Eye tracking: ιχνηλάτηση βλέμματος και αναπηρία

Eye tracking: ιχνηλάτηση βλέμματος και αναπηρία
Eye tracking. Πηγή εικόνας: https://www.tobiidynavox.com/about/about-us/how-eye-tracking-works/

Τι είναι

Η ιχνηλάτηση βλέμματος (eye tracking) είναι μία σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Αποδεσμεύει το χρήστη από την ανάγκη χρήσης του τυπικού ποντικιού, καθώς μπορεί να κινεί το ποντίκι στην οθόνη με τα μάτια. Η ιχνηλάτηση βλέμματος προϋποθέτει μόνο την κίνηση των ματιών και όχι άλλων μυών. Το χαρακτηριστικό της αυτό την καθιστά ιδανική για άτομα με κινητικές δυσκολίες είτε άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Για ποιες περιπτώσεις αναπηρίας είναι κατάλληλη

Τα συστήματα ανίχνευσης του βλέμματος έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα αλλά και για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης, εγκεφαλικής παράλυσης, αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης καθώς και για ανθρώπους που έχουν χάσει την ικανότητα του λόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις παράλυσης, το μάτι είναι το μόνο όργανο που συνδέεται κατευθείαν με τον εγκέφαλο και διατηρεί την ικανότητα της κίνησης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για την ανάπτυξη μίας νέας τεχνολογίας που αξιοποιεί τις κινήσεις του ματιού ως πηγή πληροφοριών,  ώστε να λαμβάνονται από τον υπολογιστή με στόχο την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων.

Δυνατότητες που παρέχει

Η αξία της τεχνολογίας eye tracking αναμφισβήτητη. Οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν πλέον έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια για την επίτευξη της αυτονομίας. Μέσω του λογισμικού και των συσκευών eye tracking μπορούν να επικοινωνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα και να ελέγχουν το περιβάλλον γύρω τους.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Lucy Martin: η πρώτη γυναίκα με αναπηρία που παρουσιάζει δελτίο καιρού στο ΒBC
Ad 14

Με την τεχνολογία Tobii Dynavox, μία μορφή eye tracking που παρέχει η σουηδική εταιρεία Tobii, ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα εργασιών μέσα από τον υπολογιστή.

Η Tobii Dynavox αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τα άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Μέσω της οφθαλμικής τους κίνησης γράφουν στον υπολογιστή αυτό που θέλουν να πουν και ο υπολογιστής μέσω των ειδικών λογισμικών μετατρέπει το κείμενο σε ομιλία. Eξυπηρετεί και την εξ αποστάσεως επικοινωνία καθώς ο χρήστης μπορεί να στείλει e-mail, να συνομιλήσει με μηνύματα μέσω γνωστών εφαρμογών και να στείλει sms. Επίσης, μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια και τους φίλους του μέσω του facebook και του scype.

Η δυνατότητα αυτή τον βοηθάει στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους συνανθρώπους του και αυξάνει το βαθμό αυτονομίας του. Ειδικότερα, ο χρήστης μπορεί να σερφάρει στο διαδίκτυο, να δημιουργήσει έργα τέχνης και να παίξει παιχνίδια. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα ελέγχου των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού όπως της τηλεόρασης, των κλιματιστικών και άλλων, ώστε το άτομο να απολαμβάνει όλα όσα οι συσκευές αυτές προσφέρουν.

Αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η σύγχρονη αυτή τεχνολογία διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Ο χρήστης μπορεί να σπουδάζει και να εργάζεται χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει το eye tracking.

 Eye tracking: ιχνηλάτηση βλέμματος και αναπηρία
Εφαρμογή για ομιλία Πηγή εικόνας: https://www.tobiidynavox.com/products/devices/

Πώς λειτουργεί ο ανιχνευτής

Ο ανιχνευτής βλέμματος λειτουργεί με ειδικό hardware και software. Συγκεκριμένα λειτουργεί με:

Ειδικά σχεδιασμένους αισθητήρες – Τα εξαρτήματά τους έχουν σχεδιαστεί για να συγκροτούν έναν αισθητήρα υψηλής απόδοσης. Αποτελούνται από ειδικά σχεδιασμένους προβολείς, προσαρμοσμένους αισθητήρες εικόνας καθώς και επεξεργαστές με ενσωματωμένους αλγόριθμους.

Διαβάστε επίσης  Η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών αναδεικνύει τα προτερήματά της δυσλεξίας

Προηγμένους αλγόριθμους – Οι αλγόριθμοι είναι ο εγκέφαλος του συστήματος που ερμηνεύει τη ροή εικόνας που δημιουργείται από τους αισθητήρες.

Εφαρμογές προσανατολισμένες στο χρήση –  Ένα έξυπνο στρώμα εφαρμογών προστίθεται ώστε να ενεργοποιεί τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία.

Οφέλη

Η αυτονομία που επιτυγχάνεται μέσα από την τεχνολογία ιχνηλάτησης του βλέμματος αποδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τους ανθρώπους με αναπηρία. Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας τους μέσα από τις δυνατότητες που τους παρέχει για την πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων, σπουδών και εργασίας. Ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Τους προσφέρει την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που δεν θα ήταν εφικτά πριν την εφεύρεσή της. Συνεπώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

This is Eye Tracking (2021). Tobii. Ανακτήθηκε στις 11 – 04 – 2021 από This is eye tracking (tobii.com).

How eye tracking works (2021). Tobiidynavox. Ανακτήθηκε στις 11 – 04 – 2021 από How does eye tracking work? – Tobii Dynavox

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη