Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière), ένα κλασσικό γαλλικό πιάτο προερχόμενο από την Βόρεια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την Νορμανδία! Το όνομα της συνταγής απλό, η γλώσσα του μυλωνά, μιας και meunière σημαίνει ”του μυλώνα” ή για την ακρίβεια ”της γυναίκας του μυλωνά”. Βλέπετε η ιστορία θέλει αυτό το πιάτο να προέρχεται από την γυναίκα ενός μυλωνά που αλεύρωνε ένα κομμάτι γλώσσας και το σοτάριζε σε μπόλικο βούτυρο! Επειδή όμως από μόνο του ένα φιλέτο ψαριού δεν είναι αρκετό, θα σας προτείνω να φτιάξετε και έναν ιδιαίτερο και μοναδικά νόστιμο πουρέ από παντζάρι ως γαρνιτούρα.
Συνταγή για γλώσσα μενιέρ
Υλικά
Για την γλώσσα
- 500 γραμμάρια γλώσσα (ένα ψάρι ολόκληρο)
- ελάχιστο αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για την σάλτσα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
Συνταγή για πουρέ παντζάρι
- 1 χούφτα χοντρό αλάτι
- 500 γραμμάρια παντζάρια, μόνο τους βολβούς
- 1 κιλό πατάτες
- 150 γραμμάρια ζεστό γάλα
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 30 γραμμάρια βαλσαμικό ξίδι
- 50-60 γραμμάρια φουντούκια ελαφρώς καβουρδισμένα
- λίγο μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε το χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο ταψί και ακολούθως τοποθετούμε τα παντζάρια, τα οποία έχουμε πλύνει καλά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να σκάσει η φλούδα τους. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι, τις ξεφλουδίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις λιώνουμε με μία πρέσα για πουρέ ή ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε τα παντζάρια από το ταψί, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε όπως και τις πατάτες. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο πολτό από τα παντζάρια και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φουντούκια αφού έχουμε βάλει τον πουρέ σε μια πιατέλα ή ένα μεγάλο μπολ και σερβίρουμε.