Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό από τις 3 έως και τις 13 Νοεμβρίου και το Maxmag θα είναι εκεί. Για άλλη μια χρονιά θα προσφέρει σε όσους παρευρεθούν πληθώρα ταινιών (σύνολο 221) με έντονο το ελληνικό κινηματογραφικό στοιχείο. Τι είναι όμως ακριβώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το 1960 μια ομάδα διανοούμενων στην Θεσσαλονίκη υπό την καθοδήγηση του Παύλου Ζάννα δημιούργησε την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και με την υποστήριξη της Δ.Ε.Θ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέχρι και το 1991. Από το 1992 το Φεστιβάλ μετά από προσπάθειες χρόνων αποκτά διεθνή χαρακτήρα και στα επόμενα χρόνια αποκτά κύρος και αναγνώριση στο εκτός Ελλάδας κοινό, ενώ σήμερα έχει φτάσει να θεωρείται από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κινηματογραφικά δρώμενα.
Το Φεστιβάλ πλέον αποτελείται από τα εξής τμήματα:
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών, με πρώτες και δεύτερες παραγωγές νέων σκηνοθετών από την παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή.
- Ματιές στα Βαλκάνια, με μια επιλογή των σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών της χρονιάς. Ταυτόχρονα γίνεται αφιέρωμα σε έναν βαλκανικό σκηνοθέτη και δίνεται ένα βραβείο 2000 ευρώ στην πιο δημοφιλή μεγάλου μήκους ταινία της χρονιάς.
- Ελληνικό Τμήμα, με την παρουσίαση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς τόσο στο κοινό όσο και σε επαγγελματίες προσκεκλημένους του χώρου.
- Ανοιχτοί Ορίζοντες, με μια επιλογή των πιο πρωτοποριακών και ανεξάρτητων φωνών του παγκόσμιου κινηματογραφικού τοπίου.
Επίσης για άλλη μια χρονιά θα βρούμε τα τμήματα Εκτός Συναγωνισμού, Ειδικές Προβολές αλλά και Αφιερώματα.
Ένα από τα σημεία αναφοράς και του φετινού Φεστιβάλ θα είναι η λειτουργία της έκθεσης «Agora» (5-12 Νοεμβρίου) που για πρώτη φορά θα παραδώσει το βραβείο Lab Projects του Eurimages με έπαθλο αξίας 50.000 ευρώ.
Σε κάθε Φεστιβάλ υπάρχουν αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και κινηματογραφικούς παράγοντες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, κάποια από τα ονόματα είναι αυτά: Pedro Almodovar, Jules Dassin, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τζον Κασσαβέτης, Παντελής Βούλγαρης.
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ και φέτος θα φιλοξενηθεί σε 6 αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα εκτός από τις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ στην πλατεία Αριστοτέλους ταινίες θα προβληθούν και στις αίθουσες ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ και ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ της ανανεωμένης Προβλήτας Α του Λιμανιού Θεσσαλονίκης.
Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με την ταινία Paterson του μεγάλου ανεξάρτητου σκηνοθέτη Jim Jarmusch που παρουσιάζει την ζωή του Paterson (Adam Driver) -που ζει στην πόλη… Paterson- ενός οδηγού λεωφορείου με μεγάλη ποιητική ικανότητα και της γυναίκας του (Golshifte Farahani) μιας φιλόδοξης κιθαρίστριας.
Η αυλαία τώρα θα πέσει στις 13 με την ταινία «Η χορεύτρια» (La Danseuse) που παρουσιάζει την καριέρα της χορεύτριας Marie-Louise Fuller (Soko) που ξεχώρισε για την πρωτοτυπία και την τεχνική της στον χορό. Αξίζει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην πρωταγωνίστρια Soko που μετά από μια καριέρα στην μουσική περνάει στον κινηματογράφο και αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα που έχει να επιδείξει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος.
Εκτός από τις δύο ταινίες που θα ανοίξουν και θα κλείσουν το Φεστιβάλ παρακάτω θα βρείτε έναν ενδεικτικό αριθμό από ταινίες που «έρχονται» στις αίθουσες με την μεγαλύτερη φήμη και ανυπομονησία:
The Stopover (Coulin Brothers), The Happiest Day in the Life of Olli Maki (Juho Kuosmanen), Transfiguration (Michael O’Shea), The Salesman (Asghar Farhadi), A Quiet Passion (Terrence Davis), The Unknown Girl (Dardenne brothers), Swiss Amy Man (Daniel Kwan-Daniel Scheinert), The Student/Le Disciple (Kirill Serebrennikov), Clash (Mohammed Diab).
Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου
Όπως τονίσαμε παραπάνω το φετινό Φεστιβάλ θα έχει έντονο το ελληνικό περιεχόμενο με 26 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και 27 μικρού μήκους να προβάλλονται στην Θεσσαλονίκη. Από τις μεγάλου μήκους οι 15 θα αποτελέσουν πρεμιέρα ενώ οι υπόλοιπες 11 έχουν ήδη προβληθεί σε αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Οι 26 αυτές είναι:
Πρεμιέρες
Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη του Κώστα Ζάππα, Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου, Έτερος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια, Η ιστορία της πράσινης γραμμής του Πανίκκου Χρυσάνθου, Κοινός Τόπος της Πέννυς Μπούσκα, Νήμα του The Boy, Ξα μου της Κλειώς Φανουράκη, Όντως φιλιούνται; του Γιάννη Κορρέ, Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη, Το αγόρι στη γέφυρα του Πέτρου Χαραλάμπους, Istanbul Story (Μια ιστορία της Πόλης) της Φωτεινής Σισκοπούλου, Park της Σοφίας Εξάρχου, 42 δευτερόλεπτα ευτυχίας της Χριστίνας Κάλλας, Joe Cinque’s Consolation του Σωτήρη Δονούκου και Tracktown των Τζέρεμι Τάισερ και Αλέξι Πάπας
Ήδη στις αίθουσες
Ένας άλλος κόσμος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Ευτυχία του Χρήστου Πυθαρά, Η πόλη της σιωπής της Άντζελας Ισμαήλου, Καύση του Στράτου Τζίτζη, Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη, Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη, Πέντρο Νούλα του Κάρολου Ζωναρά, Ρισάλτο του Βασίλη Βαφέα, Nocturne του Κωνσταντή Φραγκόπουλου, Short Fuse των Κώστα Σκύφτα και Ανδρέα Λαμπρόπουλου, Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Πηγή: cnn.gr)
Αφιερώματα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τόσο στα πλαίσια του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια όσο και γενικότερα, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει αφιερώματα σε τρείς σκηνοθέτες σημαντικούς στους κόλπους του κινηματογραφικού κόσμου.
Ματιές στα Βαλκάνια
Όσοι πάνε στο Φεστιβάλ θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν(και δεν πρέπει να χάσουν) την πλήρη ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον τούρκο σκηνοθέτη Zeki Demirkubuz διάσημο για την πρωτοτυπία και μεγαλύτερου εκπροσώπου του ανεξάρτητου τουρκικού κινηματογράφου.
Άλλα δύο αφιερώματα θα γίνουν στον ανατρεπτικό Γάλλο σκηνοθέτη Φιλίπ Γκραντριέ αλλά και στον αγαπημένο Αργεντίνο σκηνοθέτη Leonardo Fabio.
Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπόσχεται για άλλη μια χρονιά να ευχαριστήσει τους σινεφίλ και μη που θα γεμίσουν τις αίθουσες της Θεσσαλονίκης. Το Maxmag θα είναι εκεί, εσείς;