Βαρβάρα (Ασουρέ)

βαρβάρα ή ασουρέ
Πηγή : www.tasteatlas.com

Βαρβάρα ή Ασουρέ, στους Τούρκους γνωστό και ως γλυκό του Νώε, είναι ένα γλυκό που παραδοσιακά το συναντάμε στην Ελλάδα, την Τουρκιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων με αποκορύφωμα δύο ημερομηνίες. Για τους χριστιανούς είναι η εορτή της Αγίας Βαρβάρας ενώ για τους μουσουλμάνους είναι η Ημέρα του Ασουρέ (10 του πρώτου μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ). Τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση το γλυκό αυτό μοιράζεται, συμβολίζοντας την πανσπερμία!

Συνταγή για Βαρβάρα ή ασουρέ

Υλικά

  • 1700 ml νερό
  • 400 γραμμάρια σιτάρι, αποφλοιωμένο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 100 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
  • 100 γραμμάρια ξερά βερίκοκα
  • 100 γραμμάρια σύκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια μαύρη σταφίδα
  • 50 γραμμάρια καρύδια, χοντροκομμένα
  • 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
  • 50 γραμμάρια φουντούκια, αποφλοιωμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • κανέλα, για το σερβίρισμα
  • σπόρους ροδιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το σιτάρι μαζί με τη μισή ποσότητα νερού. Βράζουμε το σιτάρι για 35- 40 λεπτά σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή) και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη, τα δύο είδη σταφίδας και τα ξερά βερίκοκα κομμένα σε όχι πολύ μικρά κομμάτια. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει το σιτάρι στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί η ποσότητα του νερού και να αρχίσει να σχηματίζεται ένα αραιό σιρόπι. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα σύκα. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Μετά το πέρας αυτού του χρόνου, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε νερό και ακολούθως το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι που να δέσει το μείγμα. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 3 λεπτά, πάντα σε μέτρια φωτιά.

Διαβάστε επίσης  Οι τάσεις του φετινού καλοκαιριού στα ποτά

Τέλος, αδειάζουμε τον ασουρέ ή τη βαρβάρα σε βαθιά μπολάκια. Όταν κρυώσει, γαρνίρουμε με κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε σπόρους ροδιού ή ροδόνερο ή κομμάτια από τους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιήσαμε.

Tips

  1. Mουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι, σε μπολ γεμάτο με νερό. Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο.
  2. Η υφή του γλυκού κατά τη διάρκεια που είναι ζεστό θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή, τόσο ώστε να θυμίζει ένα χυλωμένο ριζότο. Καθώς κρυώνει θα σφίξει.
  3. Εκτός από τους ήδη προαναφερθέντες ξηρούς καρπούς μπορούμε να γαρνίρουμε την Βαρβάρα με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι ή και κάποιο ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι.

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η αρχαία ιστορία των ζωδίων

Η ιστορία των ζωδίων: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Η

Ο παλαιότερος δρόμος της Ρώμης στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Αππία Οδός Η πολιτισμική κληρονομιά είναι κάτι που μπορεί