Μαρία Τσάκωνα: “Με την θέληση μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!”

Η Μαρία Τσάκωνα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Λόγω ενός ατυχήματος στην γέννα, η Μαρία Τσάκωνα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε και δεν το έβαλε κάτω. Η Μαρία Τσάκωνα ξεκίνησε το κολύμπι περίπου στα 2μισι, ενώ στα 7  συμμετείχε στον πρώτο της αγώνα.

Πλέον η Μαρία Τσάκωνα είναι μία καταξιωμένη αθλήτρια στην κολύμβηση.  Η Μαρία Τσάκωνα συμμετείχε στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο, ενώ το καλοκαίρι θα συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Μαδέρα.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για εσάς;

Είμαι 22 χρονών, μένω στην Θεσσαλονίκη, από μικρή βρίσκομαι σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγο ατυχήματος στην γέννα, ασχολούμαι με την κολύμβηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού από πολύ μικρή ηλικία, όπου οι μεγαλύτερες μου διακρίσεις είναι τα 13 Παγκόσμια μετάλλια- 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα- σε διοργανώσεις junior-κάτω των 23 ετών και ένα αργυρό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών και η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο όπου κατέκτησα την 10η και την 11η θέση! 

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την κολύμβηση; Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε αγωνιστικά με αυτό;

Ξεκίνησα να κολυμπάω από πολύ μικρή ηλικία λόγο θεραπευτικού σκοπού, περίπου από 2μισι χρονών. 7 χρονών πήγα στον πρώτο μου αγώνα και 10 στο πρώτο μου παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Τσεχία, όπου είχα κατακτήσει την 3η θέση και με είχε βραβεύσει η IWAS παγκόσμια ομοσπονδία junior ως την πιο υποσχόμενη αθλήτρια!

Οι γονείς σας σας απέτρεψαν ποτέ από το να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό; Είχαν ίσως κάποιους ενδοιασμούς;

Όχι, ίσα-ίσα! Οι γονείς μου με παρότρυναν σε αυτό και με στήριξαν πολύ, όπως και έκαναν πολλές θυσίες για να φτάσω σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι αν δεν ήταν αυτοί δεν θα είχα καταφέρει σχεδόν τίποτα!

Έχετε δεχτεί ποτέ κάποιο bullying στο σχολείο είτε σε μικρότερη είτε σε μεγαλύτερη ηλικία;

Όχι, δεν έχω δεχθεί κάποιο bullying. Από μικρή πήγαινα σε δημόσιο σχολείο και είχα πολλές παρέες, από όσο θυμάμαι δεν μου έχουν φερθεί σαν να είμαι κάτι το διαφορετικό ποτέ και στο σχολείο π.χ. πάντα ”συμβιβαζόντουσαν” τα παιδιά με την ”αναπηρία” μου ακόμα και στα παιχνίδια που παίζανε! Θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι είμαι πολύ τυχερή!  

Το καλοκαίρι συμμετείχατε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Θα θέλατε να μας περιγράψετε την εμπειρία σας;

Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, κάτι μοναδικό! Ήταν η πρώτη μου ολυμπιάδα, ακριβώς όπως την είχα στο μυαλό μου, ενώ έχω πάει σε πολλούς επίσημους αγώνες στο εξωτερικό, παρόλο που υπήρχαν τα μέτρα λόγω της πανδημίας είναι μία εμπειρία που εύχομαι να την ζήσει κάθε αθλητής!!

Διαβάστε επίσης  Χαρίκλεια Ντερμανάκη: Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες
Advertising

 
Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες ή εμπόδια κατά την διάρκεια των προπονήσεων σας; Πώς καταφέρατε να ξεπεράσετε τα εμπόδια αυτά;

Γενικά όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν πολλά εμπόδια, τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, αλλά και πιο πριν υπήρχαν διάφορα προβλήματα π.χ. μία χρονιά θυμάμαι δεν υπήρχε κλειστό κολυμβητήριο και όλο τον χρόνο κάναμε προπονήσεις σε εξωτερική πισίνα, αλλά πάντα τα ξεπερνάμε μαζί με τον προπονητή μου Γιάννη Μαχίλη!!

Πόσο βοηθάει το κράτος την ελληνική αποστολή στους αγώνες;

Βοηθάει όσο μπορεί! Ειδικά στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετοί αγώνες στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν οι αθλητές και κυρίως νέοι αθλητές να πιάσουν κάποια όρια, ή και για να μπουν στην ελληνική αποστολή. Οπότε αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε αγώνες στο εξωτερικό με δικά μας έξοδα πολλές φορές.

Λόγω του Covid-19 ήταν αισθητή η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες. Πιστεύετε ότι αυτό σας επηρέασε;

Δεν με επηρέασε καθόλου! 

Οι περισσότερες προπονήσεις σας για τους Παραολυμπιακούς έγιναν την περίοδο του κορονοϊού. Πόσο διαφορετικό ήταν το πρόγραμμά σας σε σχέση με πριν; Υπήρχαν πράγματα που άλλαξαν στην καθημερινότητά σας, σε ότι αφορά τις προπονήσεις;

Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολη η πρώτη χρονιά της καραντίνας επειδή είχαμε κάνει μία παύση από προπονήσεις έναν μήνα και κάτι μέρες όπου ήταν και η μεγαλύτερη παύση που έχω κάνει ποτέ, λόγω κλειστών κολυμβητηρίων. Αλλά σιγά σιγά βρήκαμε πάλι την φόρμα μας! 

Advertising

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Συμμετέχετε σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα κολύμβησης;

Ο επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου θα γίνει στη Μαδέρα το καλοκαίρι! Αλλά μέχρι τότε αναμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα με τον covid-19.

Πώς είναι η ζωή με κινητικά προβλήματα σε μία χώρα που οι υποδομές δεν θα λέγαμε ότι είναι και οι καλύτερες; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να κάνετε μία βόλτα;

Ναι σίγουρα δεν είμαστε και η καλύτερη χώρα με υποδομές για άτομα με αναπηρία, αλλά εγώ προσωπικά δεν δυσκολεύομαι να πάω τις βόλτες μου! Βρίσκω μέρη που θα μου είναι πιο εύκολα και αν δεν μπορώ να πάω κάπου ζητάω βοήθεια απο κάποιον και βλέπω ότι υπάρχει πολύς πρόθυμος κόσμος! Πάντα βοηθάνε! Υπάρχουν βέβαια και τα προβλήματα με τις ράμπες και με το ότι δεν βρίσκεις εύκολα προσβάσιμες τουαλέτες στα μαγαζιά!

Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εσάς;

Ίσως αν υπήρχε περισσότερη ενσυναίσθηση και ίσως αν έδειχναν από μικρά στα παιδιά ότι υπάρχουν και αυτά τα άτομα, πιστεύω θα ήταν και πιο εύκολο να σκεφτεί κάποιος π.χ. πριν παρκάρει στο αναπηρικό το πάρκινγκ ή μπροστά από μια ράμπα ότι μπορεί να εμποδίσει κάποιον να πάει στο σπίτι του ή στην δουλειά του.

Τέλος, τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα παιδί που ξεκινάει τώρα τον αθλητισμό; Και πολύ περισσότερο σε ένα παιδί ΑΜΕΑ;

Για εμένα όλα τα παιδιά είναι ίδια, θα έλεγα ότι ο αθλητισμός σου διαμορφώνει τον χαρακτήρα και την πειθαρχία! Μπορεί να έχει πολλές νίκες αλλά για να έρθει η νίκη σίγουρα θα υπάρξουν και πολλές ήττες! Να μην τα παρατάνε! Και ότι με την θέληση μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! 

Διαβάστε επίσης  Μαλού Λαρσινού: "Χρειάζεται να έχεις αγάπη για την ζωή και πάθος με το well – being!"
Advertising

Την Μαρία Τσάκωνα θα την βρείτε και στο Instagram: https://www.instagram.com/mariatsakonaa/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητικές δεξιότητες: Γνωστικοί προβλεπτικοί παράγοντες

Το παρόν άρθρο Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τα βιβλία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το διάβασμα και τα βιβλία μπορεί