Γλώσσα μενιέρ με πουρέ παντζαριού

γλώσσα μενιέρ
Πηγή : cooking.nytimes.com

Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière), ένα κλασσικό γαλλικό πιάτο προερχόμενο από την Βόρεια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την Νορμανδία! Το όνομα της συνταγής απλό, η γλώσσα του μυλωνά, μιας και meunière σημαίνει ”του μυλώνα” ή για την ακρίβεια ”της γυναίκας του μυλωνά”. Βλέπετε η ιστορία θέλει αυτό το πιάτο να προέρχεται από την γυναίκα ενός μυλωνά που αλεύρωνε ένα κομμάτι γλώσσας και το σοτάριζε σε μπόλικο βούτυρο! Επειδή όμως από μόνο του ένα φιλέτο ψαριού δεν είναι αρκετό, θα σας προτείνω να φτιάξετε και έναν ιδιαίτερο και μοναδικά νόστιμο πουρέ από παντζάρι ως γαρνιτούρα.

Συνταγή για γλώσσα μενιέρ

Υλικά

Για την γλώσσα

  • 500 γραμμάρια γλώσσα (ένα ψάρι ολόκληρο)
  • ελάχιστο αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για την σάλτσα

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη

 

Εκτέλεση
Αρχικά, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε από τη γλώσσα τις δύο άκρες με τα μικρά κόκαλα, το κεφάλι καθώς και την πέτσα. Αλατοπιπερώνουμε την γλώσσα και αλευρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε τη γλώσσα στο τηγάνι και σιγοψήνουμε για δύο περίπου λεπτά. Όταν το ψάρι πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για δύο ακόμη λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και συνεχίζουμε να ψήνουμε τη γλώσσα, μέσα στο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο, θυμάρι και τον χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη κάππαρη, αλάτι (αν η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή δεν βάζουμε καθόλου) και πιπέρι. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το αρωματικό βούτυρο από το τηγάνι μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Φιλετάρουμε τη γλώσσα περνώντας μία σπάτουλα κατά μήκος του ψαριού, από τη μία άκρη στην άλλη (ουσιαστικά δημιουργούμε 4 φιλέτα ψαριού). Σερβίρουμε το ψάρι όσο είναι ζεστό μαζί με την σάλτσα μας.

Συνταγή για πουρέ παντζάρι

πουρές παντζάρι
Πηγή : racheldickens.ca
Υλικά
  • 1 χούφτα χοντρό αλάτι
  • 500 γραμμάρια παντζάρια, μόνο τους βολβούς
  • 1 κιλό πατάτες
  • 150 γραμμάρια ζεστό γάλα
  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 30 γραμμάρια βαλσαμικό ξίδι
  • 50-60 γραμμάρια φουντούκια ελαφρώς καβουρδισμένα
  • λίγο μέλι
Διαβάστε επίσης  Οι τάσεις του φετινού καλοκαιριού στα ποτά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε το χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο ταψί και ακολούθως τοποθετούμε τα παντζάρια, τα οποία έχουμε πλύνει καλά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να σκάσει η φλούδα τους. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι, τις ξεφλουδίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις λιώνουμε με μία πρέσα για πουρέ ή ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Αφαιρούμε τα παντζάρια από το ταψί, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε όπως και τις πατάτες. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο πολτό από τα παντζάρια και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φουντούκια αφού έχουμε βάλει τον πουρέ σε μια πιατέλα ή ένα μεγάλο μπολ και σερβίρουμε.

Advertising

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες