4 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη για βιβλιοφάγους

Οι περισσότεροι αναζητώντας ποικιλία στις βιβλιογραφικές μας αναζητήσεις, ανατρέχουμε σε μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων για περισσότερη σιγουριά. Για καλή μας τύχη όμως, στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μερικά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, τα οποία προσφέρουν πληθώρα βιβλίων, περιοδικών, επιστημονικών συγγραμμάτων και πολυμέσων σε εξαιρετικές τιμές, ιδανικές για όσους θέλουν να «βουτήξουν» με περισσή ορμή στον κόσμο των βιβλίων αλλά διαθέτουν και μερικές ιδιαιτερότητες καθιστώντας τα ακόμη πιο ξεχωριστά στις προτιμήσεις του κοινού μαγεύοντας κάθε επισκέπτη και ιδίως, κάθε βιβλιόφιλο.

Μερικά δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ άλλα είναι πιο σύγχρονα με έναν όμως κοινό σκοπό: Να στηρίξουν νέους συγγραφείς αλλά και να εισάγουν ολοένα και περισσότερους στον σαγηνευτικό κόσμο της ανάγνωσης και της τέχνης χαρίζοντας στον επισκέπτη μέσω της ανεξάρτητης υπόστασης τους μια ζεστασιά αντίστοιχη ενός καλογραμμένου βιβλίου. Είσαι στην πόλη; Σημείωσε ονόματα, διευθύνσεις, τίτλους βιβλίων και ξεκίνα τη αναζήτηση!

 

 ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Ένα από τα πιο γνωστά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της πόλης, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες διαθέτουν μερικούς από τους πιο απαραίτητους τίτλους βιβλίων που πρέπει ο καθένας να διατηρεί στη βιβλιοθήκη του ενώ το ύψος των κατάμεστων βιβλιοθηκών του συναρπάζει οποιονδήποτε το επισκέπτεται. Πέρα από τίτλους ψυχολογίας, πολιτικής, λογοτεχνίας και πολλών ακόμα άλλων, διαθέτει περιοδικά και εφημερίδες φιλοξενώντας κατά καιρούς και μικρά βιβλίο-αφιερώματα βάσει της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα το Black History, όπου σε ένα μικρό τραπέζι μπορούσε κανείς να βρει από εφημερίδες μέχρι και μια ολοκαίνουργια έκδοση του «Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια» της Harper Lee. Επιπρόσθετα, λειτουργεί και ως καφέ όπου στα μικρά τραπεζάκια που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη βιτρίνα του, μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ ή τη μπύρα του σε έναν από τους πιο εναλλακτικούς και πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου. Και αν χρειάζεται κάποιο παραπάνω δέλεαρ για να το επισκεφθεί κανείς, αξίζει να αναφερθεί πως σε όλα τα βιβλία γίνεται πάντα μια έκπτωση από 10 έως 30% στη αρχική τιμή.

Διαβάστε επίσης  Βιβλιοσυντροφιές για τους λάτρεις του Διαβάσματος
Πηγή Εικόνας: www.tfcmagazine.com

Θα τους βρείτε:

Αλεξάνδρου Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη

ΒΙΒΛΙΟ…ΒΑΡΔΙΑ

Η βόλτα στην πλατεία Ναυαρίνου είναι μια διαδρομή που κάθε φοιτητής, κάτοικος της πόλης ή επισκέπτης θα πραγματοποιήσει στην Θεσσαλονίκη. Κάπου στα μισά, θα συναντήσει ένα μικρό stand με βιβλία και την είσοδο στο ανεξάρτητο, μικρό και εκπτωτικό βιβλιοπωλείο που ονομάζεται «Βιβλιοβάρδια». Εδώ και χρόνια δεσπόζει στον πολυσύχναστο αυτό δρόμο έχοντας φανατικό κοινό αλλά κερδίζοντας και τις εντυπώσεις των επισκεπτών που θα το επισκεφθούν έστω σε μια και μοναδική επίσκεψη στην πόλη. Πέρα από βιβλία διαφορετικών εκδοτικών οίκων που φιλοξενεί, έχει και τις δικές της εκδόσεις με τίτλους και συλλογές μερικών από τους πιο κλασικούς συγγραφείς όλων των εποχών όπως ο Nietzsche, o Orwell, o Kafka κ.α. Σχεδόν σε όλα υπάρχουν εκπτωτικές τιμές ενώ υπάρχει ολόκληρη κατηγορία ξενόγλωσσης λογοτεχνίας και επιστημονικών βιβλίων, θεατρικών συγγραμμάτων και μυθιστορημάτων. Τι καλύτερο από μια επίσκεψη λοιπόν σε ένα από τα κατεξοχήν όμορφα και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία του κέντρου;

ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία
Πηγή Εικόνας: thedegenerateprotectorate.wordpress.com

 

Θα τους βρείτε:

Δημητρίου Γούναρη 28, Θεσσαλονίκη και στο Facebook: @vivliovardia

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Στην ίδια μεριά του δρόμου, συναντούμε ένα ακόμη ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον με το γεμάτο βιβλία σταντ στα αριστερά της εισόδου του. Το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985 και κέρδισε την αγάπη του κόσμου χάρη στις ποικίλες εκδόσεις του αλλά και τον συνδυασμό της τόσο γλυκιάς μυρωδιάς ξύλου και βιβλίου στο εσωτερικό του που χαράζεται στη μνήμη κάθε επισκέπτη. Το «Κεντρί» φιλοξενεί βιβλία φιλοσοφίας, ιστορίας, πολιτικής, ποίησης και μυθοπλασίας ξένων και Ελλήνων συγγραφέων αλλά και περιοδικά κάθε εκδοτικού οίκου, ελευθεριακές εκδόσεις που διανέμονται δωρεάν είτε αντί μικρού αντιτίμου, free press και ημερολόγια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν και τις δικές τους εκδόσεις στηρίζοντας συγγραφείς και ποιητές της προτίμησης τους. Εάν έχει καλό καιρό, ίσως σας κεράσουν και ένα καφέ με αντάλλαγμα μια όμορφη συζήτηση αφότου όμως δείτε πως τελικά σε έναν τόσο μικρό χώρο μπορούν τελικά να χωρέσουν τόσοι κόσμοι που ζητούν εξερεύνηση.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Splinters στο Θέατρο Τ, για τις 12/2
ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία
Πηγή Εικόνας: www.facebook.com/tokentribooks

 

Θα τους βρείτε:

Δημητρίου Γούναρη 22, Θεσσαλονίκη και στο Facebook: @tokentribooks

ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ ΒΙΒΛΙΟΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ

Το συγκεκριμένο ανεξάρτητο μαγαζί βρίσκεται σε ένα υπόγειο στην Ναυαρίνου πάνω από το ύψος της Τσιμισκή και είναι ένας μικρός θησαυρός για όσους αναζητούν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο μέσω της μουσικής, των βιβλίων και των ταινιών. Ελάχιστοι τοίχοι του μαγαζιού δεν έχουν κάποιο βιβλίο, περιοδικό, βινύλιο, CD, DVD και κασέτα να τα διακοσμεί ενώ πολύ πιθανόν να βρείτε τίτλους έργων που δεν βρίσκονται πλέον εύκολα. Ο ιδιοκτήτης θα είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει ενώ επίσης, μπορείτε να φέρετε τα δικά σας βιβλία, περιοδικά, CD, DVD προς πώληση. Από κόμιξ μέχρι και δίσκους, μην επισκεφθείτε το συγκεκριμένο μαγαζί εάν δεν μπορείτε να διαθέσετε πολύ χρόνο καθώς όχι απλώς θα χρειαστεί πολύ για να το εξερευνήσετε αλλά και μόνο η αναζήτηση για συγκεκριμένα πράγματα θα σας παρασύρει σε ολοένα και περισσότερη εξερεύνηση. Α και, θυμάστε εκείνη την ταινία του David Lynch που δεν μπορούσατε να τη βρείτε online; Πιθανότατα την έχει.

ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία
Πηγή Εικόνας: www.facebook.com

Θα τους βρείτε:

Δημητρίου Γούναρη 12, Θεσσαλονίκη 

 

Μπροστά στις αντιξοότητες που γέννησε η κρίση των τελευταίων ετών και με ευγενή άμιλλα, όσοι διέθεταν ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ορμώμενοι από την δική τους αγάπη για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γραφή αλλά και τη λογοτεχνία, επένδυσαν στη δύναμη τους μέσω των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων τους φροντίζοντας η πόρτα προς τον μαγικό κόσμο της τέχνης και της ανάγνωσης να παραμείνει ανοιχτή για όλους, τόσο σαν δίοδος διαφυγής αλλά και ως μέσο καλλιέργειας και ανύψωσης του πνεύματος και του πολιτισμού, χρήσιμο όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί να μην τους δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία;

Διαβάστε επίσης  Οι πιο λαχταριστές διευθύνσεις για τυρόπιτα στην Αθήνα

Βρίσκομαι διαρκώς σε μια διαδικασία μόνιμης εξερεύνησης. Άλλωστε, το να διασχίζεις τη ζωή με μια μόνιμη, σταθερή ταχύτητα απλά σε κάνει να βαριέσαι το ταξίδι. Ζω μεταξύ πόλεων, βιβλίων, μουσικής, σκέψεων και τετραδίων, όμως όλα έχουν κοινό σημείο το αντίδοτο μου στη ζωή, την τέχνη. Είσαι στο κατάλληλο σημείο, enjoy the ride!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού