Χατσαπούρι (Khachapuri)

χατσαπούρι
                                                                                       Πηγή : breadandwine.ge

Το χατσαπούρι (khachapuri) είναι ένα παραδοσιακό γεωργιανό πιάτο, ένα είδος πίτας γεμισμένη με τυρί. Είναι πολύ δημοφιλές στη Γεωργία, τόσο σε εστιατόρια όσο και ως street food. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι, ότι εκ μέρους και μέσω πρωτοβουλίας της Γαστρονομικής Ένωσης της Γεωργίας, η 27η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ως Εθνική Ημέρα χατσαπούρι, ώστε να εορταστεί η αναγνώριση του ως εθνικό πιάτο της χώρας, καθώς και για να προωθηθεί διεθνώς.

Συνταγή για χατσαπούρι

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια γάλα
  • 300 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά (8 γραμμάρια)

Για την γέμιση

  • 250 γραμμάρια φέτα
  • 150 γραμμάρια γκούντα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα

https://maxmag.gr/gastronomia/pita-toy-voskoy-paradosiaki-irlandiki-syntagi/

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά. Σ’ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ωραίο ελαστικό ζυμάρι. Ύστερα καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Εν τω μεταξύ για τη γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε (περίπου όση είναι η επιφάνεια του τηγανιού που θα ψήσουμε τα χατσαπούρι). Βάζουμε γέμιση στη μέση και ενώνουμε τις άκρες, σαν πουγκί. Κατόπιν, το γυρνάμε ανάποδα και το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη. Προσέχουμε ωστόσο να μην είναι πολύ χοντρά γιατί θα φουσκώσουν και κατά το ψήσιμο.

Τέλος, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με μια ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα ένα τα χατσαπούρι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά!

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…