Thess Del Food: «Καλό φαγητό είναι το φαγητό που ικανοποιεί τις αισθήσεις, γευστικά αλλά και οπτικά πολλές φορές»

Ο Θάνος Ρουμπής & η Ευγενία Ευθυμιάδου μιλάνε στο Maxmag για το food blog Thess Del Food

Ο Θάνος Ρουμπής και η Ευγενία Ευθυμιάδου λάτρεις και οι δύο του καλού φαγητού και της γευσιγνωσίας δημιούργησαν πριν έξι χρόνια το γαστρονομικό blog Thessaloniki Delicious Food ή αλλιώς Thess Del Food. Τα επαγγελματικά τους προφίλ που έχουν άμεση σχέση με τον γεωπονικό χώρο και την εμπορία τροφίμων σε συνδυασμό με την λατρεία τους για το ποιοτικό φαγητό ενίσχυσαν το κίνητρό τους για τη δημιουργία του blog. Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν ο Θάνος και η Ευγενία δημιουργούν γαστρονομικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων και στο site τους. Κομβικό σημείο στη μέχρι σήμερα πορεία του Thess Del Food ανάμεσα σε άλλα ήταν η συμμετοχή τους σε βιβλίο που εκδόθηκε στην Αμερική και αφορά την ελληνική γαστρονομία και η ομιλία τους στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι Thess Del Food, Θάνος Ρουμπής και η Ευγενία Ευθυμιάδου, δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά να μας μιλήσουν στο Maxmag για το πως ξεκίνησε η ιδέα του food blog και για τη Θεσσαλονίκη ως γαστρονομικό προορισμό. Επιπλέον, μιλάνε για τις επιλογές που υπάρχουν στη πόλη καθώς και για τα επόμενα σχέδια τους.

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Αντωνίου

Καλώς ήλθατε στο Maxmag, για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες του Maxmag, θέλετε να μας συστηθείτε;

Ο περισσότερος κόσμος μας γνωρίζει ως Thess Del food ή αλλιώς Thessaloniki’s Delicious Food. Είμαστε λοιπόν η Ευγενία Ευθυμιάδου και ο Θάνος Ρουμπής, οι δημιουργοί του Οδηγού Εστίασης Thess Del food, που εδώ και 6 χρόνια δίνει ιδέες εξόδου για εστιατόρια και σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πως ξεκίνησε το Thess Del Food;

Ο Θάνος εδώ και πολλά χρόνια δημοσίευε στα προσωπικά προφίλ στα social media, τα εστιατόρια που επισκεπτόμασταν στις οικογενειακές εξόδους και οι φίλοι μας, ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες κυρίως για τα νέα εστιατόρια που επισκεπτόμασταν. Έτσι αντιληφθήκαμε το ενδιαφέρον του κοινού για το περιεχόμενο αυτό και η δημιουργία του blog ήρθε σαν συνέπεια όλων των παραπάνω.

Τρίγωνα Πανοράματος και κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ορισμένες από τις επιλογές που έχει η πόλη.

Τι σημαίνει για εσάς καλό φαγητό; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που το αναδεικνύουν;

Καλό φαγητό είναι το φαγητό που ικανοποιεί τις αισθήσεις, γευστικά αλλά και οπτικά πολλές φορές. Για πολλούς ανθρώπους  το καλό φαγητό ταυτίζεται με το φαγητό που τους θυμίζει τις γεύσεις που έχουν συνηθίσει από το σπίτι τους. Έτσι οι προϋποθέσεις που το αναδεικνύουν ποικίλουν. Για εμάς, πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι πρώτες ύλες, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα αλλά και το service του εστιατορίου, που συμβάλει καθοριστικά στην εικόνα και στην εντύπωση που σχηματίζεται για ένα εστιατόριο και ως συνέπεια για την κουζίνα του.

Αν συγκρίνουμε το φαγητό της Θεσσαλονίκης με αυτό της Αθήνας, τι είναι αυτό που λείπει από την πόλη σε σχέση με την πρωτεύουσα;

Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται διαρκώς γαστρονομικά και το κοινό της πόλης συνεχώς εξασκείται στο να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Το μόνο που λείπει από τη Θεσσαλονίκη είναι το πλήθος των εστιατορίων, μια και η Αθήνα λόγω του μεγέθους της υπερέχει στον τομέα αυτόν. Επίσης αυτό που θα λέγαμε ότι σίγουρα λείπει από την πόλη είναι βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Διαβάστε επίσης  Μανώλης Κλώναρης: "Η σκηνοθεσία ήταν ένα κομμάτι που το έζησα πολύ καλά, το θαύμασα"

Η Θεσσαλονίκη θεωρείται ως ο καλύτερος γαστρονομικός προορισμός και ο παράδεισος των καλοφαγάδων. Επιπλέον, η Βρετανική εφημερίδα Guardian σε πρόσφατο δημοσίευμα της εκθειάζει τη γαστρονομία της πόλης. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης πραγματικά εκθειάζεται κατά καιρούς από τα διεθνή έντυπα και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον μια και η πόλη έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας. Η εξωστρέφεια φορέων, παραγόντων, επιχειρηματιών ενισχύει την προβολή της πόλης. Η Θεσσαλονίκη όντως θεωρείται γαστρονομικός προορισμός λόγω των επιλογών που προσφέρει, των προσιτών τιμών στην εστίαση αλλά και των νέων μαγαζιών με πρωτότυπα project που συνεχώς δημιουργούνται.

Advertising

Έχετε δυναμική παρουσία στα social media προτείνοντας στους ακόλουθους σας άπειρες επιλογές για φαγητό από πρωινό και brunch μέχρι βραδινό. Ποιες είναι οι δικές σας νούμερο ένα επιλογές για κάθε περίσταση;

Για πρωινό θα επιλέγαμε πολίτικο πεϊνιρλί με σουτζούκι στις «Πίτες της Πόλης», για Brunch θα πηγαίναμε στο «Ανφάν Γκατέ στο Τελλόγλειο», για μεσημεριανό θα επιλέγαμε «Το Μανιτάρι», για ψάρι με θέα θάλασσα πάμε «Μαϊάμι» και για κρέας στο «Tzaki ‘Ho» στον Χορτιάτη. Ακόμη, για burger στο «Black Dagger», για πίτσα και pasta στο «Da Leonardo Cucina Italiana», για τσουρέκι στο «Αρτοποιείο Ιωάννη Τουρλή», για street food στο «Thess Bao» και για γλυκά στο Ζαχαροπλαστείο «Δροσσά» στη Θέρμη.

Με ποιο γνώμονα επιλέγετε τα εστιατόρια τα οποία θα επισκεφθείτε;

Επιλέγουμε εστιατόρια που έχουν ανοίξει πρόσφατα και θέλουμε να δοκιμάσουμε τα πιάτα τους αλλά και εστιατόρια αγαπημένα, τα οποία δεν τα γνωρίζει το ευρύ κοινό ή τα ξαναθυμάται μέσα από τη σελίδα μας. Το σίγουρο είναι ότι τα εστιατόρια, που παρουσιάζουμε στο Thess Del Food, αποκτούν πολλούς νέους επισκέπτες, που επιθυμούν να βιώσουν και οι ίδιοι τη γαστρονομική εμπειρία και αυτό μας ενθουσιάζει.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον γαστρονομικό τουρισμό; Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος μία χώρα;

Ο γαστρονομικός τουρισμός δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις τοπικές κουζίνες, τα κρασιά, τα αποστάγματα, τα εδέσματα και μέσω όλων αυτών, να εξοικειωθούν με ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που επισκέπτονται. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος μια χώρα διότι προσφέρει μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία, όπου ο επισκέπτης γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, που σχετίζονται με τα παραδοσιακά προϊόντα και την γαστρονομική της ταυτότητα.

Advertising

Αν ένας τουρίστας έρθει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει δοκιμάσει ποτέ του ελληνικό φαγητό, τι θα του προτείνατε να δοκιμάσει και ποια σημεία της πόλης να επισκεφτεί για να απολαύσει αυτές τις γεύσεις;

Δεν υπάρχει τουρίστας που να μην ενθουσιάζεται με το φαγητό της Θεσσαλονίκης. Αρχικά θα πρέπει να δοκιμάσει μπουγάτσα αλλά και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Θα ενθουσιαστεί αν δοκιμάσει τα φημισμένα μας σουτζουκάκια και τα συνοδεύσει με μπουγιουρντί, τυρί φέτα δηλαδή ψημένο με πιπεριά και ντομάτα. Αν κινείται στο κέντρο μπορεί να επισκεφτεί τα διάσημα Τρίγωνα Ελενίδη αλλά και την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο, όπου μπορεί να απολαύσει πολλά παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά προϊόντα. Εννοείται ότι επιβάλλεται επίσκεψη στα Λαδάδικα, την πλατεία Άθωνος, στο Καπάνι αλλά και στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο σφύζει από ζωή και γευστικές απολαύσεις!

Διαβάστε επίσης  Μιχάλης Γούτης: "Το Πορτραίτο" ενός συνθέτη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές εκθέσεις και φεστιβάλ γευσιγνωσίας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείτε ότι οι φορείς της πόλης θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το κομμάτι προκειμένου να την αναδείξουν;

Αναμφισβήτητα οι φορείς θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα των εκθέσεων και των φεστιβάλ μια και αποτελούν πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης. Επιπλέον, οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουν και αγαπούν τις εκδηλώσεις αυτές, διότι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να γνωρίζουν τους φορείς της εστίασης της πόλης. Φεστιβάλ όπως το Thessaloniki Street Food Festival, το Beer Fest, το Burger Fest είναι μερικά από αγαπημένα της πόλης. Σημαντική είναι και η συμβολή Εκθέσεων όπως οι Detrop και Oenos, οι οποίες πραγματοποιούνται στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε κοινό και επαγγελματίες της εστίασης.

Η vegetarian κουζίνα και κυρίως η vegan αποκτάει όλο και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν μέρη στη Θεσσαλονίκη για τους λάτρεις του είδους;

Υπάρχουν ελάχιστα μέρη που σερβίρουν αμιγώς Vegan και την Vegetarian κουζίνα. Παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην πόλη μας το Vegan Life Festival, όπου παραβρεθήκαμε και ομολογουμένως ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο όσον αφορά την οργάνωση αλλά και την προσέλευση του κοινού, γεγονός που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη τάση έχει ανοδική πορεία. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πως τα περισσότερα εστιατόρια εντάσσουν στο μενού τους ορισμένα vegan ή vegetarian πιάτα, έτσι ώστε να καλύπτουν το συγκεκριμένο κοινό.

Advertising

Οι Έλληνες προτιμούμε ακόμα το παραδοσιακό φαγητό ή πλέον στρεφόμαστε προς πιο μοντέρνες επιλογές;

Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν το παραδοσιακό φαγητό. Οι νεότεροι, ως επί τω πλείστων, έχουν στραφεί σε περισσότερο μοντέρνες επιλογές όπως για παράδειγμα τα pancakes ή τα burgers, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν παραδοσιακά πιάτα στη σύγχρονη εκδοχή τους εκτελεσμένα με σύγχρονες τεχνικές. Σε αυτήν την κατηγορία οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ανήκουμε και εμείς, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και τις μοντέρνες επιλογές.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν … και το κρασί συνήθως συντροφεύει τα γεύματά μας. Ποιες οι σκέψεις σας πάνω σε αυτό;

Το κρασί είναι ένας πολύτιμος συνοδοιπόρος των γαστρονομικών απολαύσεων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το πόσο δημοφιλή είναι τα food & wine pairings, όπου δοκιμάζουμε συνδυασμούς κρασιού και φαγητού, ανακαλύπτοντας τους αγαπημένους μας. Επιπλέον, τα επισκέψιμα οινοποιεία αλλά και οι εκθέσεις που αφορούν το κρασί έχουν αυξηθεί. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις που έχουν δημοτικό αστικό αμπελώνα και το κρασί που εμφιαλώνεται, η «Γοργόνα», πωλείται με στόχο συγκέντρωση εσόδων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης  PAGAN: «Μια καλλιτεχνική κίνηση που τείνει να φέρνει κοντά τις τέχνες»

Μετά την επέλαση της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, υπάρχει πλέον έδαφος στη Θεσσαλονίκη για καινούργια μαγαζιά στην εστίαση;

Πάντα υπάρχει έδαφος για καινούργια μαγαζιά απλά οι κινήσεις των επιχειρηματιών πρέπει να είναι προσεκτικές και στοχευμένες, ύστερα από ενδελεχή παρατήρηση, χαρτογράφηση της αγοράς αλλά και των διεθνών τάσεων. Επίσης, θα προτείναμε να πραγματοποιείται έρευνα αναγκών των καταναλωτών και σωστή τιμολόγηση. Από την εμπειρία μας αυτά τα 6 χρόνια, που αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της εστίασης μέσω των συζητήσεών μας με επιχειρηματίες, το δύσκολο δεν είναι να ανοίξεις ένα νέο μαγαζί αλλά να το διατηρήσεις και να είναι κερδοφόρο.

Advertising

Τι θα συμβουλεύατε όσους αγαπούν το καλό φαγητό και θέλουν να ασχοληθούν με το food blogging;

Θα συμβουλεύαμε όσους αγαπούν το καλό φαγητό να μη διστάζουν να δοκιμάζουν και να είναι δεκτικοί σε νέες τάσεις, δίχως κακοπροαίρετη, επικριτική διάθεση. Να εξασκούν την γευστική τους παλέτα και να μη διστάζουν να συζητούν με τους μάγειρες και τους εστιάτορες και για να μαθαίνουν λεπτομέρειες σχετικά στη φιλοσοφία των πιάτων, τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές. Όσον αφορά το food blogging, θα μπορούσαμε να πούμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι είναι μια υπέροχη αλλά παχυντική συνήθεια, όποτε ας το ξανασκεφτούν…

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα επόμενα σχέδιά μας, είναι να εμπλουτίσουμε το site μας με περισσότερα άρθρα και να αποτελέσει έναν πλήρη οδηγό εστίασης, όπου θα μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει γρήγορα και εύκολα το μαγαζί που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεσή του. Επίσης, θα ήταν υπέροχο αν συνεχίζαμε τo Podcast μας αλλά και τη στήλη μας «Οι προτάσεις του Thess Del Food» στην εκπομπή «Καθέκαστα», της Χριστίνας Κανατάκη στην Δημοτική Τηλεόραση TV100. Πέρα από όλα τα παραπάνω, στόχος είναι το Thess Del Food, να αποτελεί έναν ενωτικό παράγοντα για εμάς, καθώς είναι μια ομαδική δουλειά που έχει γίνει πλέον για εμάς οικογενειακή υπόθεση.


Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Θάνο Ρουμπή και τη κυρία Ευγενία Ευθυμιάδου για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Advertising

 

Μπορείτε να βρείτε το Thess Del Food στα ακόλουθα social media:

Site: thessdelfood.gr

Instagram

Tiktok

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη