Παραολυμπιακοί Αγώνες 2016: Η ελληνική αποστολή

παρ αγωνες

Με την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο να πέφτει, η ελληνική αποστολή κέρδισε 6 μετάλλια κάνοντας παράλληλα αξιομνημόνευτες προσπάθειες και αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Σειρά πλέον παίρνουν οι εξίσου σημαντικοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο όπου οι Έλληνες αθλητές είναι έτοιμοι να συναγωνιστούν αλλά και να κερδίσουν τους καλύτερους αθλητές στην Γη στα αγωνίσματά τους. Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από 54 αθλητές(41 άνδρες,13 γυναίκες) και εκπροσωπεί την χώρα μας σε σύνολο 11 αθλήματα(τα περισσότερα σε σύνολο από το 2004 όπου και είμασταν οικοδεσπότες). Αρχηγός Αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), Γιώργος Φουντουλάκης και υπαρχηγός το μέλος της ΕΠΕ, Αναστασία Γκούφα. Παρακάτω θα δούμε τους κορυφαίους Έλληνες παραολυμπιακούς αθλητές και γενικότερα το αντιπροσωπευτικό μας σύνολο.

  • Γρηγόρης Πολυχρονίδης(Μπότσια)

polychronidisΟ Γρηγόρης Πολυχρονίδης επιλέχθηκε ως σημαιοφόρος από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την τελετή έναρξης καθώς αποτελεί μια από τις πιο καταξιωμένες φιγούρες στο άθλημά του και κύρια πηγή ελληνικών επιτυχιών. Το ιστορικό του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες μιλάει από μόνο του: 1η  θέση ζευγάρια BC3  (Λονδίνο), 2η  θέση ατομικό BC3  (Πεκίνο), 5η  θέση ατομικό BC3 (Λονδίνο), 6η  θέση ατομικό BC3  (Αθήνα), 7η  θέση ζευγάρια BC3  (Πεκίνο). Όπως δήλωσε και ο ίδιος «Είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει ένας αθλητής. Να κρατάει τη σημαία της πατρίδας του και να οδηγεί στο στάδιο την υπόλοιπη ελληνική αποστολή. Ταυτόχρονα δείχνει και την αναγνώριση της προσπάθειας και των θυσιών που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα θα είναι μια εμπειρία ζωής και φαντάζομαι ότι τα αισθήματα που θα νοιώσω κρατώντας την ελληνική σημαία, θα είναι απερίγραπτα».

  • Χαράλαμπος Ταϊγανίδης(Κολύμβηση)
Διαβάστε επίσης  Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιός είσαι

 

tAIGANIDIS_S

Advertisements
Ad 14

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για αυτόν τον αθλητή. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης είναι ίσως ο πιο επιτυχημένους Έλληνας κολυμβητής στην ιστορία του αθλήματος. Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 6(!!!) μετάλλια σε μια Παραολυμπιάδα καθιστώντας τον εαυτό του μια αστείρευτη πηγή διακρίσεων. Η Παραολυμπιακή καριέρα του ξεκίνησε το 2004 στην Αθήνα όπου και κατάφερε να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου 2 φορές στα 100 μέτρα ύπτιο και πεταλούδα αντίστοιχα. Το αποκορύφωμα της καριέρας του όμως ήρθε στο Πεκίνο. Από πού να ξεκινήσουμε, 2 χρυσά στα 100 μέτρα ελεύθερο και ύπτιο, 3 ασημένια στα 50 μέτρα ελεύθερο, στα 100 μέτρα πεταλούδα και στα 200 μέτρα μικτή ατομική και 1 χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο ήταν ο εκπληκτικός απολογισμός του. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο οι επιτυχίες μιλάνε από μόνες τους.

  • Αριστείδης Μακροδημήτρης(Κολύμβηση)

makrodimitris_kolymvisi_091

Ο Έλληνας κολυμβητής είχε την πιο επιτυχημένη παρουσία Έλληνα αθλητή στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, κατακτώντας σύνολο 3 μετάλλια(καταφέρνοντας να γίνει ο σημαιοφόρος της αποστολής στην τελετή λήξης) ενώ ευελπιστεί να επαναλάβει την τεράστια επιτυχία του και στους φετινούς Αγώνες του Ρίο. Στους πρώτους του Αγώνες(2012), κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο της κατηγορίας S2 και το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ και στα 100μ ελεύθερο της ίδιας κατηγορίας. Ο ίδιος ο αθλητής δήλωσε, « Κρατάω το μυαλό μου χαμηλά, γιατί έχει γίνει πολύ δύσκολος ο ανταγωνισμός για να έχουμε όπως είπα τα ίδια αποτελέσματα όπως στο Λονδίνο».

  • Παύλος Μάμαλος(Άρση Βαρών σε Πάγκο)
Διαβάστε επίσης  Euroleague 2016-17: Το προφίλ των διεκδικητών

mamalos

Ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος αρσιβαρίστες στον κόσμο, ο δύο φορές κάτοχος μεταλλίου σε Παραολυμπιακούς Αγώνες Παύλος Μάμαλος ταξιδεύει στο Ρίο με στόχο το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Για τον Παύλο δεν υπάρχει ταβάνι στην απόδοσή του και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Χάλκινος παραολυμπιονίκης στο Λονδίνο και ασημένιος στο Πεκίνο του λείπει το χρυσό για να θεωρηθεί ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά είναι και Παγκόσμιο Πρωταθλητής κάνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ στο Ντουμπάι σηκώνοντας 244 κιλά.

  • Γιώργος Καπελλάκης(Κολύμβηση)

hj

Άλλος ένας πολυνίκης Έλληνας κολυμβητής είναι ο Γιώργος Καπελλάκης. Πηγαίνοντας στο Ρίο με τις αποσκευές του γεμάτες μετάλλια, ο Έλληνας πρωταθλητής σκοπεύει να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι ανήκει στην ελίτ του κολυμβητικού κόσμου. Αποκορύφωμα της καριέρας του αποτελούν τα τρία μετάλλια στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου(χρυσό-50 μέτρα ελεύθερο, ασημένιο, 100 μέτρα ελεύθερο, χάλκινο 200 μέτρα ελεύθερο).

Είναι γεγονός πως –λανθασμένα-οι Παραολυμπιακοί δεν θα λάβουν την προσοχή που τους αρμόζει, ούτε θα έχουν πολλές τηλεοπτικές καλύψεις ούτε φέτος. Η Ελλάδα όμως κάθε 4 χρόνια βρίσκεται εκεί και αποδίδει και φέρνει πολλές επιτυχίες και αυτοί οι πρωταθλητές εντός και εκτός γηπέδων που λέγονται Παραολυμπιονίκες είναι άξιοι χιλίων συγχαρητηρίων.

Παρακάτω βλέπουμε την πλήρη αποστολή της Ελλάδας στους Αγώνες του Ρίο.

 

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡIΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Στέφανος Διαμαντής

 

AΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ

Δημήτρης Μπακοχρήστος

Παύλος Μάμαλος

Πασχάλης Κουλούμογλου

Νικόλαος Γκουντάνης

Κώστας Δήμου

 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Βασίλειος Χριστοφόρου

Θεόδωρος Αλεξάς

Αργύρης Νοτάρογλου

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χρυσούλα Αντωνιάδου

Σεμιχά Ριζάογλου

Αλεξάνδρα Αλκιστης Γκιάτη-Σταματοπούλου

Μαρία Καλπακίδου

Διαβάστε επίσης  Mayweather vs McGregor ή αλλιώς ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας της χρονιάς

Αντώνης Τσαπατάκης

Δημοσθένης Μιχαλετζάκης

Αριστείδης Μακροδημήτρης

Δημήτριος Καρυπίδης

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης

Χρήστος Αλέξανδρος Ταμπαξής

Ιωάννης Κωστάκης

Γιώργος Σφαλτός

Παναγιώτης Χριστάκης

Γιώργος Καπελλάκης

Κωνσταντίνος Καραούζας

 

ΜΠΟΤΣΙΑ

Γρηγόρης Πολυχρονίδης

Αθλητής Συνοδός – Director: Αικατερίνη Πατρώνη

Νικόλαος Πανανός

Αθλητής Συνοδός – Director: Ανδρέας Κεραμιδάς

Άννα Ντέντα

Αθλητής Συνοδός – Director: Χριστίνα Ντέντα

Παναγιώτης Προκόπης Σουλάνης

Αθλητής Συνοδός – Director: Ελένη Καλογεροπούλου

Χρυσή Μόρφη-Μέτζου

 

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος

Παναγιώτης Τριανταφύλλου

Βασίλης Ντούνης

 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Αδαμαντία Χαλκιαδάκη

Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Αργυρώ Μηλάκη

Αθανάσιος Μπαράκας

Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Κώστας Τρουλινός

Παρασκευή (Βούλα) Καντζά

Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Βασιλική Βούτζαλη

 

ΣΤΙΒΟΣ

Δήμητρα Κοροκίδα

Ανθή Λιάγκου

Βαλασία Κυργιοβανάκη

Ζωή Μαντούδη

Εμμανουήλ Στεφανουδάκης

Σε Τζον Φερνάντες

Δημήτρης Σενικίδης

Δημήτρης Ζησίδης

Ευστράτιος Νικολαΐδης

Νικόλαος Γονιός

Ευάγγελος Καναβός

Αθανάσιος Κωνσταντινίδης

Μιχάλης Σεΐτης

Χρήστος Καπέλλας

Γεώργιος Κωστάκης

Χρήστος Κουτούλιας

 

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Βαγγέλης Κακοσαίος

 

ΤΖΟΥΝΤΟ

Θεόκλητος (Κλήμης) Παπαχρήστος

Βάλε στη ζωή σου αυτά που σε γεμίζουν. Δες πολλές ταινίες, άκου μουσική συνέχεια, υποστήριξε την ομάδα σου, βγες με τους φίλους σου. Βολιώτης, προσπαθεί να βγάλει τη Δημοσιογραφία, θα με βρεις στο Maxmag, αλλιώς θα είμαι κάπου βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας ατέλειωτες Marvel θεωρίες και γεγονότα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και