποιες φορές είναι πιο εύπεπτη από ότι είναι η καθημερινότητα. Υπάρχουν φορές , που αν σου δινόταν η δυνατότητα να γίνεις μέρος ενός παραμυθιού, είμαι σίγουρη πως θα το έκανες χωρίς δεύτερη σκέψη. Σκέψου τι ωραία που θα ήταν, αν μπορούσες να βιώσεις το παιδικό σου όνειρο.
Άρα, αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα μπορεί αυτή να είναι η αιτία του κακού. Σου αρέσει να πιστεύεις, αυτά που σου λένε. Όλα αυτά τα όμορφα λόγια, και τα σχέδια για το μέλλον που κάνεις με κάποιους ανθρώπους. Ακόμα και αν όλο σου το είναι, σου βροντοφωνάζει, πως αυτά που ακούς είναι ψέματα. Εσύ συνεχίζεις να τα πιστεύεις και να κάνεις ακόμα περισσότερα όνειρα και να προσπαθείς να τα υποστηρίξεις μέχρι τελικής πτώσης. Και ο άλλος από μέσα του γελάει. Γελάει, γιατί δεν κάνει πράξη ούτε τα μισά από όσα σου λέει, αλλά εσύ δεν θες να το δεις. Δεν θες να το δεις, διότι έχεις αρχίσει ήδη να γράφεις το δικό σας παραμύθι. Έχεις πιάσει το στυλό και το χαρτί και γράφεις. Όμως καθώς φτάνει, το παραμύθι στο στάδιο της δημοσίευσης, πύρινες γλώσσες αρχίζουν να βγαίνουν από μέσα του. Και εσύ πάνω στον πανικό σου να το σώσεις, δεν το προλαβαίνεις και έτσι το παραμύθι σου γίνεται στάχτη.

Διαβάστε επίσης  Η ζωή συνεχίζεται... και το χειμώνα!
παραμύθι
www.blog.public.gr

Κάθεσαι και κοιτάς την στάχτη και σκέφτεσαι πως είναι αδύνατον να σου συμβαίνει αυτό. Είναι αδύνατον να έγινε αυτό από μόνο του. Είναι αδύνατον το παραμύθι σου να πήρε φωτιά από μόνο του. Και έχεις δίκιο σε αυτό. Δεν πήρε φωτιά από μόνο του. Εκείνο το λεπτό που γύρισες το κεφάλι σου, κάποιος του πέταξε ένα σπίρτο αναμμένο, και όλα όσα εσύ έγραφες εκεί μέσα πήραν φωτιά. Φωτιά στα όνειρα σου. Φωτιά στην ζωή σου. Και εσύ τι κάνεις τώρα; Τι κάνεις που το παραμύθι σου δεν υπάρχει πια; Τι κάνεις τώρα που κάποιος γελάει εις βάρος σου;
Θα σου πω εγώ! Θα σταθείς στο ύψος σου, θα σκουπίσεις τα δάκρυα από τα μάτια σου, θα μαζέψεις τις στάχτες, θα τις πετάξεις και σιγά σιγά θα αρχίσεις να γράφεις το επόμενο μυθιστόρημα. Μην προσπαθήσεις να γράψεiς ξανά το ίδιο, γιατί όπως είδες δεν σου βγήκε. Όμως ποια είμαι εγώ που θα σου πει τι να κάνεις; Είμαι κάποια, που δεν θέλει να την πατήσεις ξανά. Γιατί θα το δεις! Πάλι στάχτη θα γίνει. Αφού δεν σου βγαίνει, άστο καλύτερα. Κρίμα δεν είναι να γίνεται στάχτη ξανά και ξανά ; Κρίμα δεν είναι να σπαταλάς τον χρόνο σου για το τίποτα ; Βέβαια , εσύ ξέρεις καλύτερα τι αξίζει τον χρόνο σου. Όμως εγώ θέλω να σου πω ένα πράγμα, το οποίο θέλω να το θυμάσαι και ύστερα θα σε αφήσω να το δουλέψεις λίγο με εσένα. Αυτό που θέλω να σου πω είναι, πως κανένας και τίποτα δεν αξίζει τα δάκρυα σου. Και αν κάτι σε κάτι να κλαις, τότε σίγουρα δεν είναι για εσένα. Για εμάς είναι μόνο, ότι μας κάνει να χαμογελάμε, διότι όπως είχα πει κάποτε, κάποιοι κάνουν τα πάντα για να κλέψουν το χαμόγελο από το πρόσωπο μας, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν τα πάντα για να μας το δημιουργήσουν. Πρόσεξε λοιπόν, ποια κατηγορία ανθρώπου θα επιλέξεις

Διαβάστε επίσης  Ο έρωτας στα χρόνια της μιζέριας
Advertisements
Ad 14

Ονομάζομαι Ζωή Τζιότζιου και είμαι φοιτήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολούμαι με τον χορό και την αρθρογραφία. Είμαι ανήσυχο πνεύμα και στόχος μου είναι να εξελίσσομαι διαρκώς. Η αρθρογραφία για μένα, είναι ο τρόπος έκφρασής μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι