Ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα καφέ-μπαρ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε μια στοά της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό παραγγέλνεις μόνο με τη νοηματική γλώσσα, καθώς οι σερβιτόροι είναι κωφοί ή βαρήκοοι. Έτσι, για να παραγγείλεις το αγαπημένο σου ρόφημα αρκεί να το δείξεις στον κατάλογο. Εάν επιθυμείς να πιεις μια μπίρα, θα συνεννοηθείς με τα δάχτυλα, δείχνοντας μικρό ή μεγάλο ποτήρι, ενώ αν είσαι λάτρης του καφέ, θα δείξεις πάλι με τα δάχτυλα την ποσότητα της ζάχαρης που επιθυμείς.

Ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Το ξεχωριστό αυτό καφέ-μπαρ αποτελεί δημιούργημα της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση». Στο κατάστημα εργάζονται 8 κωφά ή βαρήκοα άτομα, ηλικίας 25-35 ετών. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη τους εργασιακή απόπειρα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, κ. Δημήτρης Κουβρούκης, ο οποίος είναι γνώστης της νοηματικής και ασχολείται εδώ και χρόνια με προγράμματα που αφορούν νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Κατόπιν δικής του προσπάθειας, νοικιάστηκαν μέσα στη σκεπαστή αγορά, που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, 15 μαγαζιά και ξεκίνησε η μετατροπή της πλατείας «σε ένα hub κοινωνικής οικονομίας και ίσως ευκαιριών».

«Πήραμε τα μαγαζιά με χαμηλό ενοίκιο και ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο τις εργασίες, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ενώσαμε 3 καταστήματα για να φτιάξουμε το μπαράκι, άλλα τρία για να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο και ακόμη τρία για να φτιάξουμε ένα παλαιοπωλείο. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν προς στιγμή, ως βοηθητικοί χώροι», δηλώνει ο κ. Κουβρούκης, ενώ παράλληλα προσθέτει πως στο καφέ-μπαρ σερβίρονται και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα, στο παντοπωλείο προωθούνται κατά κύριο λόγο τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών, και τέλος, στο παλαιοπωλείο, θα υπάρξει συνεργασία με ένα πρόγραμμα με πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης  Mini-bus για ΑμεΑ φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Εκτός από την εργασιακή ένταξη, παράλληλα συντελείται και κοινωνική ένταξη των εν λόγω ατόμων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα άτομα αυτά ζούσαν σε υπερπροστατευτικά και μη κατάλληλα για την κοινωνικοποίησή τους περιβάλλοντα και δεν ήταν σε θέση να κάνουν ούτε πολύ απλές δουλειές.

Advertisements
Ad 14
Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα καφέ-μπαρ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε μια στοά της Θεσσαλονίκης.
Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Επόμενη Στάση» είναι να συνδράμουν αυτή τους την προσπάθεια ακόμα περισσότερα άτομα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, φοιτητές από προγράμματα Erasmus πραγματοποιούν επισκέψεις στο χώρο τους, που είναι προσβάσιμος είτε από την στοά στη Βασιλέως Ηρακλείου 35-37 είτε από την Ερμού 26. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κουβρούκης, επιθυμία τους είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να απασχολούν 30 εργαζόμενους με αναπηρία και να αναπτύξουν δράσεις με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο.

Πηγή: www.amna.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν