
Το χατσαπούρι (khachapuri) είναι ένα παραδοσιακό γεωργιανό πιάτο, ένα είδος πίτας γεμισμένη με τυρί. Είναι πολύ δημοφιλές στη Γεωργία, τόσο σε εστιατόρια όσο και ως street food. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι, ότι εκ μέρους και μέσω πρωτοβουλίας της Γαστρονομικής Ένωσης της Γεωργίας, η 27η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ως Εθνική Ημέρα χατσαπούρι, ώστε να εορταστεί η αναγνώριση του ως εθνικό πιάτο της χώρας, καθώς και για να προωθηθεί διεθνώς.
Συνταγή για χατσαπούρι
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια γάλα
- 300 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 αυγό
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μαγιά (8 γραμμάρια)
Για την γέμιση
- 250 γραμμάρια φέτα
- 150 γραμμάρια γκούντα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
https://maxmag.gr/gastronomia/pita-toy-voskoy-paradosiaki-irlandiki-syntagi/
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά. Σ’ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ωραίο ελαστικό ζυμάρι. Ύστερα καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Εν τω μεταξύ για τη γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε (περίπου όση είναι η επιφάνεια του τηγανιού που θα ψήσουμε τα χατσαπούρι). Βάζουμε γέμιση στη μέση και ενώνουμε τις άκρες, σαν πουγκί. Κατόπιν, το γυρνάμε ανάποδα και το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη. Προσέχουμε ωστόσο να μην είναι πολύ χοντρά γιατί θα φουσκώσουν και κατά το ψήσιμο.
Τέλος, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με μια ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα ένα τα χατσαπούρι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά!
Καλή σας όρεξη!