11-11 Memories Retold: Μια αντιπολεμική ιστορία

Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ταινιών όπως και βιντεοπαιχνιδιών. Μάλιστα, μια μεγάλη γκάμα πολύ γνωστών σειρών video games έχει δημιουργηθεί βασισμένη στο ιστορικό, πολεμικό αυτό σκηνικό σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο παίκτης συνήθως καλείται μέσα από μια σειρά αποστολών που πρέπει να βγάλει εις πέρας, να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες δυνάμεις χρησιμοποιώντας πολεμικά μέσα. Θα μπορούσε άραγε, όμως, να υπάρξει ένα παιχνίδι το οποίο να εισαγάγει τον παίκτη στο άγριο και ωμό αυτό φόντο του πολέμου, χωρίς να του δίνει τη δυνατότητα να αρπάξει τα όπλα και να πολεμήσει εναντίον των εχθρών; Η απάντηση είναι ναι και ακούει στο όνομα 11-11 Memories Retold.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2018, δύο μέρες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη συνθήκη ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (11-11-1918), γνωστή ως Armistice Day, κυκλοφόρησε το 11-11 Memories Retold. Το narrative-adventure αυτό παιχνίδι αναπτύχθηκε από τις Digixart και Aardman Animations, με τον Yoan Farnice ως δημιουργό του. Τη δουλειά του Farnice την είχαμε πρωτογνωρίσει στο επιτυχημένο indie game, Valiant Hearts: The Great War, εμπνευσμένο επίσης από τα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο είχε καταφέρει να «λυγίσει» και τις πιο σκληρές καρδιές. Άραγε, η πιο πρόσφατη δουλειά του κατάφερε να μας αγγίξει εξίσου;

11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: Wccftech

Η ιστορία μας ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου του 1916, δύο χρόνια ακριβώς πριν την οριστική λήξη του Α’ Π.Π., μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Ο Καναδός φωτογράφος Harry Lambert αποφασίζει να ακολουθήσει στο πεδίο της μάχης το στρατηγό Barrett εκτελώντας καθήκοντα πολεμικού φωτογράφου, με απώτερο σκοπό να εντυπωσιάσει και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του. Παράλληλα, ο Γερμανός μηχανικός Kurt Waldner αποφασίζει επίσης να αφήσει την ήρεμη ζωή του και ταξιδέψει στο μέτωπο. Στην προσπάθεια να βρει το γιο του, για την τύχη του οποίου κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει κάτι, θα κάνει τα πάντα παίρνοντας ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Η τύχη θα τα φέρει με τέτοιον τρόπο, που οι ζωές των δύο αντρών θα διασταυρωθούν και θα καθοριστούν από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο γεγονός.

Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας είναι δύο απλοί άνθρωποι, οι οποίοι ο καθένας με τον τρόπο του θα παλέψει για το πιο ισχυρό ιδανικό: την αγάπη. Αντιμέτωποι με το βάναυσο πρόσωπο του πολέμου θα βιώσουν τη ματαιότητά του, κάνοντάς μας κι εμάς συμμέτοχους στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αυτής αλήθειας. Υπάρχουν αρκετές στιγμές του παιχνιδιού, όπου ο πόλεμος φαντάζει ένα μακρινό, κακό όνειρο και ανέμελες στιγμές, όπως η μουσική και το τραγούδι, συντροφεύουν τους στρατιώτες και τους κάνουν να ξεχάσουν τη φρικαλεότητα που τους περιμένει· για λίγο όμως. Είναι αυτές οι στιγμές που μας κάνουν να αναρωτηθούμε το λόγο ύπαρξης του πολέμου.

Διαβάστε επίσης  Video games στην παιδική ηλικία: Θετικά και αρνητικά
11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: Otaku Gamers UK

Γιατί να γίνονται πόλεμοι, γιατί να πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι, όταν αυτό που έχει πραγματικά ουσία είναι οι όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε; Ορισμένοι ισχυροί ορίζουν με το έτσι θέλω τον «εχθρό» μας, αναγκάζοντάς μας να τον πολεμήσουμε, ενώ το μόνο που έχουμε ανάγκη να κάνουμε είναι να τον αγκαλιάσουμε και να του δείξουμε πως δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσά μας να μας χωρίζει. Είμαστε όλοι άνθρωποι κι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα της αγάπης, της συντροφικότητας, του παιχνιδιού, του γέλιου, της ίδιας της ζωής.

Μπορεί τα γεγονότα του 11-11 Memories Retold να διαδραματίζονται στην πλειοψηφία τους στο πεδίο της μάχης και μέσα στα χαρακώματα, το λιγότερο όμως που μπορεί να θεωρηθεί το παιχνίδι είναι πολεμικό. Όχι μόνο περνάει πλήθος αντιπολεμικών μηνυμάτων, αλλά παράλληλα αποτελεί έναν ύμνο της δύναμης της φιλίας, της γονεϊκής αγάπης, του αληθινού έρωτα και της ανθρωπιάς. Αρκετές είναι οι φορές που θα συμπάσχουμε με τους δύο πρωταγωνιστές και θα νιώσουμε το βάρος του φορτίου που ο καθένας κουβαλάει. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού μας αφήνει με μια φριχτή αίσθηση απόγνωσης, την οποία έρχονται να σπάσουν εδώ κι εκεί διαλείμματα γαλήνης κι ανάλαφρων στιγμών. Γνωρίζουμε όμως πως αυτά αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα. Ο πόλεμος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: Kinguin

Στο 11-11 Memories Retold ο παίκτης ελέγχει τους δύο πρωταγωνιστές, τον Hurry και τον Kurt, σε τρίτο πρόσωπο. Τις στιγμές που τα δύο αυτά πρόσωπα συναντούνται, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε πότε τον έναν και πότε τον άλλο, προκειμένου να λύσουμε ορισμένους γρίφους οι οποίοι απαιτούν τη συνεργασία τους. Υπάρχουν κάποιες φορές που μπορούμε να ελέγξουμε κι άλλους δύο… χαρακτήρες, το οποίο όμως δε θα το μαρτυρήσουμε εδώ. Η ιστορία εκτυλίσσεται με αφηγηματικό τρόπο απ’ τους πρωταγωνιστές, στους οποίους έχουν δανείσει αριστοτεχνικά τις φωνές τους οι Elijah Wood (Harry Lambert) και Sebastian Koch (Kurt Waldner).

Διαβάστε επίσης  The Crimson Curse: Το πρώτο expansion του Gwent

Ο Kurt θα κληθεί ορισμένες φορές να αλληλεπιδράσει με συσκευές και μηχανήματα, επιλύοντας έτσι απλούς γρίφους, ενώ ο Harry θα τραβήξει φωτογραφίες απ’ το πεδίο της μάχης αλλά κι όχι μόνο. Επιπλέον, θα συναντήσουμε ορισμένα mini games τα οποία προσδίδουν ένα πιο ρεαλιστικό στοιχείο στην κατά βάση interactive αυτήν εμπειρία μας. Για παράδειγμα, ο Harry μπορεί να παίξει με τους στρατιώτες ένα παιχνίδι τράπουλας, ενώ ο Kurt στα γράμματα που στέλνει στην οικογένειά του πίσω στην πατρίδα, έχει τη δυνατότητα επιλογής του ύφους που θα χρησιμοποιήσει απευθυνόμενος στη μικρή του κόρη.

Σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού υπάρχουν collectibles, τα οποία ολοκληρώνουν τις εικόνες ορισμένων αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά τον Α’ Π.Π. Όταν ολοκληρωθούν, ξεκλειδώνεται μια σύντομη περιγραφή τους, μια διαδικασία που είναι μεν προαιρετική, αποτελεί δε ένα άκρως ενδιαφέρον κομμάτι του παιχνιδιού καθώς μας εγκλιματίζει πιο πολύ στην τότε περίοδο και τις συνθήκες του πολέμου. Η εύρεση των collectibles θεωρείται ίσως το πιο απαιτητικό κομμάτι του παιχνιδιού, αφού αυτά είναι πολυάριθμα και δύσκολο στο να εντοπιστούν όλα, ενώ οι γρίφοι απ’ την άλλη σύντομοι κι απλοί.

11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: Gameblog

Στο εικαστικό κομμάτι του παιχνιδιού, ο παίκτης απ’ το πρώτο λεπτό θα βρεθεί προ εκπλήξεως, αντικρίζοντας για πρώτη φορά τo art design του. Ίσως να μην έχουμε ξανασυναντήσει γραφικά τα οποία δεν είναι στάστιμα, αλλά φαίνεται σαν να αποτελούνται από πολλές πινελιές οι οποίες δείχνουν σαν να χορεύουν μπροστά στα μάτια μας. Κάποιες φορές, αυτό μάλλον μπορεί να σταθεί κουραστικό, ιδιαίτερα όταν κάποια λευκά σημεία του ρευστού αυτού «πίνακα ζωγραφικής» μπορεί να παρερμηνευτούν και να μοιάζουν σαν collectibles. Παρόλα αυτά, δε μπορεί κανείς να αρνηθεί την ιδιαιτερότητα αυτή και να μην την εκτιμήσει.

Η συγκεκριμένη επιλογή της τεχνοτροπίας στον εικαστικό τομέα θα μπορούσε να ερμηνευτεί με ένα συμβολικό τρόπο. Στον πόλεμο τα πάντα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη κι όλα είναι αβέβαια. Δε μπορείς να γνωρίζεις για το τι μέλλει να σου φέρει η επόμενη μέρα, καθώς η ρευστότητα των πραγμάτων υπό το ζοφερό βλέμμα του πολέμου είναι ικανή να καταστρέψει τα πάντα στο διάβα της. Τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο, η αβεβαιότητα επισκιάζει όλες τις πτυχές της ζωής και κάτι που άλλοτε ήταν όμορφο και μεγαλειώδες μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς εν ριπή οφθαλμού.

Διαβάστε επίσης  Η Rovio επεκτείνεται στο Λονδίνο
11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: The Guardian

Παρόλα αυτά, η ζωή είναι όμορφη και η ανάγκη του ανθρώπου να κερδίσει ξανά τις σπουδαίες στιγμές που του προσφέρει και δικαιωματικά του ανήκουν, μεγάλη. Δεν έχει από κάτι άλλο να πιαστεί για να σφίξει τα δόντια, να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον πόλεμο και να παλέψει για να έρθουν καλύτερες μέρες, παρά μόνο την ελπίδα. Αυτή είναι το πιο δυνατό του όπλο απ’ όλα, η οποία παρουσιάζεται διάχυτη σε όλο το παιχνίδι. Μπορεί τα πάντα δίπλα του να μαραίνονται και να πεθαίνουν, όμως θα δώσει όλο του το είναι για να τα ζωγραφίσει από την αρχή με τα πιο αισιόδοξα χρώματα. Τα χρώματα της ζωής.

Τη μουσική επένδυση την έχει επιμεληθεί ο συνθέτης Olivier Deriviere, ο οποίος έχει συνθέσει soundtracks αξιόλογων παιχνιδιών, όπως τα Greedfall, A Plague Tale: Innocence, Get Even και Alone in the Dark. Τα ορχηστρικά κομμάτια αποπνέουν συνήθως κάτι το μεγαλειώδες που συνάδει περισσότερο με τη δόξα της μάχης και λιγότερο με την τραγικότητα που βιώνουν οι χαρακτήρες. Αδιαμφισβήτητα, το μουσικό αποτέλεσμα είναι άξιο θαυμασμού, παρόλα αυτά ένιωσα σε αρκετές σκηνές πως μια πιο ήπια μουσική σύνθεση η οποία θα καλλιεργούσε στενάχωρα συναισθήματα στον παίκτη, θα ταίριαζε περισσότερο και θα αντανακλούσε καλύτερα τη φύση του παιχνιδιού.

11-11-memories-retold
Πηγή εικόνας: Gameblog

Το 11-11 Memories Retold διαθέτει επτά εναλλακτικά endings, στα οποία καταλήγει ο παίκτης ύστερα από ορισμένες επιλογές διαλόγων που καλείται να κάνει προς το τέλος. Γενικά, αποτελεί μια σύντομης διάρκειας (4-6 ωρών) ξεχωριστή εμπειρία, ικανή να συγκινήσει και να προβληματίσει τον παίκτη. Ενδεχομένως οι προσδοκίες να ήταν μεγαλύτερες, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα αξιόλογο παιχνίδι-κραυγή προς την άγρια και άδικη φύση του πολέμου.

Ζω μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βιβλίων και των video games, γοητευμένη από τις ιστορίες που μου διηγούνται. Ακροβατώ ανάμεσα στα συναισθήματα με τη μουσική. Αποτυπώνω στο χαρτί ή το φακό ό,τι αγγίζει την καρδιά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού