Σήμερα στο maxmag έχω την τιμή να συνομιλώ με μια εκπληκτική γυναίκα,τη Χρυσή Μόρφη-Μέτζου. Εκτός από πρωταθλήτρια και μέλος της Εθνικής Ομάδας Μπότσια, έχει υπάρξει πρωταθλήτρια και μέλος Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ.
Σπούδασε Αγγλική φιλολογία, διοίκηση επιχειρήσεων & πληροφορική. Επίσης έχει κάνει θεωρητικές σπουδές στη μουσική και είναι πτυχιούχος πιάνου. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας και ΜΜΕ. Λατρεύει τις ταξιδιωτικές περιπέτειες (αν και φοβάται τα αεροπλάνα), την μουσική και την ζωγραφική. Αγαπά την αλληλεπίδραση με τα παιδιά, για αυτό συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις ενημέρωσης και εξοικείωσης με την διαφορετικότητα σε σχολεία.
Η Χρυσή Μόρφη – Μέτζου είναι Παραολυμπιονίκης του ΡΙΟ 2016. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές της. Έχει υπάρξει πρωταθλήτρια κολύμβησης στην κατηγορία S3 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το άθλημα του Μπότσια, με προπονητή τον ομοσπονδιακό Γεώργιο Τζίμα. Αποτελεί βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας Μπότσια στην κατηγορία BC4 από το 2014 μέχρι σήμερα. Eπίσης, είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια Μπότσια που προκρίθηκε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (κατηγορία Ατομικό BC4) καθώς κανείς αθλητής ή αθλήτρια στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Είστε η πρώτη Ελληνίδα που εξασφάλισε πρόκριση σε ατομικό αγώνισμα. Στο Ρίο κατακτήσετε την 16 θέση στο ατομικό ΒC4 Μπότσια και μας κάνατε υπερήφανους. Πώς αισθανθήκατε;
Μέχρι σήμερα είμαι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια μπότσια που προκρίθηκε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία Ατομικό BC4, καθώς κανείς αθλητής ή αθλήτρια στα χρονικά του αθλήματος στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Αν και πέρασαν 3 χρόνια από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μου φαίνεται σαν χθες. Η εμπειρία ήταν απίστευτη και όχι μόνο αγωνιστικά.
Το να εκπροσωπώ την χώρα μου φορώντας το εθνόσημο είναι η ύψιστη τιμή. Θυμάμαι την στιγμή που μαζί με την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα διέσχιζα την είσοδο στο θρυλικό Εστάντιο ντο Μαρακανά για την τελετή έναρξης των αγώνων, την ρυθμική μουσική σάμπα, το χειροκρότημα, τους απίστευτους εθελοντές, τους καταπληκτικούς θεατές, τους Καριόκας! Απερίγραπτο συναίσθημα, νιώθω ευγνώμων και υπερήφανη που το έζησα.
Τι είναι το Μπότσια; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το άθλημα;
Το Μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα για αθλητές με κινητική αναπηρία που απαιτεί καλό έλεγχο των μυών, αυτοσυγκέντρωση και στρατηγική. Αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, είναι το τρίτο πιο δημοφιλές παραολυμπιακό άθλημα.
Παίζεται σε κλειστό γήπεδο με μπάλες και διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων. Όλα τα αγωνίσματα είναι μικτά, δηλαδή άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται μαζί. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο αθλητής να ρίξει τις μπάλες του όσο το δυνατόν πιο κοντά στην λευκή μπάλα-στόχο. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των παικτών από τη λευκή μπάλα – στόχο και δίνει ένα πόντο για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη λευκή μπάλα – στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με τους περισσότερους πόντους είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος αθλητής για να είναι καλός στο μπότσια;
Επειδή είναι ένα άθλημα τακτικής ένας καλός αθλητής Μπότσια θα πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να σκέφτεται διαρκώς νέα σενάρια στρατηγικής κατά την διάρκεια του ματς. Επίσης πρέπει να είναι συγκεντρωμένος, ήρεμος ώστε να παίρνει και να εκτελεί τις κατάλληλες αποφάσεις. Ο συντονισμός, η ακρίβεια και ο καλός έλεγχος των μυών είναι το κλειδί για καλές επιδόσεις και για αυτό θεωρώ ότι το Μπότσια είναι ένα άθλημα που αν και οι κανόνες του είναι απλοί, χρειάζεται χρόνος και πολύωρες προπονήσεις για να κατακτηθεί.
Ποιος είναι ο στόχος του Μπότσια;
Ο στόχος του Μπότσια εκτός από προφανής (όπως όλα τα αθλήματα έτσι και το Μπότσια προσφέρει κοινωνικοποίηση, σωματικά και ψυχικά οφέλη, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, διασκέδαση) έχει μια διακριτική λεπτομέρεια: απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με βαριά κινητική αναπηρία, που δύσκολα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες. Οι αθλητές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις σωματικές τους δυνατότητες και έχουν βοηθητικό εξοπλισμό ή βοηθό όπου προβλέπεται. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο στόχος του Μπότσια είναι να μην αποκλείει κανένα ανάπηρο αθλητή και όλοι να συμμετέχουν ασχέτως των κινητικών περιορισμών τους. Είναι αποκλειστικά παραολυμπιακό άθλημα.
Ποιες είναι οι διακρίσεις σας διεθνές και εθνικό επίπεδο;
Από τις πρώτες συμμετοχές μου στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μπότσια μέχρι και σήμερα, διακρίνομαι τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο (κατηγορία BC4 Ατομικό και Ζευγάρια) κατακτώντας κάθε χρόνο μετάλλια.
Σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις είναι η 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπότσια το 2014, η 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2015, η 4η θέση στα Ευρωπαϊκά Όπεν του 2017 και 2019 και η 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Όπεν το 2018 στα ζευγάρια BC4.
Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπότσια 2019 αναδείχτηκα ως 2η καλύτερη αθλήτρια της διοργάνωσης και 12η στη μικτή κατάταξη (κατηγορία BC4 ατομικό). Το 2016 συμμετείχα στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στην κατηγορία Ατομικό BC4.
Αυτή τη στιγμή είμαι 12η αθλήτρια στο κόσμο, 5η αθλήτρια στην Ευρώπη και νο 50 στην παγκόσμια μικτή κατάταξη αθλητών.
Προπονητής μου είναι ο Γ. Τζίμας και σύλλογος μου ο Α.Σ.Α.Χ Παιανίας.
Έχετε βοήθεια από την πολιτεία;
Νομίζω ότι μαντεύετε την απάντησή μου.
Η πολιτεία είναι σχεδόν απούσα αλλά και όταν μπορεί να βοηθήσει συχνά μας ταλαιπωρεί με την ανοργανωσιά και την γραφειοκρατία της.
Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες γενικά, όμως είμαστε ακόμα πίσω σε θέματα κοινωνικής προστασίας, ποιοτικής διαβίωσης και προσβασιμότητας.
Ειδικά στο αθλητικό κομμάτι, η πλειοψηφία των αθλητικών σωματείων ατόμων με αναπηρία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης. Αν λοιπόν η πολιτεία δεν στηρίξει σήμερα αυτούς που ασχολούνται με τον μαζικό αθλητισμό, δεν θα μπορέσει αύριο να τροφοδοτηθεί με νέα ταλέντα ο πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου.
Καθημερνά αντιμετωπίζω τεράστιες δυσκολίες τόσο στην κάλυψη των εξόδων των προπονήσεων μου, της μετακίνησης μου, της ανανέωσης του αθλητικού εξοπλισμού μου και της συμμετοχής μου σε καθοριστικής σημασίας διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις αφού δεν λαμβάνω καμία οικονομική βοήθεια.
Ξέρετε είναι ωραίες οι φιέστες, οι βραβεύσεις, οι φωτογραφήσεις, τα μπράβο στους αθλητές ΑμεΑ, αλλά όταν τα φώτα σβήσουν έρχεται μπροστά μας η δύσκολη πραγματικότητα.
Ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου των ΑμεΑ είναι δαπανηρός και οι χορηγίες σχεδόν ανύπαρκτες. Συνεπώς χωρίς την οικονομική υποστήριξη ενός χορηγού οι προσπάθειες μου είναι αναποτελεσματικές και ημιτελείς.
Ευτυχώς το εμπόδιο της εύρεσης προσβάσιμου γηπέδου για τις ατομικές μου προπονήσεις έχει λυθεί χάρη στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Επίσης ευχαριστώ από καρδιάς τον σύλλογο μου MDA Hellas – Σωματείο Νευρομυϊκών Παθήσεων που μοιράζεται τα όνειρά μου και στέκεται δίπλα μου.
Η αγάπη σας για τον αθλητισμό πόσο τονώνει το ηθικό σας και τη ζωή σας;
Μεγάλωσα σε μία αθλητική οικογένεια και έτσι πάντα οι αθλητικές δραστηριότητες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ανατροφής μου. Όταν έγινε η διάγνωση της μυϊκής δυστροφίας (μιας εκφυλιστικής νόσου) στην αρχή της εφηβείας μου, ήταν ένα σοκ για όλους. Όμως μέσα από αυτή τη δοκιμασία κατάλαβα ότι η αναπηρία μου είναι ένα χαρακτηριστικό μου, μπορούσα να συνεχίσω όλες τις δραστηριότητες μου με τον δικό μου τρόπο. Απλώς η διαδικασία ήταν αβέβαιη και δύσκολη, αφού ήθελα χρόνο για να προσαρμοστώ στις νέες δυνατότητες μου.
Όσοι με ξέρουν λένε ότι δεν το βάζω κάτω εύκολα. Γιατί δεν θέλω να χάνω χρόνο με τα πως και τα γιατί.
Ως σήμερα έχω δοκιμάσει πολλά σπορ (ποδηλασία, αγωνιστική κολύμβηση, χειμερινό σκι, ιππασία κλπ.) και πάντα νιώθω την ίδια ικανοποίηση, χαρά, αυτοπεποίθηση που νιώθουν όλοι όσοι αθλούνται, άλλωστε τα οφέλη είναι ίδια.
Ειδικά ο αναπηρικός πρωταθλητισμός για μένα αποτελεί ένα σπουδαίο σκοπό που με τροφοδοτεί με κίνητρα ψυχικής και σωματικής αυτοβελτίωσης, άρει τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσω της ανάδειξης θετικών προτύπων και ενδυναμώνει την αποδοχή της διαφορετικότητας μου.
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που είναι δίπλα σας και θα θέλατε να ευχαριστήσετε;
Οι άνθρωποι οι οποίοι στέκονται πάντα δίπλα μου σε κάθε δυσκολία, που με στηρίζουν ακόμα και αν διαφωνούν ή δεν με καταλαβαίνουν είναι οι γονείς μου. Με έμαθαν να ζω «με λογισμό και μ’ όνειρο». Όσα ευχαριστώ και να τους πω δεν φτάνουν.
Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του maxmag;
Τους ευχαριστώ που θέλησαν να με γνωρίσουν διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη και το maxmag για την φιλοξενία.
Μπορείτε να περιγράψετε τη Χρυσή Μόρφη-Μέτζου με πέντε μόνο επίθετα;
Επίμονη, υπομονετική, ευαίσθητη, ρεαλίστρια αλλά και ονειροπόλα.
Ευχαριστούμε πολύ την Χρυσή Μόρφη-Μέτζου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
Σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις:
• 2016 Paralympic Games, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία: 16η θέση (Κατηγορία: Ατομικό BC4)
• 2014 Boccia World Championship Beijing, Κίνα: 5η θέση (Κατηγορία: Ζευγάρια BC4)
• 2015 Boccia European Team and Pairs Championships, Surrey Αγγλία: 6η θέση (Κατηγορία: Ζευγάρια BC4)
• 2015 European Continental Cup Boccia, Καταλονία: 7η θέση (Κατηγορία: Ζευγάρια BC4)
• 2017 European Cup St. Cugat, Ισπανία: 4η θέση (Κατηγορία: Ζευγάρια BC4)
• 2017 European Championship Pavoa, Πορτογαλία: 8η θέση (Κατηγορία: Ζευγάρια BC4)
Σημαντικότερες εθνικές διακρίσεις:
• Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μπότσια (Ατομικό BC4)
o 2016 2η θέση και Ασημένιο Μετάλλιο
o 2018, 2017, 2012 3η θέση και Χάλκινο Μετάλλιο
o 2018 1η θέση και Χρυσό Μετάλλιο στην Ετήσια Ημερίδα Μπότσια
• Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μπότσια (Ζευγάρια BC4)
o 2014, 2011, 2009 1η θέση και Χρυσό Μετάλλιο
o 2018, 2017, 2015 2η θέση και Ασημένιο Μετάλλιο
o 2013, 2012, 2010 3η θέση και Χάλκινο Μετάλλιο
Χρυσή Μόρφη-Μέτζου: “Εκτός από την εξέλιξη μου ως αθλήτρια διεθνούς επιπέδου, είναι σημαντικό για μένα να επικοινωνήσω τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι»”