Souls-like games: Οι «κλώνοι» των Dark Souls

27 Ιανουαρίου 2021

Η σειρά βιντεοπαιχνιδιών Dark Souls έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές εκατομμύρια θαυμαστών σε όλον τον κόσμο, με τον πολυσύνθετο, σκοτεινό κόσμο που έχει δημιουργήσει και το πλούσιο lore που κρύβεται πίσω απ’ αυτόν και τους χαρακτήρες του. Είναι ίσως ο ορισμός της σχέσης «αγάπης-μίσους» που δημιουργείται στον παίκτη, καθότι χαρακτηρίζεται από ένα δύσκολο κι απαιτητικό gameplay, το οποίο δε συγχωρεί πολλά λάθη. Η ικανοποίηση που αισθάνεται όμως στο τέλος όταν οι προσπάθειές του τελεσφορούν είναι μοναδική και η συναισθηματική ανταμοιβή μεγάλη.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά η τάση ανεξάρτητων κυρίως εταιριών παραγωγής προς τη δημιουργία παιχνιδιών, τα οποία «πατάνε» πάνω στη φιλοσοφία των Dark Souls και δανείζονται πολλά στοιχεία τους. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί άτυπα ένα νέο είδος με την ονομασία «Souls-like», κι όπως δηλώνει το όνομά του, χαρακτηρίζει τα παιχνίδια εκείνα τα οποία είναι σαν τα Dark Souls. Για τους φανατικούς λάτρεις τής σειράς που δεν τους φτάνουν οι τίτλοι που έχει δημιουργήσει έως τώρα η FromSoftware και ζητάνε κάτι παραπάνω, η παρακάτω λίστα προτείνεται δίχως δεύτερη σκέψη (φυσικά, προτείνεται και σε αυτούς που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με τα DS αλλά θέλουν παρόλα αυτά να δοκιμάσουν την τύχη και τα… νεύρα τους)!

Lords of the Fallen (2014)

Το Lords of the Fallen θεωρείται ένας από τους πρώτους τίτλους, αν όχι ο πρώτος, που μιμήθηκε τα DS και οι επιρροές που βλέπουμε είναι προφανείς σε όλους τους τομείς. Οι κριτικές που έλαβε δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές, κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στο ότι το παιχνίδι δεν έχει να προσφέρει κάτι το καινούριο, μιας που για πολλούς θεωρείται ως το «Dark Souls των φτωχών». Το σύστημα μάχης, οι εχθροί, τα περιβάλλοντα, κατευθείαν μας φέρνουν στο μυαλό τη γνωστή σειρά, σκεπτόμενοι πως πράγματι αποτελεί έναν πιστό κλώνο της. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να διεισδύσετε πάλι σε ένα σκοτεινό, μαγικό κόσμο με απαιτητικούς εχθρούς, είναι πολύ πιθανό πως θα περάσετε αρκετές ευχάριστες ώρες. Να γνωρίζετε όμως πως σε καμία περίπτωση δε θα συναντήσετε εδώ πλούσιο lore και γενικά την πολυδιάστατη φύση που χαρακτηρίζει τα DS.

Δημιουργός: Deck13 Interactive, CI Games, Octopus Games

Εκδότης: Bandai Namco Games, CI Games, Square Enix

Είδος: Action RPG

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4, Xbox One, iOS, Android

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28/10/2014

souls-like-games
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Titan Souls (2015)

Κι ερχόμαστε τώρα σε ένα παιχνίδι που, μπορεί μεν τα μινιμαλιστικά πίξελ-γραφικά και τα όμορφα χρώματα καλοσχεδιασμένων περιβαλλόντων που συναντάμε να μας προδιαθέτουν για μια ευχάριστη εμπειρία, στην πραγματικότητα όμως, το Titan Souls απευθύνεται σε παίκτες με γερά νεύρα! Αν είστε από αυτούς που σας χαρακτηρίζουν οι επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις, το παιχνίδι αυτό θα σας απασχολήσει αρκετά. Ο λόγος; Ένα hit είναι αρκετό για να πεθάνετε, όμως το ίδιο ισχύει και για τα bosses τα οποία αντιμετωπίζετε οπλισμένοι μόνο με το τόξο σας κι ένα βέλος. Μια άλλη πρόκληση του παιχνιδιού, είναι ότι σε κάθε bossfight θα πρέπει να αντιληφθείτε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε τον εχθρό, ο οποίος απαιτεί τέλειο timing. Άξια μνείας η μουσική επένδυση που προσθέτει στο όλο μυστήριο του παιχνιδιού.

Διαβάστε επίσης  «Devil May Cry: Επιστροφή Remasterd»

Δημιουργός: Acid Nerve

Εκδότης: Devolver Digital

Είδος: 2D Action-adventure

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, OS X, PS4, PS Vita, Android

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/4/2015

souls-like-games
Πηγή εικόνας: PC Gamer

Salt and Sanctuary (2016)

Όταν διαβάζω τη φράση «Souls-like games», το μυαλό μου αυτόματα πάει στο Salt and Sanctuary. Είναι ένα 2D Dark Souls που συνδυάζει όμως κι επιρροές από τα Castlevania. Οι λιτοί, γεμάτοι μυστήριο διάλογοι με τα NPCs απαιτούν κι εδώ τη φαντασία και την αντίληψη του παίκτη για την κατανόηση της ιστορίας. Πολλές περιοχές και αντίπαλοι θα παρατηρήσετε πως μοιάζουν πολύ με αυτές από τα DS, δίχως αυτό να συνεπάγεται έλλειψη του δικού τους, προσωπικού χαρακτήρα. Τα γραφικά είναι ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία τού παιχνιδιού, όντας σχεδιασμένα στο χέρι και συνθέτοντας μία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Το πλούσιο gameplay με ποικιλία στα όπλα και τα ξεχωριστά τους movesets, το μεγάλο skill tree και το κλασικό των RPG σύστημα των attributes, θα κρατήσουν το δίχως άλλο στην κορυφή την πόρωσή σας μέχρι το τέλος. Φυσικά, δε χρειάζεται να αναφέρουμε πως ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά υψηλός.

Δημιουργός: Ska Studios

Εκδότης: Ska Studios

Είδος: 2D Action RPG, Platformer

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4, macOS, Linux, PS Vita, Xbox One, Nintendo Switch

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15/3/2016

souls-like-games
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Nioh (2017)

Ιαπωνική κουλτούρα, σαμουράι, σκοτεινά πλάσματα και μπόλικη μαγεία… Το Nioh θεωρείται ως ένας από τους πιο χαρακτηριστούς τίτλους της κατηγορίας των Souls-like games. Αποτελείται όμως από πολλά, ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν απ’ τα DS. Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απαιτητικό καθότι αποτελείται από στοιχεία που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλα παιχνίδια, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των combat stances, τα οποία για να τα συνηθίσει κανείς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα. Απ’ τη στιγμή όμως που εγκλιματιστεί με τη νοοτροπία τού gameplay, το οποίο χαρακτηρίζεται ως fast-paced και μας φέρνει στο μυαλό αυτό του Bloodborne (ξεκάθαρα όσον αφορά την ταχύτητα), η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα κάθε φορά που βγαίνει ζωντανός από κάποιο bossfight, το οποίο πάντοτε χρειάζεται τόνους υπομονής και βεβαίως καλά μελετημένες κινήσεις. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά ήρθε λίγο λιγότερο από χρόνο πριν με το Nioh 2, το οποίο ακολουθεί τη λογική τού πρώτου παιχνιδιού με ενδιαφέρουσες βελτιώσεις και νέα στοιχεία στο σύστημα μάχης.

Διαβάστε επίσης  Εισαγωγή στο Shin Megami Tensei

Δημιουργός: Team Ninja

Εκδότης: Sony Interactive Entertainment, Koei Tecmo,

Είδος: Action RPG, Hack ‘n’ Slash

Πλατφόρμες: PS4, Microsoft Windows

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7/2/2017

souls-like-games
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

The Surge (2017)

Απ’ την εταιρία παραγωγής τού Lords of the Fallen, το 2017 ήρθε να προστεθεί ένας νέος τίτλος επηρεασμένος από τα DS παιχνίδια, αυτή τη φορά με ένα πολύ διαφορετικό setting. Έχουμε πλέον να κάνουμε με το «sci-fi Dark Souls των φτωχών». Όπως και στο πρώτο Souls-like παιχνίδι τής Deck13 Interactive δε θα δούμε κάτι το πρωτότυπο, πλην της ιδέας τού φουτουριστικού σκηνικού, το οποίο δυστυχώς δεν έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη μαεστρία κι ίσως από ένα σημείο και μετά φανεί σε αρκετούς επαναλαμβανόμενο. Τα bosses είναι μόλις 5 στον αριθμό και οι μάχες συχνά είναι «εκνευριστικές». Παρόλα αυτά, αν θέλετε να δοκιμάσετε απαιτητικές μάχες με φουτουριστικούς εχθρούς σε περιβάλλοντα εμπνευσμένα από το μέλλον, δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Το 2019 μάλιστα κυκλοφόρησε και η συνέχεια τού παιχνιδιού με το The Surge 2.

Δημιουργός: Deck13 Interactive

Εκδότης: Focus Home Interactive

Είδος: Action RPG

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4, Xbox One

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16/5/2017

souls-like-games
Πηγή εικόνας: The Escapist

Death’s Gambit (2018)

Ένα πολύ καλοσχεδιασμένο και σωστά δομημένο παιχνίδι τής κατηγορίας των Souls-like games, είναι το Death’s Gambit. Πρόκειται για ένα δύο διαστάσεων platformer τίτλο με στοιχεία RPG. Η αισθητική του είναι μοναδική και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Οι όμορφα σχεδιασμένες περιοχές, η μη γραμμική εξερεύνησή τους και συχνά η μεταξύ τους σύνδεση (κάτι το οποίο ουκ ολίγες φορές μας έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό στα Souls παιχνίδια), προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Στο κομμάτι τής αφήγησης τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει η DS σειρά, αφού το σενάριο είναι αρκετά πιο ξεκάθαρο και το παρακολουθεί κανείς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τα bossfights είναι πάντοτε εντυπωσιακά, όχι μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό των bosses, αλλά και την τεχνική που απαιτείται κάθε φορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Γενικά, θεωρείται ένα σχεδόν αψεγάδιαστο παιχνίδι τού είδους που μελετάμε και να σημειωθεί πως έχει φτιαχτεί από ένα μικρό, νεοσύστατο στούντιο παραγωγής.

Δημιουργός: White Rabbit

Εκδότης: Adult Swim Games

Είδος: 2D Action RPG, Platformer

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/8/2018

souls-like-games
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Blasphemous (2019)

Σε μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα κινείται το Blasphemous, ένας από τους πιο πρόσφατους και πολύ αγαπητούς τίτλους «κλώνων» των Souls παιχνιδιών. Εδώ θα αντιμετωπίσουμε εχθρούς που έχουν έντονο επάνω τους το γοτθικό/γκροτέσκο στοιχείο, το οποίο γενικά χαρακτηρίζει το στυλ τού παιχνιδιού. Ο συνδυασμός κινήσεων που ξεκλειδώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά περισσότερο οι brutal εκτελέσεις των αντιπάλων εκφρασμένες σε υπέροχα animation, κάνουν το gameplay πολύ απολαυστικό. Ο βαθμός δυσκολίας δε θα μπορούσε να είναι χαμηλός μιας που πρόκειται για παιχνίδι το οποίο βαδίζει στα χνάρια των DS, ενώ παράλληλα απαιτούνται καλά αντανακλασικά και σωστή κατανόηση του μοτίβου κινήσεων των αντιπάλων. Τα πίξελ-γραφικά και οι λεπτομέρειες στο περιβάλλον συνθέτουν ένα πανέμορφο, ανατριχιαστικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  Τo Castlevania γίνεται σειρά στο Netflix

Δημιουργός: The Game Kitchen

Εκδότης: Team17

Είδος: Metroidvania

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, Linux, macOS

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10/9/2019

souls-like-games
Πηγή εικόνας: Online Games

Mortal Shell (2020)

Όταν στο τρέιλερ ενός παιχνιδιού με έκπληξη ακούμε να ηχούν οι Rotting Christ, νομίζω πως αυτό μας προδιαθέτει για πολύ επικές και άγριες καταστάσεις -κι όχι άδικα. Το Mortal Shell οπτικά θυμίζει πολύ τη σειρά των DS όπως και τη γενικότερη φιλοσοφία τους, παρόλα αυτά έχει τη δικιά του προσωπικότητα και θα δούμε αρκετές διαφορές στα mechanics. Το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί από ένα μικρό στούντιο παραγωγής που μετράει μόλις 3 χρόνια ζωής, όμως αυτό που αντικρίζουμε σε καμία περίπτωση δε θεωρείται πρόχειρο ή φθηνή κόπια τής Souls σειράς. Να προστεθεί εδώ πως η τιμή του είναι αρκετά πιο χαμηλή από αυτήν AAA τίτλων, πράγμα το οποίο κάνει ακόμα πιο δελεαστική την αγορά του. Ιδιαίτερα για τους φανς του ελληνικού μπλακ μέταλ συγκροτήματος, το δωρεάν update, Rotting Autumn, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων εναλλακτικό soundtrack με κομμάτια τού συγκροτήματος για τα bossfights, είναι το κερασάκι στην τούρτα που θα απογειώσει τις αισθήσεις.

Δημιουργός: Cold Symmetry

Εκδότης: Playstack

Είδος: Action RPG

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PS4, Xbox One

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18/8/2020

souls-like-games
Πηγή εικόνας: TheXboxHub

Τα υπόλοιπα παιχνίδια τής FromSoftware που ακολουθούν αντίστοιχη φιλοσοφία (Demon’s Souls, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice) δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα, καθότι σε ένα πιο γενικό πλαίσιο ανήκουν κι αυτά στα Souls παιχνίδια, πιο συγκεκριμένα στα Soulsborne. Προτιμήθηκε η παρουσίαση παιχνιδιών άλλων εταιριών, τα περισσότερα από τα οποία όπως είδαμε, πέρα από τα κοινά σημεία που παρουσιάζουν με τη σειρά διαφοροποιούνται αρκετά απ’ αυτήν.

Άλλα άξια αναφοράς παιχνίδια, είναι τα: Hyper Light Drifter (2016), Slain: Back from Hell (2016), Hollow Knight (2017), Dead Cells (2018), Ashen (2018), SINNER: Sacrifice for Redemption (2018), Skautfold: Usurper (2018), Dark Devotion (2019), Minoria (2019), Code Vein (2019), Hellpoint (2020), Bloody Spell (Early Access).

Ζω μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βιβλίων και των video games, γοητευμένη από τις ιστορίες που μου διηγούνται. Ακροβατώ ανάμεσα στα συναισθήματα με τη μουσική. Αποτυπώνω στο χαρτί ή το φακό ό,τι αγγίζει την καρδιά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από