Αφράτα cookies με κομματάκια σοκολάτας. Θα τολμούσα να πω πως πρόκειται για τα αγαπημένα μπισκότα μικρών και μεγάλων. Αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό για το τσάι, τον καφέ και το γάλα για τους μικρούς – και όχι μόνο – φίλους μας. Για πολλούς μοιάζει δύσκολο να φτιαχτούν, με αποτέλσμα αρκετοί να καταφεύγουν στα έτοιμα. Ωστόσο, σας διαβεβαιώ ότι μπορείτε όλοι να φτιάξετε εύκολα τα δικά σας σπιτικά και λαχταριστά cookies.
Συνταγή για αφράτα cookies με κομματάκια σοκολάτας
Υλικά
- 380 γραμμάρια αλεύρι
- 300 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 2 αυγά
- 8 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 4 γραμμάρια μαγειρική σόδα
- 320 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
- 400 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας
- 3 βανιλίνες ή 10 γραμμάρια εκχύλισμα βανίλιας
- 1 καλή πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για τα cookies, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό. το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σιγά-σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί κάθε φορά, προτού προσθέσουμε πάλι. Όταν ενσωματωθεί όλο το μείγμα από το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή τα δάκρυα σοκολάτας, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή μία σπάτουλα. Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε αντικολλητική λαδόκολλα. Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης των 45 γραμμάρίων περίπου και τα τοποθετούμε στο ταψί, φροντίζοντας να έχουν μία σχετική απόσταση μεταξύ τους περιμετρικά, καθώς θα απλώσουν και θα φουσκώσουν ελαφρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, για περίπου 10-12 λεπτά ανάλογα πάντα με τον κάθε φούρνο.
Tips
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη μέχρι και 24 ώρες στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε όλη την ποσότητα των cookies, μπορούμε να τα πλάσουμε σε μερίδες, να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε και να ψήνουμε όποτε εμείς το επιθυμούμε.
- Αν δεν έχουμε καστανή ζάχαρη, κάνουμε την συνταγή μας κανονικά με ζάχαρη κρυσταλλική ή και μίξη των δύο. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε καστανή ζάχαρη εξαρχής, ώστε τα μπισκότα μας να είναι πιο τραγανά. Επίσης, η καστανή ζάχαρη κατά το ψήσιμο μας δίνει μία ελαφρυά επίγευση καραμέλας.
- Σε περίπτωση που θέλουμε τα cookies μας να είναι σοκολατένια, αφαιρούμε μια ποσότητα των 50-60 γρ. από το αλεύρι και το αντικαθιστούμε με κακάο.
Καλή σας όρεξη!