Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) στα παιδιά.
Σύμφωνα με μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ΔΕΠΥ.
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ λίγες ή καθόλου ορμόνες, δηλαδή ότι υπολειτουργεί. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς. Συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό με υποθυρεοειδισμό.
Ως πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού παγκόσμια αναφέρεται συχνά η έλλειψη ιωδίου. Μπορεί να προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες. Μπορεί να προκύψει από την κακή λειτουργία του αδένα ή την μερική ή ολική αφαίρεσή του, ως αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με αυξημένο άγχος. Τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα έχουν άμεση επίπτωση στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και τη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Όταν είναι ελαττωμένα παρουσιάζονται μια σειρά δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.
Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη
Όπως αναφέραμε, ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη αυξάνει το ποσοστό κινδύνου ΔΕΠΥ έως και 28%. Υπεύθυνα για τη ΔΕΠΥ θεωρούνται και κάποια γονίδια που ρυθμίζονται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Η έρευνα
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία σχεδόν 330.009 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2016. Οι σχετικές πληροφορίες συλλέγονταν μέχρι και την ηλικία των 17 ετών. Σχεδόν 17.000 παιδιά διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Περίπου 10.000 μέλλουσες μητέρες διαγνώστηκαν με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες βρήκαν μια σημαντική φυλετική διαφορά. Τα ισπανόφωνα παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 45% για ΔΕΠΥ. Συγκριτικά με τον κατά 28% αυξημένο κίνδυνο για τα άλλα παιδιά. Δεν έγινε όμως σαφές γιατί η επίδραση των χαμηλών επιπέδων ορμονών του θυρεοειδούς, ήταν ισχυρότερη για τα ισπανόφωνα παιδιά, και περισσότερο τα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.
Σημειώνεται ακόμη, ότι η μελέτη βρήκε μόνο έναν συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα του θυρεοειδούς και τη ΔΕΠΥ. Και όχι σύνδεση αιτίου-αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του βέλτιστου ελέγχου της υγείας των γυναικών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προκειμένου να αποδειχθεί αν ο έλεγχος και η επακόλουθη θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα ποσοστά ΔΕΠΥ.
Πηγή αρθρου: onmed.gr